fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Mărturie: cum e să fii gay la Iași. „Ne-am săturat de clandestinitate”

Mărturie: cum e să fii gay la Iași. „Ne-am săturat de clandestinitate”


În vara acestui an va fi înfiinţat la Iaşi ONG-ul “Rise Out”, o asociaţie a persoanelor cu alte orientări sexuale. Iniţiatorii susţin că în oraş trăiesc peste 3.000 de lesbiene, homosexuali, bisexuali, transexuali şi/sau hermafrodiţi. Într-o ţară conservatoare, Cosmin îşi asumă deschis condiţia şi face lucruri de neconceput pentru Iaşul de până acum câţiva ani.

 

Cosmin este absolvent al Facultăţii de Arte Vizuale şi lucrează în IT, la o firmă care asigură conţinut pentru un canal de youtube.

 

Adevărul, la 19 ani

„Am conştientizat că sunt gay undeva în jurul vârstei de 19 ani. Am fost o fire singuratică şi chiar mă întrebam de ce nu simt atracţie pentru sexul opus. Familia a acceptat, până la urmă situaţia, şi ia lucrurile ca atare. Nu am discutat foarte mult despre asta. A fost o acceptare tacită. Mama s-a obişnuit cu ideea că nu va avea nepoţi (râde). Oricum nu cred că sunt pregătit să-mi asum îndatoririle de părinte. Sunt multe persoane care au copii, dar viaţa lor este vraişte. Dacă mă voi gândi vreodată că vreau să am copii, există varianta adopţiei sau a mamei-surogat, în străinătate. Şi bunicii, la care ţin foarte mult, au acceptat ideea şi mă iubesc aşa cum sunt. Am fost şi cu prietenul meu la ei, mai ieşim împreună la masă şi lucrurile decurg normal“ îşi începe povestea Cosmin.

 

Au organizat deja evenimente

Anul trecut, în urma unor discuţii purtate la Iaşi cu reprezentanţii MozaiQ, o asociaţie ce se adresează comunităţii de lesbiene, homosexuali, bisexuali, transexuali şi/sau hermafrodiţi (Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and/or Intersex LGBTI), Cosmin şi-a propus crearea unui ONG la Iaşi, împreună cu câţiva prieteni. „Am păstrat legătură cu câteva persoane şi am constatat că la Iaşi nu există vreo formă de organizare a comunităţii LGBTI. De aceea, ne-am gândit că ar fi util să creăm aşa ceva. Proiectul nostru se numeşte «Rise Out» şi îşi propune să asigure sprijin şi consiliere pentru membrii comunităţii din Iaşi. Am discutat deja cu doi psihologi, care ne-au asigurat de tot sprijinul lor în consilierea persoanelor LGBTI. Sperăm ca până în vară să ne putem organiza într-un ONG. Cei care vor să ne contacteze o pot face, deocamdată, folosind pagina noastră de Facebook“, spune Cosmin.

Cu toatea acestea, grupul a organizat deja activităţi: „La ultimul, ce a a avut loc în luna martie, ne-am întâlnit şi am discutat cu un regizor «transgender», din Bucureşti. La eveniment au participat peste 40 de persoane. Următorul am vrea să-l organizăm în luna mai, în timpul săptămânii «Pride», ce are loc la Bucureşti. Ne dorim să facem şi o hartă a locurilor de înâlnire a persoanelor din comunitatea LGBTI din Iaşi.“

 

S-au săturat să se ascundă şi vor să-şi arate public orientarea

 

„Depăşeşte 1% din populaţie”

Deşi este greu de precizat o cifră exactă a persoanelor care au alte orientări sexuale în Iaşi, Cosmin consideră că numărul acestora depăşeşte 3.000. „Nu a făcut nimeni o evidenţă, dar cred că depăşeşte 1% din populaţie. Deci undeva peste 3.000 de persoane, asta luând în calcul doar site-urile de «dating». Mai sunt şi aplicaţiile Tinder sau Trider, la care apelează mulţi dintre ei. Cu unele dintre aceste persoane am reuşit să discutăm, ne-am întâlnit pe la evenimentele organizate, dar mulţi au grupurile lor de întâlnire. Marea majoritate se fereşte să recunoască deschis că are altă orientare sexuală şi atunci e dificil să luăm legătura. Am auzit de bisexuali care preferă să aibă familie, să fie căsătoriţi, dar să aibă şi relaţii cu persoane de acelaşi sex. Au fost şi cazuri în care bărbaţi căsătoriţi au divorţat pentru a fi împreună cu partenerul gay“, precizează Cosmin.

 

Grup de suport pentru cei cu probleme

Într-o ţară profund religioasă şi conservatoare, comunitatea LGBTI din România se confruntă cu mai multe probleme. Pentru a afla exact care sunt aceste probleme, Cosmin, împreună cu alţi câţiva prieteni din „Rise Out“ au întocmit un chestionar la care au răspuns aproape 150 de persoane, marea lor majoritate din Iaşi. „Foarte multe persoane au acuzat depresia cu care se confruntă. Tocmai de aceea, ne-am hotărât să creăm un grup de suport pentru astfel de persoane. Neavând cu cine să discute, unii au spus că trec prin stări de anxietate şi trăiesc frica de a nu fi descoperiţi că sunt gay. Alţii ne-au mărturisit că au avut gânduri de suicid. Tocmai în astfel de situaţii cred că ar trebui intervenit cu grupul de suport. Unii adolescenţi se confruntă cu comportamentul agresiv al colegilor, cauzat de apartenenţa la comunitatea LGBTI”, explică ieşeanul.

 

Cosmin are o relaţie de doi ani

 

Cosmin: „Ne gândim să plecăm în străinătare”

În prezent, Cosmin locuieşte împreună cu prietenul său, cu care este într-o relaţie de doi ani. „Aproape un an am vorbit pe Internet şi apoi ne-am decis să ne cunoaştem. Ne-am întâlnit într-o vacanţă în Europa şi atunci am hotărât să dăm o şansă relaţiei noastre. Aşa a decis să vină să lucreze în Iaşi, într-o companie IT. Prietenii mei au devenit, practic, prietenii noştri şi ei sunt cei cu care ieşim şi socializăm. Avem multe prietene care sunt «straight». Avem şi prieteni gay şi transsexuali. Avem pasiuni comune. Noi comunicăm în engleză, chiar dacă el înţelege acum destul de bine limba română. Gătim împreună când avem timp. Ne place să urmărim seriale care sunt acum în SUA. Ne place să călătorim. Ne gândim amândoi foarte serios să ne mutăm în străinătate. Nu facem asta pentru a oficializa relaţia, dar nu excludem acest lucru în viitor. În România va fi, oricum, imposibil să facem asta“, afirmă Cosmin, care adaugă că prima relaţie de mai lungă durată cu un bărbat a avut-o la vârsta de 21 de ani: „A fost o relaţie cu un băiat din Vaslui. Am fost împreună un an şi jumătate. Ne-am despărţit pentru că, pur şi simplu, am simţit că fiecare îşi doreşte să meargă pe drumul lui. Din câte ştiu, el este acum în Londra.“


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac