fbpx
 
Tradiție și potențial: de ce să „lichidăm” PENICILINA?

Tradiție și potențial: de ce să „lichidăm” PENICILINA?


Trecutul de 56 de ani va fi de-acum istorie: două campionate şi o Cupă a României. Producătorul de medicamente Antibiotice a analizat şi apoi a tăiat nodul comercial de la echipa de volei. Fabrica plătea sute de mii de euro unor jucătoare din străinătate pentru locuri din partea a doua a ierarhiei. Prin urmare, s-a decis sistarea finanţării, ceea ce ar duce la desfiinţarea echipei de primă ligă. Mai există, însă, încercări de rezolvare a situaţiei cu ajutorul altor sponsori.

 

Iaşul riscă să rămână fără una dintre echipele de tradiţie. Echipa de volei feminin Penicilina riscă să nu se mai înscrie în noua ediţie de campionat a Diviziei A1.

 

Situaţie incertă

La mijlocul lunii iunie, directorul comercial al clubului, Vasile Chebac, anunţa într-un comunicat de presă că s-a luat decizia de a nu se mai investi în aducerea de jucătoare străine după ce, în campionatul 2016 -2017, Penicilina a terminat pe locul 7. Orientarea exclusivă către sectorul juvenil este sinonimă cu neînscrierea în Divizia A1.

Scandalul creat de această decizie a dus la reacţii virulente din partea iubitorilor acestui sport din Iaşi. În aceste condiţii, conducerea SC Antibiotice SA a organizat o întâlnire cu specialişti din domeniu pentru găsirea unor soluţii care să ducă la menţinerea echipei de senioare în Divizia A.

 

Comitet de iniţiativă

În urma întrunirii, s-a format un Comitet de iniţiativă care are ca obiectiv găsirea şi atragerea unor sponsori alături de echipă.

Din acest comitet fac parte Vasile Chebac, director comercial la SC Antibiotice Iaşi, Lucian Popescu, preşedintele Fundaţiei Sportului Ieşean, preşedintele executiv al ACS Penicilina, Vasile Stângă, vicepreşedintele Tatiana Popa şi colega ei de echipă, Cristina Lungu, fostul antrenor Rareş Puni, actualmente cadru didactic la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi şi directorul adjunct al CSŞ Unirea, antrenoarea de volei Lucia Chirilă.

„Momentan nu avem nimic nou. Sperăm ca până săptămâna viitoare să avem un răspuns în legătură cu viitorul echipei. Eu sunt optimist şi cred că Penicilina va continua să evolueze în Divizia A1“, susţine preşedintele executiv Vasile Stângă.

 

Penicilina este unul dintre cele mai cunoscute nume din sporturile de echipă din Iaşi

 

Buget de 500.000 de euro

Pentru a putea participa în noua ediţie de campioant, echipa de volei are nevoie de un buget de cel puţin 500.000 de euro, după cum susţin specialiştii în domeniu. Această sumă ar fi necesară pentru aducerea de noi jucătoare, pentru plata salariilor şi pentru susţinerea participării în noua ediţie de campionat, ce va debuta în luna octombrie.

Includerea lui Lucian Popescu în comitetul de iniţiativă ar putea reprezenta un prim pas spre susţinerea echipei de către Fundaţia Sportului Ieşean. „Penicilina este un brand pentru sportul ieşean şi trebuie să găsim soluţii ca acesta să nu dispară. Luăm în calcul şi varianta preluării echipei de către municipalitate şi susţinerea financiară de către Fundaţie“, menţionează Lucian Popescu.

 

Doar patru jucătoare în lot

În momentul de faţă, lotul de jucătoare de la Penicilina este format doar din patru jucătoare: Andra Streşină, Ana Ursachi, Mihaela Stângă şi Raluca Pichiu.

În sezonul trecut, formaţia ieşeană a avut nu mai puţin de şapte jucătoare străine, care însă au părăsit echipa la terminarea campionatului. Astfel, de la Iaşi au plecat Milica Knežević, Vesna Sekulić, Veselina Dekova, Cristen Monks şi Alicia Perrin. Una dintre cele mai bune sportive, Maria Graboveţkaia, a părăsit echipa înainte de terminarea campionatului.

În plus, şi căpitanul echipei, Melinda Şipoş, a decis să părăsească gruparea înainte de ultima etapă.

 

Nemulţumiţi de locul 7

Decizia iniţială de a se renunţa la echipă a fost determinată, din câte se pare, de nemulţumirea celor de la Antibiotice în legătură cu poziţia în clasament la finalul campionatului, precum şi de prestaţiile jucătoarelor străine. „Am investit în jucătoare din afara graniţelor ţării pentru că ne doream un anumit nivel de performanţă. În campionatul 2016 -2017, Penicilina a avut în lot şapte jucătoare străine. Nu mai considerăm oportun şi nu reprezintă obiectivul nostru să cumpărăm jucătoare de peste tot din lume care nu sunt ataşate oraşului sau companiei noastre“, spunea Vasile Chebac în momentul luării deciziei de a se renunţa la echipă.

 

Dezastru: Liber la jucătoare străine

În condiţiile în care cluburile din România nu pun accentul pe creşterea de jucătoare, s-a ajuns în situaţia ca numărul voleibalistelor autohtone de valoare să fie din ce în ce mai mic, iar sumele de transfer şi salariile să fie din ce în ce mai mari. În aceste condiţii, Federaţia a decis ca numărul de jucătoare străine într-o echipă să fie nelimitat.

„Sunt puţine jucătoare românce de valoare, iar acestea solicită sume din ce în ce mai mari. Federaţia a încercat să regleze piaţa lăsând liberă aducerea de jucătoare străine. Nu ştiu dacă acest lucru este neapărat în avantajul cluburilor, pentru că acele jucătoare nu au niciun ataşament faţă de clubul cu care semnează şi anul viitor pot pleca în altă parte pentru o ofertă mai bună. Aşa, cluburile nu mai sunt motivate să crească jucătoare tinere“, susţin surse din cadrul clubului ieşean.

 

Cel mai valoros antrenor al Penicilinei, eternul Nicu Roibescu, dispărut dintre noi în 2015. A câştigat bronzul cu Penicilina în Cupa Campionilor Europeni (1973)  

 

Probleme mari în voleiul românesc

În momentul de faţă, Federaţia Română de Volei a stabilit ţintarul pentru noua ediţie de campionat, doar că două echipe au anunţat deja retragerea din campionat.

Din cauza problemelor financiare, echipa Unic Piatra Neamţ, una dintre cele mai galonate echipe din România, şi-a anunţat neparticiparea în prima ligă. O altă formaţie care a anunţat că nu se va mai înscrie în noua ediţie de campionat a Divizie A1, din motive financiare, este CSM Piteşti. Decizia ca echipa să nu mai fie susţinută financiar de municipalitate a fost confirmată de directorul SCM Piteşti, Dragoş Şerban. „S-a luat hotărârea în Consiliul de Administraţie să nu mai înscriem echipa de volei în viitorul campionat. Nu mai avem ce face. Am încercat toate variantele, până în ultima clipă am sperat că putem salva echipa, dar nu mai puteam să continuăm. Este aproape imposibil să faci performanţă în sport fără finanţare privată”, spune Şerban.

Situaţia ar putea fi şi mai gravă în condiţiile în care la Iaşi, dar şi la şi Târgu Mureş se vorbeşte despre retragerea echipelor din campionat.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30