fbpx
 
Banii nu-s o problemă: Ordinul Asistentelor își face sediu de 600.000 de euro

Banii nu-s o problemă: Ordinul Asistentelor își face sediu de 600.000 de euro


Cotizația de 1% din salariu, stabilită prin lege, permite acestei bresle cheltuieli uriașe. Clădirea e amplasată central, pe str. Morilor, în spatele Mitropoliei. Anual, Ordinul adună 2 milioane de lei din cotizații, având doar 13 angajați. Se organizează cursuri de perfecționare și se închiriază săli. Cu 600.000 de euro, OAMGR Iași putea plăti chirie pentru următorii 50 de ani.

 

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din  România (OAMGMAMR) – Filiala Iași va schimba cămăruțele din Piața Unirii, în care funcționează, cu un sediu nou de trei etaje.
Pentru aceasta, sunt dispuși să scoată la bătaie aproape 600.000 de euro. 110.000 de euro deja i-au plătit pentru achiziția si degajarea terenului, iar cu 480.000 de euro va fi ridicată construcția de aproximativ 560 mp.
Cu banii aceștia își puteau închiria un spațiu de 250 mp pe următorii 30 de ani, iar pe piața imobiliară se găsesc imobile similare cu prețul la jumătate decât costă investiția. Dar asistenții au votat că vor clădire nouă.

 

Bani strânși în 7 ani

Ordinul Asistentelor, sucursala Iași, adună indemnizații lunare de la aproape 8.400 de cadre active, din totalul celor 12.000 de posturi existente în județ. Indemnizația este de 1% din salariu, conform legii, și se adună bani mulți, vreo 2 milioane de lei/an, conform bilanțului din 2015. Așa că s-au pus pe cumpărături scumpe, de 600.000 de euro. Președinta Ordinului, Liliana Pintilie, spune că decizia aparține Consiliului Județean al organizației și că banii au fost strânși în ultimii 7 ani: „Tot ce facem noi este monitorizat de conducerea centrală a Ordinului. Noi avem voie să semnăm lunar pe cheltuieli de maxim 13.000 de lei, restul se face cu notă de fundamentare și aprobare scrisă de la București”.

 

Teren luat tot de la o asistentă

Noua construcție va fi ridicată pe Strada Morilor, în spatele Mitropoliei, pe un teren de 500 mp. Prețul a fost de 105.000 de euro, încadrat în limitele pieței, conform cifrelor raportate de agențiile imobiliare, apropiat însă de pragul de sus. Câteva mii de euro a costat demolarea unei case bătrânești, veche din 1936, pentru eliberarea terenului.
Vânzătorii au fost Gheorghe Lupu și Alexandra Grijincu. Aceasta din urmă este angajată la Spitalul „Sf. Spiridon”, unde are cartea de muncă și șefa Ordinului, Liliana Pintilie. „Nu ne-am cunoscut, am lucrat prin agenție, eu am negociat cu Gheorghe Lupu, pe Grijincu am văzut-o prima oară la notariat, pentru că erau mai mulți moștenitori. Am căutat terenul timp de un an, pentru că a fost dorința membrilor să fie în Centru, ca să fie accesibil tuturor”, explică președinta OAMGR Iași. Ea spune că are cartea de muncă la Spiridon, dar e detașată de foarte mulți ani la Ordinul Asistentelor, mai precis de 20 de ani, din care 8 ani a fost președinte a structurii centrale.

 

Terenul pentru construcție a fost degajat, fiind demolată o casă veche

 

Proces cu constructorii

Licitația pentru construcție a fost câștigată de o firmă de apartament din București, MNI PRO EVERST SRL, cu o cifră de afaceri de doar 30.000 de lei. „Aceasta pentru că am dat anunț în presa centrală și au avut cel mai mic preț din cei șase ofertanți”, mai explică Liliana Pintilie. Suma licitată: 1, 23 milioane de lei.

 

„Amortizăm investiția în 5-6 ani. Clădirea va fi pentru totdeauna. Am strâns ani de zile acești bani. La București, Ordinul are un sediu de 1.400 mp.”, Liliana Pintilie, președinte OAMGR Iași


Problema a fost că Ordinul Asistentelor din Iași a întârziat foarte mult obținerea autorizației de construcție, iar firma din București s-a supărat, și-a calculat pierderile cu organizarea de șantier și a dat breasla în judecată.
Între cei doi parteneri s-a purtat o corespondență asiduuă, MNI PRO EVERST cerând bani, iar OAMGR refuzând să-i plătească, susținând că au umflat prețurile ulterior semnării contractului.
„Au avut documentația incompletă, proiectul tehnic era greșit, am detașat oameni, am închiriat utilaje, 8 luni am stat degeaba”, spune Cornel Ionescu, reprezentantul MNI PRO EVERST, care acum cere în instanță despăgubiri de 260.000 de lei. Trebuiau să se apuce de muncă în iulie 2016, dar autorizația de construcție a fost obținută abia în luna decembrie.
„În contract, își asumau 12.600 lei pentru transportul pământului scos din groapă și ne-am trezit cu un deviz de 260.000 de lei. N-am nicio emoție cu acest proces, mergem până la CEDO să ne judecăm”, spune Liliana Pintilie.

 

Liliana Pintilie, șefa OAMGR Iași, spune că noul sediu a fost visul tuturor celor 10.000 de asistente din județ

 

Un sediu pentru eternitate

În final, s-a căutat o nouă firmă, altă necunoscută, Exkaricon 2014, cu cifră de afaceri zero în 2015. „A fost propunerea Consiliului de Conducere. Au promis că în aprilie 2018 ne predau spațiul la cheie”, spune Liliana Pintilie.
Despre oportunitatea acestei investiții uriașe președinta Ordinului spune că efortul se justifică. „Sunt doar 13 angajați, dar nu pentru ei este noul sediu, ci pentru sutele de cursuri pe care le susținem anual și pentru care acum închiriem alte spații. Avem circa 2.000 de ore de curs în fiecare an. Uneori se adună câte 300 de asistente pe zi, sunt și retestările, conferințe, investiția se merită”.

 

„Devizul lor este subdimensionat. Pe kilogramul de piatră au pus preț de zece ori mai mic. Le-am zis să-mi arate și mie sursele lor de materiale, că-mi fac zece case în loc de una.”, Cornel Ionescu, reprezentant MNI PRO EVERST


Punându-i în vedere că în piață sunt chirii de 1.000 de euro/lună pentru spațiul de care OAMGR are nevoie, oferte identificate de REPORTER DE IAȘI, președinta Liliana Pintilie a spus: „Dorința conducerii județene a fost de a construi un sediu care să rămână generațiilor viitoare. E ceva durabil. Am încercat să cumpărăm un spațiu de 500 mp, dar prețul era de peste 700.000 de euro”.

 

Actualul sediu al Ordinului este un apartament închiriat în apropiere de Piața Unirii

 

Soluții mult mai ieftine pe piața imobiliară

Acum, construcția este estimată la 480.000 de euro, cu finisaje de lux și lift interior. Terenul și autorizările au mai costat 110.000 de euro. Cu branșamentele la utilități, depășești 600.000 de euro.
Care erau alternativele? Pe imobiliare.ro, o vilă de 460 mp plus teren de 900 mp, în Păcurari, costă 200.000 de euro, negociabil. În aceeași zonă, proprietarul unei alte vile, de 400 mp, a declarat pentru REPORTER DE IAȘI că o lasă la 140.000 de euro.
La închirieri, se găsesc spații de 300 mp cu 1.000 de euro/lună. Puteau plăti acești 600.000 de euro, cât costă costă construcția, în următorii 50 de ani.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30