fbpx
Portokal
Familia Ivan, lansată în afaceri cu grădinițe

Familia Ivan, lansată în afaceri cu grădinițe


Au vrut pentru fetele lor o grădiniță Montessori și, cum n-au găsit, au înființat ei una. După spațiul din apropierea Liceului Pedagogic, soția europarlamentarului, care conduce afacerea, încearcă să închirieze un nou sediu în zona Granit, pentru viitoarea școală primară. Cătălina Ivan își școlește educatoarele la Haga, în sistem Montessori. Taxa la grădiniță e de circa 1.000 de lei lunar.

 

Singura şcoală Montessori din Iaşi este a familiei europarlamentarului Cătălin Ivan. Aceasta a fost înfiinţată din veniturile propii ale familii şi din mici împrumuturi, ca un răspuns la lipsa unei grădiniţe de acest tip în care să îşi educe tripletele. Afacerea a fost un succes - în toamnă se dublează numărul preşcolarilor, iar la anul familia Ivan încearcă să deschidă o şcoală Montessori pentru prichindeii care vor intra în clasele primare.

 

Montessori pentru fetițele familiei

Cătălina Ivan, soția europarlamentarului, se ocupă de afacere. Ea a făcut o cerere către Grupul Școlar „Anghel Saligny”, vizavi de Granit, pentru închirierea unui spațiu rămas deficitar, în care ar urma să se mute ciclul primar Montessori. Liceul a înaintat propunerea către Consiliul Local, iar plenul a aprobat închirierea, spațiul urmând a fi scos la licitație.  

În urmă cu mai puţin de un an, familia europarlamentarului Cătălin Ivan a pus bazele unei afaceri de familie. Totul a pornit de la tripletele familiei şi necesitatea găsirii unei grădiniţe pentru acestea. Cum Iaşul nu avea o grădiniţă Montessori, familia Ivan a înfiinţat, la propriu, o astfel de grădiniţă pentru proprii copii. „Cele trei fetiţe ale noastre împliniseră vârsta de trei ani şi ne-am pus problema alegerii grădiniţei celei mai potrivite pentru ele. Iaşul oferă o gamă largă de grădiniţe foarte bune, publice sau private, însă noi ne doream o grădiniţă Montessori. Studiasem foarte mult despre această metodă alternativă de educaţie şi ne-ar fi plăcut ca fetele noastre să înceapă educaţia în acest sistem”, ne-a declarat Cătălina Ivan.

 

Cătălin și Cătălina Ivan au pus piatra de temelie a grădinițelor Montessori la Iași. Acum se dezvoltă

 

Tripletele apar pe sigla grădiniței

Cum nu exista o grădiniţă autorizată Montessori în Iaşi, tripletele familiei au fost înscrise în primul an la o grădiniţă care oferea ceva cât de cât aproape de ceea ce îşi doreau părinţii. În cele din urmă, Cătălin şi Cătălina Ivan au decis să investească în acest proiect, deşi nu aveau nici experienţă, nici resursele necesare, fie că vorbim de cele umane sau financiare. „Aşa a apărut în februarie 2016 ideea de grădiniţă Montessori, singura motivaţie, si cea mai puternică, fiind fetele noastre. De aici şi sigla cu cele trei fetiţe”, a spus Cătălina Ivan.

 

Investiție din veniturile familiei

Grădiniţa a început să funcţioneze începând cu septembrie 2016, cu spijinul unor cadre didactice formate deja în sistemul AMI (Asociatia Montessori International), cu experienţă atât în străinătate cât şi in ţară. „Având în vedere că nu am achiziţionat un spaţiu, ci doar l-am închiriat, acesta fiind deja pregătit pentru grădiniţă, deci am avut costuri mici cu amenajarea, şi că nu a fost nevoie să investim iniţial în pregătirea cadrelor didactice, suma necesară la începutul proiectului nu a fost mare”, a spus Cătălina Ivan. Restul investiţiilor au avut loc pe parcurs şi au fost susţinute din veniturile familiei, împrumuturi şi din veniturile grădiniţei.

 

Clădirea de pe Aleea Sadoveanu era deja amenajată pentru grădiniță, înainte de a o găsi familia Ivan

 

Taxa lunară: în jur de 1.000 de lei

După analizele familiei Ivan, grădiniţa va ajunge să se susţină singură abia în cinci ani, cel mai devreme, deoarece sunt foarte multe cheltuieli cu pregătirea cadrelor didactice, atât pentru grădiniţă cât şi pentru şcoala care se va deschide începând cu anul 2018.

„Prima cărămidă în implementarea acestei filozofii este educatorul format, de aici începe munca. Cursurile AMI sunt foarte costisitoare şi cele mai multe au loc  în străinătate”, a precizat directoarea şcolii.

În ce priveşte taxa  de înscriere, în fiecare ciclu de învăţare (1,6-3 ani, 3-6 ani şi 6-9 ani din 2018) este de 1.000 de lei. Taxa lunară este de 850 lei la program scurt, 900 lei la program mediu şi 1.200 de lei la program prelungit. La această taxă se adaugă cheltuielile cu masa.

 

Cum funcţionează Montessori
În momentul de faţă, la Grădiniţa Montessori a familiei Ivan sunt înscrişi 45 de copii, împărţiţi pe trei grupe: o grupă pentru copiii de la 1,6 până la 3 ani şi două grupe pentru copiii cu vârste de la 3 la 6 ani. La fiecare grupă există un educator Montessori, format la Haga, Paris sau București, şi două până la trei asistente de educator cu experienţă.

În plus, unul dintre cadrele de la grupă comunică cu copiii doar în limba engleză, aceştia fiind astfel familiarizaţi de la vârste fragede cu această limbă străină. În cadrul opţionalelor, copiii participă la limba germană, pictură, teatru şi dans.

La rândul lor, părinţii sunt implicaţi în cadrul mai multor evenimente organizate pe parcursul anului: Bazarul de Crăciun, Ziua mamei, Ziua tatălui, Ziua porţilor deschise sau Picnicul de început şi de final de an.

 

 

O filosofie axată pe copil

Din toamnă se aşteaptă ca numărul familiilor care îşi vor înscrie copii la grădiniţa Montessori să ajungă la aproximativ 70-80 de familii. În ceea ce priveşte ciclul elementar (6-12 ani), familia Ivan intenţionează să înceapă din 2018 cu o grupă formată din copiii ce termină ciclul primar (3-6 ani) în sistem Montessori.

„La Montessori este vorba de o abordare diferită care se bazează pe observarea copilului şi apoi, pe baza acestor observări, educatorul ghidează copilul către atingerea propriului potenţial. Accentul se pune pe independenţa şi autonomia copilului prin mediul creat, astfel încât să sprijine aceste lucruri, dar şi prin materiale specifice, cum ar fi aria de senzorial, limbaj şi matematică”, a conchis Cătălina Ivan.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Go to top