fbpx
 
Partaj spectaculos: soția lui Filat vrea clădirea Dosoftei

Partaj spectaculos: soția lui Filat vrea clădirea Dosoftei


O fostă familie de VIP-uri din Republica Moldova se judecă în discreţie la Iaşi. Una dintre cele mai cunoscute clădiri din oraş este miza unui proces de partaj. Imobilul este disputat la Judecătorie de fostul premier moldovean, Vlad Filat, şi fosta sa soţie, Sanda Diviricean. Aceasta din urmă a deschis procesul, solicitând mare parte din acţiunile Kapital Invest Company SA Iaşi.

 

Sanda Diviricean a deschis procesul pentru avere la aproape cinci ani de la divorţul de Vlad Filat. Cei doi s-au despărţit discret, la apogeul carierei lui Filat, premier al Republicii Moldova la acel moment.

 

Vrea 75% din societate

Sanda a solicitat magistraţilor Judecătoriei Iaşi să constate că a dobândit împreună cu fostul premier 11.646.231 acţiuni în cadrul Societăţii Kapital Invest Company care deţine în municipiul Iaşi un imobil pe strada Sfântu Lazăr nr. 27, clădire cunoscută în Iaşi pentru faptul că aici a funcţionat, în trecut, Tipografia Dosoftei.

Familia Filat a cumpărat pachetul majoritar de la această societate de la Statul Român, în urmă cu circa 20 de ani.

Diviricean a cerut ca 8.734.674 dintre acţiuni să îi fie atribuite ei, iar restul de 2.911.557 lui Filat, urmând ca, ulterior, menţiunile necesare să fie înregistrate la Registrul Comerţului. Kapital Invest era însă în trecut mai valoroasă prin altceva: deţinea pachetul majoritar la o firmă ce avea în proprietate o celebră clădiri de birouri din Chişinău: Ipteh. Împreună, cele două imobile valorează milioane de euro.

 

Cedare pentru copii

Fosta soţie a lui Vlad Filat a explicat, în plângerea adresată instanţei, că a fost căsătorită cu acesta mai mult de 20 de ani, timp în care printre bunurile dobândite în comun s-au numărat şi acţiunile pe care le aveau în cadrul SC Kapital Invest Company. Astfel, Sanda Diviricean ar fi deţinut 1.822.733 acţiuni în valoare de 18.273 de lei, iar Vlad Filat 11.463.498 acţiuni, în valoare de 1.146.349 de lei.

„În privinţa acestor bunuri comune, adică toate acţiunile dobândite de părţi la societatea SC Kapital Invest Company SA, părţile în litigiu au avut o înţelegere de partaj, conform căreia acestea urmau a fi împărţite după cum urmează: Filat Nadejda (Sanda Diviricean - n.r.) 8.734.674 acţiuni, Filat Vladimir- 2.911.557 acţiuni. Această înţelegere este bazată pe învoiala părţilor şi faptul că după desfacerea căsătoriei, copiii minori rămân în grija reclamantei”, a arătat fosta soţie a premierului Moldovei, în plângerea adresată instanţei din Iaşi.

 

Sanda s-a separat oficial de Filat în 2012, dar cei doi nu şi-au reglat conturile legat de clădirea de pe strada Sfântu Lazăr din Iaşi

 

Taxă de timbru de 58.231 lei

Totodată, Sanda Diviricean a menţionat că „formalizarea transmiterii acestor bunuri” urma să aibă loc în apropierea majoratului celor doi copii pe care îi au împreună, fapt care nu a mai avut loc cel mai probabil din cauza arestării lui Filat, într-un scandal de corupţie, în octombrie 2015.

Sanda a achitat o taxă de timbru de 58.231 de lei în procesul de partaj pe care îl are cu Vlad Filat, magistraţii stabilind un prim termen al dosarului pentru data 1 martie.

Un proces similar a fost deschis de femeie, anul trecut, la Judecătoria Centru din Republica Moldova, cu doar 7 zile înainte ca fostul premier să fie condamnat, în primă instanţă, la 9 ani de închisoare şi să se decidă confiscarea averii acestuia care ar fi fost dobândită ilegal.

 

Incertitudine privind confiscările

„Nu cunosc detalii despre procesul din Republica Moldova”, a precizat Igor Lăcătuş, unul dintre avocaţii care o reprezintă pe Sanda Diviricean în procesul de la Iaşi.

Pe lista bunurilor confiscate în primă instanţă de la Filat, în iunie 2016, se aflau cota socială a companiei Kapital Invest Company SA Iaşi, de 49,63% din acţiunile Ipteh SA şi cota-parte de 95,3% a lui Filat la firma din Iaşi. În apel, în noiembrie 2016, judecătorii au redus însă numărul bunurilor ce urmează a fi confiscate, luând, se pare, în calcul că era afectat dreptul de proprietate al Sandei Diviricean care nu era parte în dosarul de corupţie al fostului soţ. Dosarul va avea decizia finală în această primăvară, la Curtea Supremă.

 

Fosta soţie a premierului are un nou look şi un nou soţ 

 

Căsătorie în Seychelles

Nadejda şi Vladimir Filat s-au căsătorit în 11 ianuarie 1992 şi au divorţat în 27 iulie 2012. Cei doi au împreună un băiat, Vlad-Luca şi o fiică, Iustina. Vlad Filat s-a căsătorit din nou, în 2013, cu jurnalista Angela Gonţa, cu care are o fiică. Filat şi Gonţa au divorţat, în august 2016.

Nadejda Filat s-a recăsătorit şi ea, în 2015, în insula Praslin (Seychelles) cu Daniel Diviricean, fost consilier al lui Vlad Filat. Fosta doamnă Filat şi-a schimbat şi numele în Sanda Diviricean.

 

Vlad Filat: 9 ani de închisoare

Fostul premier al Republicii Moldova a fost condamnat, în iunie anul trecut, de Judecătoria Buiucani la 9 ani de închisoare pentru fapte de corupţie şi la plata unei amenzi penale de 60.000 de lei moldoveneşti. Instanţa a decis şi confiscarea averii dobândite ilegal. În noiembrie 2016, Curtea de Apel Chişinău a menţinut sentinţa în mare parte, modi­fi­când doar câte­va aspec­te refe­ri­tor la con­fis­ca­rea bunu­ri­lor fostu­lui pre­mi­er. Decizia a fost contestată la Curtea Supremă.

Filat a fost acuzat că ar fi primit milioane de dolari pentru a-şi trafica influenţa în perioada în care se afla în fruntea Guvernului. Banii ar fi fost daţi de Ilan Shor, fost şef al Băncii de Economii, în prezent primarul Orheiului, care ar fi formulat un autodenunţ în cauză. Filat este arestat din 15 octombrie 2015 şi a pledat nevinovat.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30