fbpx
 
Chirica şi-a dat cu stângu’-n dreptu’ pe terenurile de sport

Chirica şi-a dat cu stângu’-n dreptu’ pe terenurile de sport


Specific administraţiei din Iaşi: cele 17 terenuri de sport au fost 10 şi până acum nu este nici unul. De la începutul vacanţei se lucrează la lista celor 10 terenuri de sport ale şcolilor ce vor fi deschise pentru copii. Nu s-a mişcat nimic, în afara unor discuţii. Inspectoratul Şcolar: „Dacă este găsită o cale de asigurare a pazei şi a urgenţelor medicale, suntem de acord”. Primăria: „Încă nu există o listă, dar se lucrează la ea”. Între timp, după respingerea finanţării prin PNDL, municipalitatea a anunţat că va renova terenurile de sport de lângă şcoli într-un ritm de cinci pe an, din bugetul local.

 

La Iaşi, totul este la timpul viitor nedeterminat. „Vom repara 17 terenuri de sport cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Vom deschide 10 terenuri de sport pentru copiii din cartiere în această vacanţă”. Şi nu se întâmplă nimic. Terenurile nu au intrat pe lista finanţărilor PNDL, program al Ministerului Dezvoltării, iar curţile şcolilor nu sunt deschise copiilor din cartiere. Iar vacanţa a trecut de jumătate. Se aruncă vina dintr-o parte în alta. Între timp, deşi copiii din Iaşi nu au unde face gratuit sport, acelaşi Minister al Dezvoltării dă din pix 12 milioane de lei pentru un stadion la Alexandria, fieful şefului PSD, Liviu Dragnea.

 

Pachet refuzat de Shhaideh

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a aruncat la coş un proiect pentru renovarea la standarde moderne a 17 terenuri de sport de la instituţii de învăţământ preuniversitar din Iaşi. Lista propunerilor cuprindea, printre altele, terenurile de la Colegiul Naţional (169.940 lei), „Costache Negruzzi” (390.040 lei), „Mihai Eminescu” (333.240 lei), „Octav Băncilă” (485.900 lei), „Garabet Ibrăileanu” (400.270 lei), „I. C. Ştefănescu” (536.600 lei) şi „Dimitrie Cantemir” (400.270 lei). „Nu putem comenta deciziile politice. În privinţa acestui proiect, explicaţia a fost că au prioritate şcolile cărora le sunt necesare investiţii pentru funcţionare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Buraga.

 

La disperare: „Deschidem terenurile”

După ce proiectul a fost respins, primarul Mihai Chirica a venit cu o altă idee: ca pe perioada vacanţei, 10 terenuri de la 10 şcoli din Iaşi să fie deschise pentru copiii din cartiere. „Despre această decizie s-a discutat la şedinţa din iunie, în preajma debutului vacanţei de vară. Ni s-a spus că se intenţionează deschiderea terenurilor în perioada vacanţei de vară. Apoi, am înţeles că se lucrează la o asemenea hotărâre, dar este aşa, o nebuloasă. Pentru că nu am mai auzit nimic până acum, sunt aproape sigur că nu mai deschid nimic în acest an. Vor spune că şi aşa este 15 august, mai este puţin din vacanţă, ce rost mai are? Facem la anul”, spune consilierul local Ciprian Bostan.

 

Priviţi acestă iluzie optică: zeci de copii se joacă pe terenul de la „Garabet Ibrăileanu”

 

ISJ: „La acest moment sunt discuţii”

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi poate doar confirma discuţiile pe acest subiect, fără a putea oferi date concrete. „Există contracte de administrare între Primărie şi şcoli pentru aceste terenuri. Pentru că directorii răspund pentru orice s-ar întâmpla. Dacă se găseşte o soluţie, nu se opune nimeni deschiderii terenurilor către copiii din cartiere. La acest moment sunt discuţii. Dacă s-ar asigura paza şi asistenţa medicală, ar mai fi necesare nişte fonduri care trebuie să fie alocate de la bugetul local”, a explicat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi. „Se lucrează la o listă a acestor terenuri şi la un proiect”, a susţinut, totuşi, Buraga.

 

Cinci terenuri modernizate pe an

În urma refuzului Ministerului Dezvoltării, Primăriei doreşte să modernizeze din fonduri proprii cele 17 terenuri de sport. “Se intenţionează repararea din fonduri proprii a acelor 17 terenuri. Bugetul local ne permite cinci modernizări pe an”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Nu este clar, până acum, cât se va investi în fiecare teren, existând doar estimarea trimisă pentru finanţare prin PNDL. „După ce vor fi realizate studiile de fezabilitate, vom şti exact cât costă fiecare”, a mai spus Sebastian Buraga.

 

 Stadionul din Alexandria, pohta ce-a pohtit Dragnea

 

Stadioane la Alexandria şi Târgovişte!?

Poate că cea mai mare frustrare a părinţilor ieşeni care văd că puştii lor nu au unde să bată mingea este lejeritatea cu care Ministerul condus de Sevil Shhaideh a anunţat o investiţie de 12 milioane de euro într-un stadion la Alexandria, reşedinţa judeţului din care provine liderul PSD, Liviu Dragnea. Şi asta prin PNDL, acelaşi program prin care a fost refuzată repararea terenurilor din Iaşi.

Mai există în pregătire, tot la solicitarea autorităţilor locale, încă un complex sportiv: cel de la Târgovişte. Ar urma să coste 22 de milioane de euro, finanţare prin Compania Naţională de Investiţii, instituţie subordonată aceluiaşi minister.

 

La Cluj Napoca s-a putut

La Cluj, terenurile de sport ale şcolilor sunt deschise pe perioada vacanţei. Un control al Poliţiei Locale a arătat că doar 9 unităţi de învăţămât din 53 aveau terenurile închise. „Am trimis, la începutul lunii iulie, o înştiinţare oficială, împreună cu ISJ Cluj, tuturor directorilor de şcoli şi i-am atenţionat că există o hotărâre a Consiliului Local Cluj-Napoca din 2009 care îi obligă să menţină curţile şcolilor deschise pe perioada vacanţei de vară, pentru elevi. Primăria a investit câteva milioane de lei în asfaltarea curţilor şcolilor în acest an şi în dotarea cu mobilier pentru diverse sporturi. Nu este niciun argument pentru ca aceste curţi să nu fie deschise. Trecem la sancţiuni, directorii care nu se vor conforma vor fi demişi din funcţie”, a precizat primarul Emil Boc. Terenurile şcolilor din Cluj Napoca sunt disponibile oricui între orele 10 şi 22.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: