fbpx
 
Povestea cutremurătoare a unei prostituate de 15 ani

Povestea cutremurătoare a unei prostituate de 15 ani


Ți se face pielea de găină: a făcut un copil cu un client la 15 ani. A fugit de la orfelinat pentru că o iubea pe o fată mai mare. Peștii sunt foști adolescenți externați tot din Centrul de Plasament. La 14 ani a fugit cu „iubita” ei, mai mare cu câțiva ani, care a început să o exploateze pentru bani. Anchetatorii au fost șocați când fata le-a spus că a rămas însărcinată cu un client căruia i s-a spart prezervativul și că a păstrat copilul. Se prostitua pentru mâncare și țigări. Educatorii din sistemul de protecție a copilului explică: „E mirajul banilor, se iau unele după altele”.

 

O adolescentă de 15 ani aflată în grija statului a ajuns să se prostitueze din dragoste pentru proxenetă. Copila, victimă a traficului de persoane, a fugit din Centrul de primire minori în regim de Urgenţă Iaşi la cea cu care ar fi avut o relația de iubire. În câteva zile a ajuns să practice „cea mai veche meserie din lume”, într-o garsonieră din Bularga, alături de o colegă dintr-un alt centru de plasament, ambele fiind însărcinate. Autoritățile par neputincioase în a găsi soluții pentru unele fete care ies dintr-o rețea de trafic de carne vie și ajung să se prostitueze pentru o alta.
În plus, rezervoarele de prostituție din centrele de plasament devin un fenomen scăpat de sub control. Trei mari dosare intrumentate în ultimele luni de DIICOT au în centrul atenției șase tinere îngrijite de stat. O a șaptea este dispărută fără urmă.

 

Mamă deja la 15 ani

La 15 ani C.V. figurează pe lista „părților vătămate” în două cazuri de trafic de minori și are deja un copil. După ce anchetatorii de la Crimă Organizată au destructurat o rețea de carne vie, care exploatase 14 tinere, majoritatea orfane, printre care și adolescenta, aceasta a fost cazată în Centrul de Primire Minori în Regim de Urgență. Din instituția aflată în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iași a fugit însă în 18 ianuarie la Sunita Roman, o tânără provenită și ea dintr-un centru de plasament, și pentru care s-ar mai fi prostituat pe când avea 14 ani.

„O cunoaşte pe Roman Sunita de circa 3 ani, are o relaţie de iubire cu ea încă din anul 2016, când fugea din centru şi se întâlnea cu ea. Au decis să rămână împreună şi să nu se mai întoarcă la centru”, le-a povestit minora anchetatorilor.

 

Bordel în Bularga

În scurt timp însă, copila de 15 ani a ajuns din nou să se prostitueze pentru iubita sa, deși era însărcinată. Astfel, Roman Sunita și Sergiu Rusciuc, foști beneficiari ai  DGASPC, și colegi de serviciu la o spălătorie de lângă Centrul de Plasament „Ioan Holban” au închiriat o garsonieră în regim hotelier în zona Bularga, cu 80 de lei pe zi. Aici s-au mutat împreună cu C.V. și o altă fată de 16 ani, și ea însărcinată și victimă într-un alt dosar de trafic de persoane. Aceasta fugise de la „Ion Holban” și dată în urmărire după ce a dispărut și ar fi fost obligată să se prostitueze de Rusciuc.

„Chiria era foarte mare şi era nevoie de bani astfel că am decis să practic prostituţia. Roman Sunita nu a fost de acord cu acest lucru la început, însă ulterior a fost de acord să lucrez, să adun bani să închirieze un apartament în altă parte”, le-a spus fata de 15 ani procurorilor.

 

La 14 ani, tinerele sunt foarte ușor de manipulat. Multe se prostituează fiind îndrăgostite de proxenetul care le exploatează

 

Clienți puțini, zonă rău famată

Astfel, au fost postate anunțuri pe www.publi24.ro. „Bună sunt nouă în oraş.....pentru mai multe detalii contactaţi-mă la nr.....” sau: „Bună suntem două domnişoare roşcate dornice de a oferi clipe de neuitat în locaţia noastră..”, iar clienții nu au întârziat să apară.

Tarifele erau de 100 lei numărul şi 200 lei ora de sex protejat, însă zona nu era una cu „vad”. „Clienţii erau puţini deoarece zona Bularga este mai dificilă şi nu le convenea. În general erau zile când amândouă făceau 600 -700 lei pe zi. Erau zile când făceau mai puţin sau lucra doar una dintre ele”, se arată în rechizitoriul prin care Roman și Rusciuc au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT.

Când cele două fete aveau clienți, cei doi proxeneți coborau din garsonieră și se întorceau după ce aceștia plecau.

 

Banii s-au topit repede

Astfel, în perioada februarie- martie 2017, minorele ar fi obținut din prostituție aproximativ 9.000-12.000 de lei, banii fiind luați de proxeneți, reiese din declarațiile uneia dintre fete. O parte ar fi fost folosiți pentru chirie, iar restul pentru mâncare, băutură, țigări și alte cheltuieli.

Roman, Rusciuc și cele două fete au părăsit în cele din urmă locația din Bularga, în martie, locuind pe la diferite cunoștințe, în chirie și ulterior minorele ajungând din nou în centrele DGASPC.

 

Copil cu un client

Fata de 15 ani, a fost găsită în mai, de polițiști, într-o cameră de cămin în care locuia cu Sunita Roman. Anchetatorilor le-a povestit că tatăl copilului ei este un client fidel, de la care primea câte 250-300 de lei pentru fiecare raport sexual.

„M.I. (clientul-n.r.) este tatăl copilului ei, fiind însărcinată cu acesta din anul 2016 când a întreţinut relaţii sexuale, prezervativul s-a rupt, iar ulterior a constatat că este însărcinată. Despre sarcină a aflat târziu, după ce a fugit în luna ianuarie 2017, când locuia în Bularga. Nu a ştiut ce să facă şi a menţinut sarcina”, se arată în documentul citat.

 

Biletul de voie se ia zilnic. Poți ieși până la 8 seara și nu te mai întorci până a doua zi, supraveghetorii neavând ce-ți face

 

Acuzați de trafic de minori

Sunita Roman și Sergiu Rusciuc au fost arestați, în mai, de judecători, iar o lună mai târziu procurorii DIICOT Iași i-au trimis în judecată pentru trafic de minori. În fața magistraților, tinerii au declarat că împreună cu victimele au decis de comun acord ca acestea să practice prostituția.

„Nu putem accepta versiunea conform căreia cele două minore au practicat prostituţia din proprie iniţiativă, de vreme ce inculpaţii le-au adus într-o stare de dependenţă materială inoculându-le ideea că traiul lor zilnic depinde de acest lucru, neoferindu-le altă alternativă, în pofida faptului că atât Roman Sunita, cât şi Sergiu Ruciuc erau angajaţi şi obţineau venituri legale. Pe de altă parte, (...) consimţământul persoanei victimă a traficului nu constituie cauză justificativă”, se arată în rechizitoriu.

 

Vâna fete din orfelinate

Sunita Roman a mai fost trimisă în judecată, în martie 2016,  împreună cu alte opt persoane pentru constituirea unui grup infracţional organizat și trafic de minori. Aceasta împreună cu o altă tânără aveau rolul de a identifica fetele vulnerabile din centrele de plasament în care locuiseră în trecut, şi de a le determina pe minore să devină prostituate. Din rechizitoriu reiese și că cele două tinere care au fost și ele instituționalizate în centrele DGASPC ar fi practicat și prostituția.

Procesul este încă pe rol, următorul termen fiind pe 6 septembrie la Tribunalul Iași.

 

„Centrele sunt unități deschise. Copiii au dreptul la educație și beneficiază și de învoiri. Sunt încurajați să mențină și legătura cu membrii familiei. Noi de fiecare dată când am văzut că este o problemă am sesizat autoritățile competente.”, Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt al DGASPC Iași.

 

Educator din Centrul „Holban”: „N-avem voie să-i repezim. Trebuie să fii mai blând decât acasă, cu propriul copil”

Cum se face educație în centrele de plasament. Un educator explică de ce ajung unele fete să se prostitueze.


Centrul „Holban” a rămas cel mai mare din Iași, dar mulți minori au fost reintegrați în familiile lărgite în ultimii doi ani. Mai sunt până în 50 de adolescente cazate în acest Centru de Plasament.
Un educator din sistem a fost de acord, sub anonimat, să explice pentru REPORTER DE IAȘI cum stau lucrurile cu adevărat într-un astfel de centru pentru a înțelege de ce așa de multe tinere eșuează în rețelele de trafic de persoane.

 

Regim de voie

„Nu se poate vorbi nici de lipsă de atenție, nu e toleranță maximă și nepăsare din partea supraveghetorilor și a educatorilor, dar nici de un regim draconic, nu ținem acești copii ostatici”, a declarat sursa din Centrul „Holban”. Totul se bazează pe sistemul „biletelor de voie”, un drept de care tinerele profită zilnic. „Dacă nu le dai voie să iasă la magazin, cum spun ele, te reclamă la Direcție și ai probleme”, explică educatorul. Pedagogii își termină tura la 8 seara, în Centru rămânând câte un supraveghetor pe fiecare palier.

„La 10, căminele se închid. Copiii sunt numărați de mai multe ori pe zi, iar la sfârșitul zilei se consemnează cine lipsește. Cele care lipsesc se întorc de obicei a doua zi la prânz, după orele de școală”, mai explică educatorul.

 

Fete abia intrate în adolescență fug din centrele de plasament și își vând trupul, neavând altă soluție de supraviețuire

 

Nucleul „fetelor rele”

Cei fugiți sunt certați, chemați la discuții individuale, însă procedurile au devenit foarte stricte, nu se tolerează amenințările sau pedepsele fizice. „Regulile au devenit mai complicate decât într-o familie obișnuită. N-ai voie să fii nici măcar ferm cum ești cu copilul tău de-acasă, pentru că se consideră comportament inadecvat și ești penalizat, iar adolescentele știu asta și profită”. Educatorul susține că în Centrul „Holban” există un nucleu de 4-5 fete cu probleme și că sunt monitorizate special. „Dar nu le poți sechestra, au poarta deschisă până la o anumită oră. Marea majoritate a tinerelor nu fac probleme, sunt doar un grup”.


Spirit de turmă: copiază ce văd la altele

Educatorul spune că marele pericol este cel de imitare a comportamentului de la un copil la altul: „Cele care trec de 12 ani se iau imediat una după alta, de aceea izolăm grupurile care scapă de sub control. Anunțăm Poliția de fiecare dată când observăm lucruri necurate. Dar, în general, se feresc, lucrurile se află foarte greu”.
După-amiezele în Centrul „Holban” sunt asemănătoare unui cadru familial, în ultimii ani. „Există instructori animatori, vin mulți voluntari, acești copii nu se pot plânge că se plictisesc. Au internet în toate camerele, câte un televizor în fiecare dormitor, stau câte 4 în cameră, se proiectează filme, se dă discotecă, mereu se organizează câte ceva”.
Picajul în promiscuitate și rețelele de sex pleacă de la mirajul banilor. „Una simte cât de ușor se fac banii și încearcă să atragă și pe altele. Cam una din zece tinere ajunge să calce pe poteci greșite”, concluzionează educatorul din Centrul Holban.

 

STENOGRAMĂ: „Du-te la ăla că-i un ban în plus”

În ziua de 03.04.2017, la ora 00:09:07, Roman Sunita ia legătura cu G. (identificat P.A.) şi poartă următoarea discuţie:

G: - Da!

RS: - Ce faci, ăi?

G: - Uite, la muncă! În mașină!

RS: - Aha! Am vrut să mă pun în pat, m-am schimbat, cu asta în pantaloni scurți, nu știu ce, am făcut baie și am vrut să luăm somn, și a sunat A.!

G: - Ah, și?

RS: - Da, și a rugat-o să se ducă la el acasă acolo la etajul 2! Și i-am zis, zi-i ăi că te duci, știi? I-a zis că e pe stop, și a zis că nu are nimic, hai vino încoa, că vedem noi, cum o rezolvăm! Și după aia mi-a zis mie asta că i-ai zis tu că ar fi bine să nu-i deie cu piciorul, știi?

G: - Păi, i-am spus și eu....

RS: - Să-l păstreze, da! Și mi-a zis, tată trebuie să mă duc, că mi-a zis G., că ar fi bine să nu dau cu piciorul, și i-am zis bine, mama, și ea nu știa unde, și eu am ținut minte când am fost cu tine, știi? Și i-am zis că i-a întreabă, acolo unde am fost eu cu G., și a zis să nu primească toți copiii, și a zis că da, da, da, da, acolo, acolo! Și a început să râdă!

G: - La cămin, măi!

RS: - Știu, măi! L-am întrebat pe A., știi acolo unde am fost eu cu G. și ai zis să nu intre toți copiii?

G: - Îhî!

RS: - Și a zis că da, da, da! Acolo! Și a început să râdă, și am spus că hai, că o aduc eu acum, și a zis ok, mersi! Am zis că bine! Am sunat, dar....

G: - Du-te că-i.....e un ban în plus, ăla știi că mereu dă!

RS: - Da măi, știu, și....s-a dus, acum e la el, eu stau pe afară, pe aici, prin față la cămin!

G: - Îh!

RS: - Mie îmi era târșă să nu fie vreo careva, știi?(...)

 

STENOGRAMĂ: Peștele către fată: „Ai și tu vreun leu?”

În ziua de 03.04.2017, la ora 18:29:24, Roman Sunita ia legătura cu C.V. şi poartă următoarea discuţie:

RS:   - Da, viață, și ai și tu vreun leu, sau p..a?

V:      - Mărunt!

RS:   - Îh?

V:      - Niște mărunți!

RS:   - Ai?

V:      - Mărunți!

RS:   - Dar de ce, nu ți-a dat nimic ăsta?

V:      - Ei... trebuie numărat acolo, cred că nici nu-i avea, dar nu prea,  n-am stat cu el, știi, dar nici așa, de vorbă, de asta și mă duc cu el, vineri, sâmbătă, știi?

RS:   - Ăh!

V:      - Mă duc cu el la...., nu știu unde, să, să, că stau cu ăla, vorbim noi acasă, cred că nu poți vorbi prin telefon, dacă ai zis că ai dat numărul ăsta la gardă!

RS:   - Ah...


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30