fbpx
 
Tare: adventiștii de la UMF nu vor examen sâmbăta

Tare: adventiștii de la UMF nu vor examen sâmbăta


Situaţie inedită la una dintre instituţiile de învăţământ superior de stat din Iaşi. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” a fost amendată cu 2.000 de lei. Motivul: i-ar fi discriminat pe studenţii adventişti, care aveau de susţinut examenele din sesiune sâmbăta, zi destinată odihnei şi ceremoniilor cultului.

 

Sancţiunea a fost aplicată, în luna februarie, de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma unei plângeri formulate anul trecut de Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea cu sediul în Bacău.

 

Chemaţi la examen în ziua de rugăciune

Reprezentanţii cultului au reclamat că pe parcursul a trei ani universitari studenţilor li s-a limitat în mod constant un drept religios recunoscut de lege, respectiv sunt obligaţi să susţină examene în sesiune în zilele de sâmbătă, zi de rugăciune şi odihnă. Aceştia au mai susţinut că tinerii ar fi fost în imposibilitatea să se prezinte la acestea în alte zile ale săptămânii şi, în cazul în care nu promovau examenul-credit, nu s-ar fi putut bucura de celelalte două şanse de reexaminare pe care le au ceilalţi colegi.

 

 Plângerile unor studenţi au dus UMF în atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării

 

CNCD a reţinut că sunt indicii din care rezultă că a fost creat un tratament mai puţin favorabil unui grup de studenţi care aparţine altei confesiuni religioase decât cea ortodoxă şi a dispus sancţionarea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) cu 2.000 de lei.

 

„Cu privire la afirmaţia potrivit căreia «studenţii la medicină, viitori medici», care practică religia adventistă nu ar putea împlini complet actul medical datorită religiei, infirmăm această apreciere. Precizăm că biserica Adventistă de Ziua a Şaptea la nivel mondial este preocupată de sănătatea oamenilor, drept pentru care foarte mulţi tineri optează pentru o pregătire profesională în domeniul medical. Toate celelalte universităţi din ţară, indiferent de profil, au răspuns favorabil, ţinând cont de legislaţia naţională, europeană şi internaţională cu privire la libertatea de conştiinţă.” Reprezentanţii Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea

 

UMF: „Ce vor face când vor deveni medici?”

Ulterior, UMF a dat în judecată CNCD şi Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea şi a solicitat anularea şi exonerarea de la plata amenzii şi de la publicarea în media a hotărârii. „În acest context, ne întrebăm retoric, cum actualii studenţi la Medicină, viitori medici vor putea îndeplini obligaţiile profesionale şi chiar jurământul lui Hipocrate, în liniile de gardă în spital, în activitatea medicală curentă?”, au întrebat reprezentanţii universităţii în plângerea adresată Tribunalului Iaşi.

Aceştia au subliniat că prin deciziile luate au recunoscut şi respectat dreptul la libertate religioasă. „Studenţii au un rol important în stabilirea datelor de examen, la fel cum Universitatea ţine cont de anumite cerinţe speciale, inclusiv cele de natură religioasă (există, de exemplu, anual, decizii care recunosc şase zile libere aferente cultelor religioase care solicită, pentru sărbătorile religioase importante din an)”, se arată în acţiune.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30