fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
INTERVIU. Dan Dungaciu: „România şi UE ar trebui să-i lase şi pe ruşi să greşească în relaţia cu Moldova“

INTERVIU. Dan Dungaciu: „România şi UE ar trebui să-i lase şi pe ruşi să greşească în relaţia cu Moldova“


Moment de cotitură în Basarabia: influenţa Bucureştiului şi a Bruxelles-ului a fost înlocuită de cea a Moscovei. Unul dintre cei mai buni specialişti în relaţiile româno-moldovene a încercat să prevadă ce va face Rusia peste Prut în perioada următoare. În privinţa României, Dan Dungaciu crede că ţara noastră ar trebui să-şi sporească investiţiile economice.  

 

Într-un interviu acordat REPORTER DE IAŞI, directorul Institutului de Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, vorbeşte despre situaţia Republicii Moldova după recentele alegeri prezidenţiale şi care ar trebui să fie orientarea României în relaţia cu ţara vecină.

 

„Rusia nu are bani pentru Moldova”

 

Ce urmează pentru România şi Republica Moldova după câştigarea alegerilor de către Igor Dodon?

România şi Uniunea Europeană ar trebui să-i lase şi pe ruşi să greşească în relaţia cu Republica Moldova. Până acum, Rusia nu avea gestiunea Republicii Moldova, care era condusă, mai mult sau mai puţin, de pro-europeni, mai mult sau mai puţin corupţi, dar pro-europeni. Rusia doar contempla peisajul şi contabiliza greşelile pe care le făceau pro-europenii, prin urmare România şi Uniunea Europeană. Candidatul care a câştigat acum este pro-rus. Ar fi o idee proastă în spaţiul public al României şi al Uniunii Europene să se creadă că Dodon nu este pro-rus. Nu poţi să spui că Igor Dodon sau Maia Sandu e acelaşi lucru. Dodon este susţinut, direct sau indirect, de către Federaţia Rusă.

 

Ce va face Rusia în aceste condiţii?

Rămâne să vedem cum Rusia îşi va asuma ceva pozitiv pentru cetăţenii Republicii Moldova, acum, când are preşedintele. Acum nu mai are nicio scuză. Ce poate face Federaţia Rusă? Să acorde un sprijin economic, teoretic, dar nu are bani să o facă. Aşa cum nu a avut bani nici pentru Transnistria, Donbas sau Crimeea. Nu va putea să schimbe nivelul de trai. Al doilea lucru pe care ar putea să-l facă este să intervină geopolitic. Adică să intervină strategic, încercând o federalizare a Republicii Moldova. Asta ar risca să genereze la Chişinău reacţii pe care Rusia nu şi le doreşte. Mingea, oricum, e în terenul Moscovei. Pentru prima dată, după atâţea ani, noi ar trebui să stăm şi să aşteptăm.

 

Dungaciu este consilierul preşedintelui Iohannis pe problemele românilor din diasporă şi Republica Moldova

 

Nevoia de investiţii pragmatice

 

Au fost voci care au acuzat faptul că din România s-au sprijinit anumite persoane din Moldova, care au performat sau nu, în loc să se sprijine instituţiile. Cum comentaţi?

Nu ştiu ce a susţinut sau nu a susţinut România. E superficial să acuzi faptul că a fost susţinut unul sau altul. Problemele adevărate sunt altele. România trebuia să se susţină pe sine în Republica Moldova. România trebuia să investească în domeniile strategice. În energie şi nu mă refer la celebra şi nefericita conductă care duce gazul în Moldova. Mă refer la conexiuni energetice, de curent. Asta trebuia să fie strategia românească acolo.

 

Ce ar trebui făcut acum?

Cât timp nu ai investiţii pragmatice, restul sunt discuţii fără fundament. România nu trebuie să susţină persoane, partide sau instituţii, ci să fie prezentă foarte aplicat în Republica Moldova. România a susţinut politic Republica Moldova, indiferent de ce a făcut sau a spus Republica Moldova. Lucrurile acestea trebuie să se schimbe. Trebuie să fim prezenţi în domeniul financiar, bancar, energetic şi după aceea se poate discuta despre susţinerea unor persoane sau a unor partide. Nu trebuie inversată ordinea. România trebuie să aibă investiţii strategice în Republica Moldova. Altfel, lucrurile vor rămâne la fel ca până acum şi vom tot discuta cine şi cum ar trebui susţinut.

 

Pierderea alegerilor de către Maia Sandu poate fi pusă şi seama trădării cauzei pro-europene?

Cred că Maia Sandu ar fi evoluat mai bine dacă ar fi fost lăsată singură. Ea a fost prizoniera unui cerc de gândire care a evaluat prost situaţia de la Chişinău. Şi-a pus toate ouăle în coşul anticorupţiei. Un coş ce poate aduce voturi, dar care nu e suficient. În Moldova îţi trebuie toată mobilizarea pro-europeană. Şi a celor mai radicali, antiruşi, pro-România, chiar unionişti, dar şi a celor interesaţi de tema anticorupţiei. Dar nu sunt numai ei în Republica Moldova. Ignorarea sistematică, chiar obstinată, a implicării Rusiei în campanie, a dimensiunii geopolitice, a relaţiei cu România, a temei identitare, au făcut să nu mobilizeze tot electoratul. Şi rezultatul s-a văzut în rata foarte slabă a prezenţei din Republica Moldova.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac