Trump, o nouă decizie controversată: cetățenii din șapte țări musulmane au primit interzis în SUA

Trump, o nouă decizie controversată: cetățenii din șapte țări musulmane au primit interzis în SUA

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat vineri o înăsprire serioasă a cadrului legal în materie de imigraţie şi primire de refugiaţi, în scopul stopării eventualei intrări pe teritoriul american a unor „terorişti islamişti radicali".

 

„Iniţiez noi măsuri de control pentru a menţine în afara Statelor Unite teroriştii islamişti radicali. Nu îi vrem aici", a subliniat preşedintele american, în cursul ceremoniei de investitura a secretarului Apărării, James Mattis, desfăşurată la Pentagon.

 

„Vrem să fim siguri că nu vom lăsa să intre în ţara noastră aceleaşi ameninţări pe care soldaţii noştri le combat peste hotare" (...) Nu vom uita niciodată lecţiile lui 11 septembrie" 2001, a proclamat Trump, făcând trimitere la atentatele comise în SUA de gruparea Al-Qaida şi care au traumatizat America.

 

Potrivit decretului şi anexelor sale, difuzate vineri de Casa Albă, autorităţile americane vor interzice timp de trei luni sosirea resortisanţilor din şapte țări musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.

 

Washingtonul va opri de asemenea, timp de patru luni, programul federal de primire şi reinstalare a refugiaţilor, de toate naţionalităţile, din ţări aflate în război. Un program umanitar ambiţios, creat în 1980, şi care nu a fost suspendat decât o singură dată: timp de trei luni după 11 septembrie 2001, notează AFP.

 

Cât priveşte refugiaţii sirieni, care au fugit cu milioanele de conflictul din ţara lor, dar numai 18.000 au fost acceptaţi în SUA după 2011, lor le va fi definitivă interzisă intrarea, până la noi ordine.

 

Pentru anul bugetar 2016 (din 1 octombrie 2015 la 30 septembrie 2016), Statele Unite, guvernate la acel moment de Barack Obama, au admis pe teritoriul lor 84.994 de refugiaţi, de toate naţionalităţile, dintre care puţin peste 10.000 de sirieni.

 

Administraţia Obama, care a recunoscut în septembrie 2015 că putea face mai mult, a fixat ca obiectiv cifra de 110.000 de refugiaţi acceptaţi pentru anul bugetar 2017.

 

Noua administraţie Trump vizează începând de acum „nu mai mult de 50.000" de refugiaţi, în acest an.

 

Cu două zile înainte să semneze oficial decretul, întrebat de canalul ABC despre reacţia pe care documentul riscă să o provoace, Donald Trump a replicat că trebuie să acţioneze într-o „lume furioasă", care a devenit un „dezastru complet".

 

„Nu este o interdicţie împotriva musulmanilor, ci priveşte țări care au mult terorism", a subliniat Trump.

 

„Suntem o naţiune plină de compasiune şi susţin programul de reinstalare a refugiaţilor, dar e timpul să reevaluăm şi să reintarim procesul de verificare a vizelor", a declarat şeful majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Paul Ryan. „Preşedintele Trump are dreptate să se asigure că facem tot posibilul pentru a afla exact cine intră la noi în ţara", a mai arătat acesta.

 

„Decretul crud al preşedintelui Trump privind refugiaţii subminează valorile fundamentale şi tradiţiile noastre, ameninţa securitatea noastră naţională şi demonstrează o necunoaştere totală a procesului nostru strict de verificare, cel mai minuţios din lume", au replicat democraţii prin vocea lui Ben Cardin, membru al Comisiei pentru Afaceri externe din Senat.

 

Tânăra Malala Yousafzai, premiul Nobel pentru Pace, a declarat vineri că are „inima frântă" după semnarea de către Donald Trump a unui ordin executiv ce limitează primirea de refugiaţi în Statele Unite, transmite AFP.

 

„Am inima frântă să văd cum preşedintele Trump închide azi uşa copiilor, mamelor şi taţilor care fug de violenţă şi război (...) Am inima frântă să văd America întorcând spatele trecutului sau mândru de primire de refugiaţi şi migranţi", a reacţionat tânăra pakistaneza, premiul Nobel 2014, într-un comunicat publicat la New York.

 

Tot în SUA, ACLU, cea mai mare asociaţie de apărare a drepturilor civice, a protestat contra acestor măsuri de „examinare extremă" care „nu reprezintă decât o discriminare contra musulmanilor".

 

(Sursa: Știrile Pro TV)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Media


Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
Go to top