fbpx
 
Ovidiu, eminentul Iașului care a sfidat statisticile

Ovidiu, eminentul Iașului care a sfidat statisticile


Celebra şcoală de matematică de la Iaşi produce încă talente, deşi sistemul de învăţământ suferă. 90% dintre absolvenţii de liceu cu un CV ca al său pleacă să studieze în străinătate, dar el a ales o facultate din Iaşi. Ovidiu Avădanei are puşculiţa doldora de premii, fiind ales „Elevul anului 2016”. Munceşte individual minimum patru ore zi, dar nu se consideră, încă, un matematician veritabil.

 

Este student în anul I la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Multiplu medaliat la olimpiadele naţionale, balcanice şi internaţionale. Ovidiu Avădanei are 19 ani şi pentru el matematica este parte integrantă din viaţa de zi cu zi.

 

Pasiune descoperită în clasa a II-a

„Prima dată când am participat la un concurs de matematică a fost în clasa a II-a. Atunci am început să lucrez suplimentar, la îndemnul învăţătoarei şi al familiei mele. Mi-am dorit să devin din ce în ce mai bun şi am continuat să mă pregătesc şi să concurez. Primul meu premiu important l-am luat în clasa a IV-a. Acest premiu mi-a garantat admiterea la Colegiul «Emil Racoviţă». În gimnaziu, am participat şi am luat medalia de aur la mai multe concursuri judeţene, dar şi la Olimpiada de matematică. La prima olimpiadă naţională la care am participat, în clasa a VI-a, am luat premiul 2. Primul loc 1 la olimpiada naţională l-am luat în clasa a XI-a“, îşi începe Ovidiu Avădanei povestea.

 

În week-end munceşte toată ziua

Modest din fire, Ovidiu nu se consideră un matematician, asta deşi din programul său zilnic patru ore sunt dedicate acestei discipline. „Cred că e prea mult să spun sau să mă consider matematician. Mai am foarte multe de învăţat până a fi considerat un matematician şi, de aceea, trebuie să fiu prudent. Din programul meu zilnic, cel puţin patru ore le dedic matematicii, rezolvării problemelor de matematică. În week-end-uri sau când am zile libere, stau aproape toată ziua să rezolv probleme. Cel mai mult la o problemă am stat şapte ore, în două zile consecutive. Mi-au plăcut şi celelalte obiecte «reale», dar matematica mi-a ocupat tot timpul“, zice tânărul student.

 

Ovidiu Avădanei nu ştie, deocamdată, ce va face după terminarea facultăţii

 

Hong Kong, un pariu cu el însuşi

Deşi a obţinut multe medalii la concursurile de matematică, Ovidiu îşi dorea foarte mult să participe la o olimpiadă internaţională. A reuşit acest lucru anul trecut, la Hong Kong, unde a reuşit să ia medalia de argint. „M-am pregătit câţiva ani la rând pentru această olimpiadă. A fost, într-adevăr, cel mai important concurs la care am participat. Au venit peste 600 de elevi de liceu, din peste o sută de ţări. Au fost două zile de concurs. În fiecare zi s-au dat trei probleme, ce trebuiau rezolvate în patru ore şi jumătate. Prima jumătate de oră era pentru cereri de clarificare a unor enunţuri”, afirmă studentul.

Într-un top al dificultăţii concursurilor de matematică, el crede că „Romanian Masters of Mathematics” este pe primul loc. Urmează Olimpiada Internaţională şi Olimpiada Balcanică. “Mai există şi Olimpiada Pluridisciplinară, care ar fi undeva între locul 2 şi 3. Astea la nivel de liceu. Pentru studenţi, cel mai important concurs cred că este International Mathematics Competition. Important este şi «William Lowell Putnam Mathematical Competition», dar la acesta pot participa doar studenţi din SUA şi Canada“, menţionează Avădanei.

 

Elevul anului 2016

Rezultatele obţinute de Ovidiu nu au putut fi trecute cu vederea, acesta fiind declarat în 2016 elevul anului. „A fost un an încărcat, dar, în acelaşi timp, un an frumos. A fost o onoare pentru mine acest titlu şi o răsplata a muncii din ultimii opt ani. Dacă nu aveam parte de sprijinul familiei şi al mentorului meu, domnul profesor Cătălin Budeanu, probabil că nu aş fi reuşit acest lucru. Domnul Budeanu mi-a fost profesor de matematică din clasa a V-a şi diriginte. Făcea pregătire cu noi după ore şi ne oferea din timpul lui, fără să plătim ceva pentru asta“, spune Ovidiu.

Pentru rezultatele obţinute de elevul său la Olimpiada de la Hong Kong şi la Balcaniadele de seniori şi juniori, Cătălin Budeanu a primit titlul de „Profesorul Anului 2016“.

 

„Se poate face matematică şi în Iaşi“

Ajuns la facultate, Ovidiu s-a convins că nu este neapărat nevoie să meargă la o facultate din străinătate pentru a învăţa la nivel înalt. „Înainte de a alege Facultatea de matematică de la Iaşi, am stat de vorbă cu câţiva studenţi, care mi-au spus că se poate face matematică şi aici. M-am convins de acest lucru acum. Avem destui profesori deschişi, care acceptă şi alte rezolvări ale unor probleme, care acceptă discuţii pe teme matematice. Trebuie să spun că am avut parte de un sprijin necondiţionat din partea profesorilor pentru participarea la Mathematical Olympiad for University Students, ce a avut loc zilele trecute la Ohrid, în Macedonia, şi unde am luat locul 1“, spune Ovidiu.

 

Ovidiu (al doilea din stânga) ca reprezentant al României la o festivitate de premiere 

 

Nu ştie ce va face după facultate

Deşi este o fire foarte calculată, tânărul nu s-a decis încă în privinţa viitorului său: „Nu am luat încă o decizie. Vreau să-mi construiesc o carieră care să aibă legătură mai mult sau mai puţin cu matematica. Trebuie întâi să-mi aleg o ramură a matematicii pentru a şti ce voi face. Pot să lucrez în cercetare pură, în cercetare aplicată sau într-un domeniu vecin, ca aplicaţie a matematicii. Nu ştiu dacă voi continua în ţară sau în străinătate.“

 

Pasionat de taekwondo şi citit

Pe lângă matematică, Ovidiu se declară pasionat de taekwondo, artă marţială pe care a practicat-o mai bine de trei ani. „În gimnaziu mi-a plăcut foarte mult şi am practicat. Din păcate, programul încărcat din timpul liceului nu mi-a mai permis să continui. Deşi nu mai practic în mod organizat, în timpul liber continui să mă pregătesc. Fac multe exerciţii fizice, mai ales dimineaţa. Principala legătură dintre matematică şi artele marţiale este autodisciplina“, zice Ovidiu, care se declară pasionat şi de lectură: „Îmi place foarte mult să citesc atunci când am timp. Mi-au plăcut foarte mult «Fructele mâniei», de John Steinbeck şi «Demonii», de Dostoievski. Citesc, de obicei, cărţi recomandate de prieteni.“


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: