fbpx
Print this page
Scandal-monstru la PNL: Tomașeschi a scos 20 de liberali pe trotuar afară

Scandal-monstru la PNL: Tomașeschi a scos 20 de liberali pe trotuar afară


Liberalii ieșeni continuă experiențele penibile, cei nemulțumiți că n-au intrat pe liste aruncând filala în aer. Degringoladă: avocatul s-a infiltrat in ședința BPJ, fără să fie invitat. Neputându-l scoate din sală, au ieșit toți ceilalți participanți. Dragomir Tomașeschi tot n-a vrut să plece, așa că ședința s-a anulat. Liderii PNL Iași vor să-l excludă din partid, dar fostul prefect și-a găsit un susținător la centru: președintele interimar Raluca Turcan.

 

În partidul liberal se vorbeşte despre o reformare după rezultatul prost de la alegeri, dar nimeni nu ia măsuri pentru punerea în aplicarea a unor decizii care să aducă formaţiunea în prim-plan. La nivel local, la Iaşi, alt conflict:   între actualii parlamentari şi acoliţii lor şi cei care fuseseră votaţi să fie pe liste, dar care nu au fost acceptaţi de Bucureşti.

 

Circ la ultima şedinţă

Organizaţia judeţeană a PNL Iaşi pare a fi un adevărat butoi cu pulbere, taberele din partid luptându-se pentru conducerea filialei locale. Ultima şedinţă s-a lăsat cu scandal, prezenţa lui Dragomir Tomaşeschi fiind alibiul pentru declanşarea conflictului. Acesta a dorit să participe la şedinţa Biroului Permanent Judeţean (BPJ), fără a fi membru al acestui for. Fostul prefect a susţinut însă că are acest drept atât timp cât este membru în Biroul Permanent Naţional (BPN). „Eram curios dacă la prima şedinţă de BPJ se va discuta despre cauzele care au dus la cifrele neverosimile obţinut de PNL în Iaşi (la alegerile din 2016 n.r.). Nu se discuta despre ceea ce voiam eu. În acel moment, cel care conducea şedinţa, Dumitru Oprea, plus ceilalţi parlamentari, nu au dorit ca eu să particip şi atunci au supus la vot dacă am voie sau nu la şedinţă. Din 23 de votanţi, şapte au fost pentru şi tot şapte împotrivă, iar restul s-au abţinut. Iulia Scântei, Marius Bodea, Costel Alexe şi Alexandru Muraru au fost cei mai vehemenţi, spunând că nu am ce căuta acolo şi să se voteze din nou. Au fost opt împotriva mea şi şapte pentru mine. Eu am refuzat să plec, spunându-le că nu am nevoie de un mandat din partea BPN pentru a putea participa la acea şedinţă“, spune Tomaşeschi.

 

Şi vaporul se scufundă, cu toţi la bord

 

Nu l-au putut da afară

Văzând că Tomaşeschi refuză să părăsească şedinţa, parlamentarii ieşeni au cerut excluderea acestuia din partid, Alexe acuzându-l că nu şi-a plătit cotizaţia pentru anul 2017. „Tocmai ce îmi plătisem cotizaţia şi i-am arătat lui Alexe chitanţa care atesta acest lucru. Oricum, prezenţa mea la şedinţă nu putea fi condiţionată de plata cotizaţiei“, adaugă Tomaşeschi.

În aceste condiţii, parlamentarii şi o parte dintre membri au părăsit timp de 20 de minute sala, stând în faţa sediului partidului. „Ceilalţi colegi erau sideraţi de ceea ce se întâmplă. Cătălin Moroşan chiar m-a întrebat ce au cu mine“, povesteşte Tomaşeschi. Reveniţi în sală, parlamentarii au decis anularea şedinţei.

Întâmplarea a ajuns şi la urechile preşedintelui interimar al partidului, Raluca Turcan, care i-a dat dreptate lui Tomaşeschi: „Mi-a spus că la şedinţe are dreptul să participe orice membru al BPN”, afirmă “scandalagiul”.

 

Vrea o analiză serioasă

Tomaşeschi consideră că trebuie făcută o analiză a rezultatelor obţinute la ultimele alegeri şi luarea unor decizii corespunzătoare. „Avem nevoie de o discuţie sinceră, în interiorul partidului. Trebuie văzut care sunt cauzele dezastrului de la alegeri. La nivel naţional s-au pierdut 1,2 milioane de voturi între alegerile locale şi cele parlamentare. Partidul şi-a pierdut menirea de partid care susţine întreprinzătorii. Noi nu am avut un asemenea limbaj în campanie. Ştiu mulţi oameni de afaceri, penelişti convinşi, care au votat PSD pentru că cei de acolo au avut un mesaj care li s-a adresat. Nu e posibil ca un om pentru care erau intenţii de vot de 46%, cum e cazul lui Cătălin Moroşan, să nu fie pe listă. Sau Daniel Minciună, Liviu Brătescu sau eu. Trebuie făcută o analiză serioasă pentru a vedea cum putem corecta ce s-a greşit“, susţine Tomaşeschi.

 

Au pus batista pe ţambal

Dacă la şedinţă erau extrem de vehemenţi împotriva lui Tomaşeschi şi unii participanţi au cerut chiar excluderea lui Tomaşeschi din partid, la câteva zile lucrurile s-au calmat. „Nu e treaba noastră să luăm o decizie în cazul domnului Tomaşeschi, ci a Biroului Politic Naţional. Nu-l putem noi exclude din partid. Până la urmă, domnul Tomaşeschi trebuie să se intereseze care este situaţiua lui, nu eu“, susţine deputatul Dumitru Oprea.

 

„Principalii vinovaţi trebuie să facă un pas în spate!“

Unul dintre liberalii ieşeni cu mare priză la electoratul tânăr, Cătălin Moroşan, crede că actuala conducere este vinovată de rezultatele proaste de la alegeri şi că a venit timpul ca aceştia să fie înlocuiţi. „Reforma din interior înseamnă alegerea directă a liderilor locali şi judeţeni, alegerea unui BPN statutar. Membrul simplu trebuie să fie un factor de decizie, care îşi deleagă puterea electorală către un lider în care crede. Apoi, avem nevoie de o ideologie clară, fie liberală sau creştin-democrată, un program de ţară care trebuie respectat cu sfinţenie. Fustrarea este foarte mare în interiorul partidului pentru că nu s a ţinut cont de voinţa organizaţiilor judeţene, iar la alegerile locale candidaţii la primării nu au primit niciun ajutor de la centru sau judeţ. Principalii vinovaţi conduc încă partidul şi trebuie să facă un pas în spate!“, spune ieşeanul.

 

Tomaşeschi vrea şefia filialei

 

Puzderie de candidaţi

Pentru şefia locală a PNL se „bat” mai multe nume din cadrul partidului. Împărţiţi în două, liberalii ieşeni vor avea de ales dintr-o listă foarte bogată, printre numele vehiculate fiind cele ale Iuliei Scântei, Marius Bodea, Costel Alexe, Dumitru Oprea, Daniel Minciună, Liviu Brătescu şi Dragomir Tomaşeschi. Nici Dumitru Oprea nu exclude varianta unei candidaturi: „E prematur să vorbim despre asta. Neştiind data, nu pot spune dacă voi candida sau nu. Orice membru are voie să candideze pentru orice funcţie, deci şi eu. Dar nu se ştie când vor fi aceste alegeri.“

Tomaşeschi se consideră un candidat redutabil: „Sunt emblema antipesedismului la Iaşi. Ştiu că am susţinerea multor membri. Voi candida atunci când se va decide data alegerilor.“

 

„Scântei să-şi dea demisia!“

Dragomir Tomaşeschi a menţionat că îi cere în continuare demisia Iuliei Scântei, pe care o acuză că nu era membru de partid în momentul depunerii candidaturii. „Mă aştept ca doamna Scântei să-şi dea demisia! Nu a fost membru PNL în momentul depunerii candidaturii. Este o impostoare politică, impusă de Alina Gorghiu. Dacă partidul nu va lua o decizie, voi depune plângere penală împotriva dumneaei“, spune Tomaşeschi.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare