fbpx
 
După 20 milioane de euro, Luxten mai cere 300.000

După 20 milioane de euro, Luxten mai cere 300.000


Au aşteptat şapte ani pentru a primi banii şi au ales să se judece de-abia după ce li s-a terminat contractul. 1,4 milioane lei cere în instanţă firma Luxten Lighting Company de la municipalitate. Banii ar reprezenta o diferenţă de TVA. Luxten a gestionat timp de 12 ani jumătate din sistemul de iluminat public din Iaşi.

 

Firma bucureşteană Luxten a solicitat Tribunalului Iaşi să oblige Municipiul Iaşi la plata unui milion de lei pentru lucrările executate şi alţi aproape 420.000 de lei penalităţi de întârziere.

 

Şi-au schimbat părerea

Luxten Lighting Company susţine că, în baza unui contract încheiat cu Consiliul Local în 2005 şi prelungit în 2010, a efectuat diverse lucrări, contravaloarea acestora trebuind să fie achitate în baza facturilor emise. În 2010, ar fi intervenit însă creşterea cotei TVA-ului de la 19% la 24%, măsură luată de Guvern pe fondul crizei economice. Astfel, părţile ar fi încheiat un act adiţional prin care s-ar fi convenit modificarea preţului în baza noilor reglementări: „se suplimentează cu suma de 223.388,21 de euro conform anexei reprezentând diferenţa de TVA de la 19% la 24% pentru ratele scadente începând cu data de 1.07.2010”. Deşi documentul ar fi fost semnat de ambele părţi, ulterior reprezentanţii Primăriei ar fi susţinut că prevederile legislative s-ar fi aplicat greşit şi nu au mai vrut să achite diferenţa de bani.

 

Primăria nu ştie de proces

„Deşi lucrările au fost executate conform contractului, Municipiul Iaşi a refuzat să plătească integral facturile motivând că TVA de 24% nu este aplicabil şi nouă. Învederăm instanţei faptul că TVA în cotă de 24% facturată de către societatea noastră a fost vărsată la bugetul de stat, chiar dacă Municipiul Iaşi nu a plătit integral factura”, se arată în acţiunea depusă de SC Luxten Lighting Company, la Tribunalul Iaşi, firma subliniind că a refacturat în mod corect valoarea lucrărilor rămase de plată după schimbarea cotei TVA-ului.

„Nu avem ştiinţă de o astfel de acţiune şi nu am fost citaţi de instanţă”, a declarat, pentru REPORTER DE IAŞI, Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. Cel mai probabil acest lucru se datorează birocraţiei, procesul fiind înregistrat pe 3 aprilie.

 

 

Contractele au expirat

Anul acesta a expirat contractul cu Luxten Lighting Company. Firma din Bucureşti s-a ocupat de serviciile de modernizare şi extindere a iluminatului public în urma unei licitaţii în urma căreia a primit în administrare jumătate din reţeaua din oraş. Cealaltă jumătate a revenit societăţii Flash Lighting. În cei 12 ani, cele două firme au încasat de la municipalitate circa 20 de milioane de euro.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: