fbpx
 
Tomești – pe calea suburbiilor din Vest

Tomești – pe calea suburbiilor din Vest


Cum a devenit o comună rău-famată un simbol al vieții într-o suburbie cochetă a Iașului. Schimbarea la față a cartierului Tomești a început cu eliminarea grupărilor interlope, prin angajarea unei firme de intervenție. Apoi au pus iluminat public peste tot. Au continuat cu camere de luat vederi în zonele circulate. Acum, Tomeștiul e în topul siguranței din județ, după ce, în 2004, era pe primul loc la infracțiuni. Programul de redesenare a spațiilor dintre blocuri, cu gazon, trandafiri și locuri de parcare, urmează modelul zonelor urbanizate de la periferia marilor orașe europene.

 

Cum s-a transformat o comună-suburbie a Iașului dintr-o zonă cenușie din anul 2000, într-un model de siguranță și liniște, unde grija autorităților este redesenarea zonelor verzi? Prin pași mărunți. Primul a fost scoaterea interlopilor din oraș. Au urmat ceva investiții în infrastructură. Oamenii din Iași au început să-și caute terenuri și case acolo. Și totul a început să evolueze. Acum, comuna nu mai are teren disponibil pentru construcții. Totul s-a dat ca pâinea caldă. Iar puținele apartamente care se găsesc la vânzare au prețul apartamentelor din Iași.

 

Au înlocuit spațiile verzi

În anul 2000, eventualele știri despre Tomești cuprindeau neapărat ori interlopi și scandaluri, ori tăierea apei și a căldurii pentru datorii sau scandal la groapa de gunoi. La 17 ani de atunci, știrile vorbesc acum despre o decizie radicală și controversată a Primăriei: înlocuirea vegetației, redesenarea spațiilor verzi, amenajarea parcărilor și lărgirea unor trotuare.

„Am decis să scăpăm de toată vegetația ce era crescută în dezordine și să facem replantări. Am scos o parte din spațiile verzi, dar au fost înlocuite. Am plantat, într-o primă fază din acest an, 50.000 de bucăți de ligustrum, 600 de trandafiri, 400 de flori perene, 400 de copaci ornamentali. Ne-am ocupat doar de o parte din spațiul verde, pentru care am avut fonduri în acest an. Restul facem anii următori. Intenția a fost să înlocuim tufele crescute în toate direcțiile cu vegetație ordonată. Am plantat și gazon. Cu ocazia asta, dacă tot am umblat la spațiile verzi, am redesenat trotuarele și am lărgit parcările. Efectele nu se văd acum. Pare că am distrus. Se va vedea în anii care urmează că a fost o decizie foarte bună”, explică primarul Ștefan Timofte.

Proiectul de reamenajare a spațiilor dintre blocuri costă 70.000 de lei. De la bugetul local, din fonduri proprii.

 

Aleile dintre blocuri sunt lărgite pentru un acces cât mai facil

 

Nebunia anilor 2000

În anul 2017, se discută despre spații verzi. Acum 17 ani, se discuta despre interlopii care făceau legea în Tomești. Toată lista de bătăuși din Iași are punctul de plecare la Tomești. Toți actualii interlopi temuți din oraș își au originile în Tomești.

Și comuna a reușit să-i elimine. În mai puțin de 20 de ani. Cum? „Din respect. Și au mai fost și cîțiva puși la punct”, explică primarul Timofte. În 2004, Primăria a angajat o firmă de pază pentru intervenție, iar aceasta i-a ținut la respect pe bătăușii din cartier până s-au liniștit. „Echipa de intervenție se băga în încăierări și aplica inclusiv corecții fizice, astfel și-au dat seama că nu mai e de glumit.

Primarul povestește că în urmă cu 15-20 de ani, copiilor le era frică să coboare să ia o pâine, pentru că li se furau banii pe stradă. Acum, toată lumea se simte în siguranță, niciun derbedeu n-a mai rămas să-și facă de cap prin cartier.

 

 Model de spațiu verde reamenajat. Foișorul a fost instalat de Primărie

 

Printre cele mai sigure comune din județ

Următorul pas a fost reabilitarea iluminatului public. A apărut și Poliția Locală, apoi a fost introdus sistemul de monitorizare video în zonele circulate. „Vreau eu să cred că și cele 19 troițe pe care le-am făcut în zonele circulate au avut un rol. Parcă hoțul se sfiește să facă ceva când vede crucea”, mai spune Timofte.

Cu sau fără credință, statistica îi dă dreptate: în 2004, Tomeștiul era pe locul 1 în județul Iași, conform Autorității Teritoriale de Ordine Publică, la infracționalitate. În anul 2008, în doar 4 ani de la introducerea primelor măsuri, era pe ultimele locuri.

 

„Anul acesta vom termina o parte din reamenajarea străzilor, trotuarelor, spațiilor verzi, parcărilor, parcurilor de joacă, al parcurilor de odihnă și de fitness. Proiectul va fi continuat.” Ștefan Timofte, primar Tomești

 

Problemele, departe în trecut
Primarul spune că, atunci când a preluat funcția la primul mandat, în 2004, marea problemă era siguranța. „Nici la pâine nu te puteai duce. Oamenilor li se cereau taxe de protecție. Erau bătăi și scandaluri. Toată lumea auzise ce se întâmplă la Tomești”, explică Timofte.

Iar ultimele știri despre tăieri de apă și căldură au fost în 2004. Atunci a fost achitată ultima factură restantă, pentru o școală: 200.000 de lei.

 

Ștefan Timofte, primarul Tomeștiului, a câștigat patru mandate la scoruri monstruoase

 

Totul racordat la utilități

Într-o comună în care mai mult de 98% dintre proprietăți sunt racordate la rețeaua de utilități, prețurile terenurilor și al apartamentelor a explodat. Spre exemplu, prețul unui metru pătrat de teren în Tomești este peste nivelul prețurilor dintr-o comună căutată de ieșeni – Bârnova. Aici, prețul este de 15-20 euro/mp, la Tomești prețul sare de 25 de euro/mp.

Iar apartamente de cumpărat nu se găsesc. Puținele care se mai tranzacționează ajung la prețuri apropiate de cele plătite în cartierele Iașului. Spre exemplu, una dintre ultimele tranzacții înregistrate la Tomești a vizat un apartament de 3 camere ce s-a vândut cu 35.000 de euro. Pentru o suprafață identică, un apartament din zona Alexandru cel Bun se vinde cu aproximativ 43.000 – 45.000 de euro.


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: