fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Iași, bătaia de joc a lui Dragnea! Teleorman: 360 milioane de lei. Iași: 152 milioane de lei

Iași, bătaia de joc a lui Dragnea! Teleorman: 360 milioane de lei. Iași: 152 milioane de lei


De cinci ani, Iașul nu este prezent cu nicio investiție majoră în bugetul de stat. La drumuri, județul lui Dragnea primește în 2017 de 2,3 ori mai mulți bani decât Iașul, județul cu cea mai mare rețea rutieră din țară. Pentru proiectele importante – autostradă, spital regional de urgențe, drum către zona spitalului, șosea de centură, terminal cargo la Aeroport – nu există sume concrete. Doar o promisiune (credit de angajament) de 152 milioane de lei pentru Șoseaua de Centură, dar nu se știe încă pentru ce lucrări. Ca o comparație, pentru drumurile din Teleorman, județul lui Liviu Dragnea, există sume promise de 356 milioane de lei și sume alocate concret de 4,13 milioane de lei. Constanța, care are deja autostrada și varianta ocolitoare finalizate, primește mai mulți bani decât Iașul pe investiții. „Încă se lucrează la datele legate de buget, nu este nimic sigur. Dar nu arată atât de rău cum îl prezintă alții”, spune președintele CJ Iași. Care este imaginea reală? „Nu avem alocări pentru șosele, nu avem alocări pentru proiectele importante. Singurele proiecte finanțate sunt niște treburi mărunte”, spune Marius Bodea, deputat PNL.

Creditul de angajament de 152 milioane de lei pentru lucrări imposibil de estimat acum la Șoseaua de Centură este cea mai mare investiție posibilă, dar nu sigură, de care va beneficia Iașul în 2017. Creditul de angajament nu reprezintă o alocare reală a unei sume bătute în cuie, ci o promisiune că, dacă vor fi realizate lucrări, se va putea merge până în acea decontare. Peste această sumă, mai există investiții promise de încă 13 milioane de lei la un județ întreg: 9 milioane de lei la Universitatea Agronomică, aproape 4 milioane de lei la Universitatea „Al.I. Cuza” și 150.000 de lei pentru amenajarea râului Jijia, investiție care costă, de fapt, 600 milioane de lei. „Nicio investiție importantă și necesară nu se regăsește în bugetul pe 2017. Nici autostrada, nici spitalul, nici Terminalul Cargo. Banii pentru drumuri județene sunt la un nivel ridicol de mic, spre exemplu”, spune deputalul PNL Marius Bodea.

 

Funcționarea județului va costa 900 milioane de lei

Din cotele defalcate de TVA, sume ce vor intra în componența bugetelor locale, bugetul central va aduce, la Iași, 900 milioane de lei. „Suma este mare, dar nu reprezintă investiții, ci funcționarea instituțiilor. Din acea sumă, sunt 10 milioane de lei pentru drumurile județene. Restul este funcționarea școlilor, a primăriilor, lapte și corn, salarii din sistemul public. Cei 10 milioane de lei de la drumuri județene reprezintă doar 1% din cât ar trebui pentru acoperirea sumelor din masterplanul drumurilor județene. Înainte primeam în județ 25 de milioane de lei pentru drumuri, dar Constantin Simirad nu a cheltuit câțiva ani decât o parte și cota a fost redusă“, a explicat Răzvan Timofciuc, consilier local.

 

Liviu Dragnea se răzbună pe Iași, sărindu-ne de la toate marile investiții. Alocarea pentru centura de trafic ușor este surclasată de banii dați județului Teleorman, cu o rețea rutieră mult mai redusă

 

Doar promisiuni pentru centură

Singura sumă consistentă ce ar putea fi investită în Iași, în 2017, de la bugetul central sunt 152 de milioane de lei. „Este un credit de angajament. Asta înseamnă că reprezintă suma maximă a cheltuielilor ce pot fi angajate în timpul exercițiului bugetar, în limita aprobată. Nu este același lucru cu creditul bugetar, care este suma aprobată prin buget până la care se pot efectua plăți. Acolo, suma destinată Iașului, pentru drumuri, este zero”, ne-a explicat deputatul Marius Bodea.
Concret, nimeni nu știe acum la ce ar putea fi utilizați banii pentru centură. „Nu există în buget bani pentru proiectele urgente și importante: autostradă, terminal cargo, spital regional. Nu există niciun capitol în tot proiectul care să vorbească despre asta”, ne-a mai spus Răzvan Timofciuc.

 

Președintele CJ: se vor face toate

Deși documentele spun că nu se vor face investițiile importante, președintele CJ, Maricel Popa, susține contrariul. „Vor fi sume alocate pentru spitalul regional, în acest an. În plus, vom primi bani pentru a realiza ruta de legătură între CA Rosetti și viitorul Spital Regional. Aceasta va avea aproximativ 800 de m lumgime și două benzi și jumătate pe sens. Vor exista alocări, avem 4 ani termen să realizăm această șosea”, a precizat Maricel Popa. Acesta spune că nu dorește să comenteze alte capitole bugetare, dar susține că sumele alocate Iașului din bugetul central sunt mai mari decât anii trecuți.

 

Sevil Shaidehh și-a blagoslovit județul cu 356 milioane de lei, deși Constanța are și autostradă și centură terminată. E o sfidare a bunului-simț!

 

Alte județe

Pentru capitolul extrem de important al investițiilor în drumuri, situația alocărilor în alte județe este peste Iași.
Cel mai bun exemplu îl reprezintă Teleormanul, județul lui Liviu Dragnea, unde suma creditelor de angajament pentru acest capitol este de 356,566 milioane de lei, la care se adaugă sume de credit bugetar de 4,13 milioane de lei.
Constanța, județ în care investițiile majore în șosele sunt finalizate, suma prevăzută la credite de angajament este de 168 milioane de lei, iar cea de la credite bugetare de 188 milioane de lei.
Dâmbovița are, la același capitol, 320 milioane de lei. Doljul Olguței Vasilescu primește credite de angajament de 15 milioane de lei, dar are credite bugetare (bani alocați efectiv de 57 de milioane de lei).
Gorjul primește efectiv 129 de milioane de lei, la care se adaugă promisiuni pentru încă 4,7 milioane de lei. Timișul are o sumă alocată de 828 milioane de lei și una promisă de 49 milioane de lei.
Clujul primește o sumă foarte mică: 16 milioane de lei credite de angajament și 10,6 milioane de lei credite bugetare.
Suma cea mai mare pentru investiții a fost prinsă la București și Ilfov: 7,1 miliarde de lei Bucureștiul, sumă în mare parte doar promisă, și 201 milioane de lei Ilfovul, tot sumă promisă, nu alocată efectiv. Suma totală, promisă sau alocată, la nivel național, pentru investiții în drumuri, este de 12,2 miliarde de lei.

 

Marius Bodea, deputat PNL, spune că la drumuri județene vor ajunge doar 10 milioane de lei, cât să faci 8 km

 

Zero de la CNI

Compania Națională de Investiții nu mai are în plan nici o sumă pentru vreun viitor proiect al Iașului. De-a lungul anilor, sumele au fost consistente pentru alte județe.

Teleorman: a primit 20,4 milioane de lei în 7 proiecte

Cluj: 32,4 milioane pentru 3 proiecte

București: 153 milioane pentru 13 proiecte

Brașov: 94 milioane de lei pentru 5 proiecte

Constanța: 2 milioane de lei pentru două proiecte

Iași: 17 milioane de lei pentru 4 proiecte.

Ca o particularitate a sumelor alocate la Iași, 9 milioane de lei a fost pentru turnurile Mitropoliei, cea mai scumpă lucrare. În celelalte zone, cele mai scumpe lucrări au fost patinoare, săli de sport, baze de agrement sau bazine olimpice de înot.

 

Alocările Ministerului Transporturilor pe regiuni în 2017: Vestul și Bucureștiul își iau partea leului. Estul României rămâne o Cenușăreasă

 

Mega-ministerul Sevil

Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Al Fondurilor Europene, condus de Sevil Saiddeh, are un buget imens: 30 de miliarde de lei până în 2020. Sumele sunt destinate achitării unor proiecte din județele României. „Aceste alocări bugetare se vor da prin ordin de ministru, pe baza propunerilor venite din localități, iar prioritate se pare că vor avea proiectele deja începute. Alegerea proiectelor se va face în baza unor criterii de oportunitate subiective”, a mai explicat Marius Bodea.

 

Lipsim de 5 ani din buget

Deputatul PMP Petru Movilă spune că este al cincilea an consecutiv în care nici un proiect important de-al Iașului nu este clar evidențiat și finanțat în bugetul de stat. „Există doar o promisiune pentru tronsonul 2 din șoseaua de centură, dar nu este o alocare efectivă. Acum am primit forma finală, văd că față de ceea ce știam a mai apărut o modernizare a punctului de trecere a frontierei Sculeni, o sumă ridicolă. Spitalele văd că nu sunt prinse, nu există nici măcar o sumă minimă prin care Ministerul Sănătății să lanseze proiectele. Ultimul an în care am avut proiecte evidențiate clar în bugetul de stat a fost 2012, când au fost alocări prevăzute pentru IRO și Șoseaua de Centură. De atunci, proiectele Iașului nu mai există”, a precizat Petru Movilă.


Citeste si...
Nota
(7 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Go to top