fbpx
 
Legea salarizării a fost adoptată. Profesorii și medicii - majorări din 2018, aleșii locali și parlamentarii – măriri substanțiale din acest an

Legea salarizării a fost adoptată. Profesorii și medicii - majorări din 2018, aleșii locali și parlamentarii – măriri substanțiale din acest an


Creşterile salariilor angajaţilor de la stat promise de cei de la putere se vor face în următorii 5 ani şi încep cu o amânare. În Sănătate şi Educaţie, lefurile vor ajunge la nivelul promis abia în martie 2018. Nu de la 1 iulie așa cum s-a anunțat inițial. Luna lui Cuptor va aduce în schimb creșteri substanțiale de venituri parlamentarilor. Aleșii locali au beneficiat de măriri cu 30% a veniturilor încă din luna aprilie.

 

Sunt doar câteva din prevederile Legii salarizării, adoptată miercuri de Cameră Deputaţilor. Guvernul susţine că are banii necesari pentru majorările prevăzute de lege, însă premierul şi ministrul de Finanţe nu au participat la şedinţa de plen. „Este o ofensă", a tunat Liviu Dragnea, care anunţa că ar putea avea loc remanieri în Guvern.

 

Doar 15 minute a durat dezbaterea Legii salarizării pe articole. Supusă la vot, a fost adoptată cu 188 de voturi "PENTRU", 28 "ÎMPOTRIVĂ" şi 47 de ABŢINERI. Liderul PSD a susţinut că actul normativ adoptat este cel mai important al anului.

 

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Legea salarizării unitare reprezintă un pas imporant către integrarea reală a României în Uniunea Europeană. Legea salarizării unitare face ordine într-un sistem în care au dominat haosul, bunul plac şi discrimnarea. La muncă egală, salarii egale. Personalul de conducerea are salariul mai mare decât cei în funcţii de execuţie. Cei cu studii superioare au salarii mai mari decât cei cu studii medii".

 

Legea prevede creşteri de salarii, în medie, cu 25% de la 1 ianurie anul viitor. Medicii şi asistenţii medicali vor avea salariile dublate, începând cu 1 martie 2018.

 

În două etape, şi angajaţii din Educaţie vor avea lefuri mai mari cu 50 de procente, tot de Mărţişor, anul viitor.

 

Actul normativ prevede majorări de salarii, în medie cu 10%, şi pentru cei din Justiţie. Militari şi poliţiştii vor primi şi ei salarii mai mari, dar şi alte sporuri. Totul se va face în etape, astfel încât un soldat să ajungă, în 2022, la un salariu lunar de 2.500 de lei.

 

Pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene nu a mai fost nevoie de majorări. Şi asta pentru că aleşii locali au luat-o înaintea celorlalţi bugetari şi au deja salariile majorate cu 30%, începând cu 1 aprilie.

 

De la 1 iulie, și indemnizațiile parlamentarilor se vor dubla. Ei vor fi plătiți lunar între 13.000 și 16.600 de lei, bani la care se adaugă toate celelalte beneficii (diurne de deplasare, cazare, transport, sume pentru cabinetele parlamentare, etc.).

 

Cade Grindeanu?

Dezbaterea şi votul asupra legii salarizării au scos la iveală şi scandalul mocnit din PSD. De la şedinţa au lipsit tocmai premierul Sorin Grindeanu şi Viorel Ştefan, ministru de Finanţe.

 

Liviu Dragnea: "Este o problemă că, astăzi, ministrul de Finanţe nu a venit în Parlament să susţină această lege, cu toate că avea timp. Era bine să vină şi premierul."

 

Mult mai dur a fost omul numărul doi în PSD, Nicolae Badalau, care a vorbit despre schimbarea premierului Grindeanu şi a câtorva miniştri.

 

Nicolae Bădălău: "Unde vom constata deficienţe, nu ne vom da înlături să propunem schimbarea de miniştri, ba chiar a guvernului dacă vedem că acesta a încetinit ritmul aplicării programului de guvernare".

 

În momentul în care Dragnea, de la tribună Parlamentului, critică absenţa premierului de la şedinţă, Sorin Grindeanu participa la un eveniment într-o altă sală a Parlamentului.

 

Sorin Grindeanu, prim-ministrul României: "Toate aceste tensiuni, care par a fi tensiuni, încep să nu le mai înţeleg. Adversarii politici ai PSD-ului sunt în afară partidului, nu în interior".

 

Liderii PSD se vor reuni, săptămâna viitoare, într-o şedinţă extraordinară, pentru a soluţiona tensiunile tot mai mari din partid. Nu este exclusă varianta în care Sorin Grindeanu ar putea fi forţat să demisioneze de la Palatul Victoria, susţin surse politice. În ceea ce priveşte legea salarizării, parlamentarii pot sesiza deja Curtea Constituţională. Dacă nu o vor face, actul normativ va ajunge pe masă preşedintelui, la promulgare. Klaus Iohannis are, la rândul său, posibilitatea să o conteste la Curte ori să ceară reexaminarea ei.

 

USR a anunţat de marţi seara, după adoptarea raportului în Comisia de muncă a Camerei, că intenţionează să sesizeze CCR în privinţa Legii salarizării unitare, despre care a spus că nici acum nu se cunoaşte impactul bugetar, iar membrii Guvernului ”improvizează” pentru că nu ştiu acest lucru.

 

„Cu siguranţă vom face lucrul acesta (strâng semnături - n.r.). Astăzi am şi lansat către juriştii noştri în lucru să strângă toate motivele de neconstituţionalitate din această lege (...) Noi am avut o dezbatere publică cu sindicatele, chiar raportat la prima formă a legii şi deja de atunci şi noi şi sindicatele am spus această lege este neconstituţională din mai multe motive.

 

Unul, principal este că dacă ne uităm chiar şi acum în formă legii, acolo scrie nu are impact bugetar pe anul curent iar pentru următorii patru ani la impact bugetar nu este completat nimic. Guvernul habar nu are de fapt şi improvizează raportat la impactul bugetar al acestei legi”, a declarat deputatul USR la finalul dezbaterilor din Comisia de muncă pe Legea salarizării.

 

(Sursa: Știrile Pro TV)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: