fbpx
 
Mihai Chirica, așa se face: terenuri de sport, în doi timpi și trei mișcări la Tomești

Mihai Chirica, așa se face: terenuri de sport, în doi timpi și trei mișcări la Tomești


Teren de baschet, role și altul de fotbal inaugurate în serie la Tomești. Până și în satul Goruni. La Iași este proiect înghețat de mai bine de doi ani. Cu un preț de 20.000-25.000 de euro bucata, Primăria Tomești a deschis terenuri de baschet, piste de role și terenuri de fotbal, toate dotate cu nocturnă, fiind deschise până la ora 22. Până și satul Goruni are teren de fotbal cu gazon sintetic. Pentru Iași, proiectul este prea complicat. Terenurile s-au făcut rapid, în trei luni de vară, lucrându-se cu angajații Primăriei. „Copiii chiar folosesc terenurile acestea. Nu o să ne pară rău de banii investiți, trebuie să facă sport. Și nu ne oprim aici. Mai facem”, spune primarul din Tomești.

 

Ieșenii care doresc să-și ducă copiii la terenuri gratuite de baschet și de fotbal o pot face de acum. Nu la Iași, ci la 10 km distanță, la Tomești. Primăria localității a inaugurat dintr-un foc două terenuri cu nocturnă: unul de baschet și unul de fotbal cu gazon sintetic, în satul Goruni. Ca un bonus, terenul de baschet, asfaltat, este și parc de role.

 

„Copiii trebuie să facă sport. Sunt unele dintre cele mai importante investiții pe care le-am făcut în Tomești și nu ne pare rău de bani”, spune primarul Ștefan Timofte. Culmea este că mare parte din manopera de la terenuri a fost realizată chiar de către angajații Primăriei. „Decât să-i văd pe la sediu, mai bine îi pun la treabă”, mai spune Timofte.

 

Două inaugurate

Primăria Tomești a finalizat lucrările la două terenuri de sport gratuite, pentru copii. Primul dintre acestea, de baschet, este situat în Tomești și a costat, cu tot cu stâlpii de iluminat, aproximativ 20.000 de euro. „Prețul include materialele, manopera, împrejmuire, fundație și asfalt. Adică tot. Și este mic în comparație cu ce oferă, copiii au unde să joace baschet și chiar îl folosesc”, spune primarul Ștefan Timofte.

Al doilea teren de fotbal este situat în satul Goruni. A costat 25.000 de euro în total, dar face fiecare ban. La momentul vizitei reporterilor, era încă în amenajare, dar între timp a fost inaugurat, de Zilele Comunei. „Este un teren pentru fotbal, dar poate fi folosit și la alte sporturi. Inclusiv rugby se poate juca pe el. Și va avea program până la ora 22.00, cu stâlpi de iluminat”, mai spune Ștefan Timofte. Acesta spune că a preferat să lucreze, în cea mai mare parte, cu angajații Primăriei, care își justifică, în acest fel, salariile.

 

Contrar părerii generale conform căreia generațiile actuale sunt mai pasionate de telefoane și tablete decât de bătut mingea, realitatea este alta. Atunci când au un teren liber la dispoziție, copiii preferă să joace un baschet.

 

Proiectul continuă

Principala problemă pe care o are Primăria Tomești în continuarea proiectului terenurilor de sport nu este disponibilitatea de a investi, ci lipsa spațiului. „Nu mai avem pământ. Pur și simplu l-am terminat. Mai găsim câte o bucată pe ici-pe colo, dar nu cât ne trebuie. Am dat o hotărâre prin care cei care nu-și fac actele pentru terenuri rămân fără ele. Intră în proprietatea Consiliului Local și așa vom mai obține câteva mici suprafețe”, explică Timofte.

Și este nevoie, pentru că fiecare sat va avea terenuri de sport cu acces gratuit. „Au văzut cei de la Chicerea, m-au sunat deja că vor și ei. Și le facem cât de curând”, mai spune primarul Tomeștiului.

 

Acest teren are un preț final de 25.000 de euro, cu tot cu o instalație de iluminat. Suma poate părea importantă la Tomești, deși Primăria nu s-a uitat la bani când a făcut investiția. Pentru Iași este jenant că, la un buget de zeci de ori mai mare, nu s-au găsit, în câțiva ani, banii pentru astfel de investiții.

 

Parcurile de fitness

Până acum, la Tomești au fost deschise trei parcuri de fitness. Fiecare dintre acestea cu un preț de aproximativ 10.000 de euro. „Atât a costat amenajarea. Cu aparate cu tot. Oamenii s-au obișnuit să facă mișcare acolo. S-a întâmplat o dată să nu fie deschise la 7 dimineață, conform programului, și au sunat telefoanele la Primărie. Păi ce facem?”, explică Timofte.

 

Sala de sport din Tomești are deja patru sporturi de performanță pe care le găzduiește și numeroase evenimente, în fiecare week-end. Despre amfiteatrul din spate primarul spune că va avea, în viitor, încă o tribună, în partea din dreapta a imaginii. Spațiu suficient pentru aproximativ 1.000 de persoane.

 

O sală de sport funcțională

Nu este mare, dar este cochetă și chiar are evenimente. „Avem patru sporturi în desfășurare acolo, cu cluburi care închiriază: baschet, handbal, arte marțiale și dans. Acum am avut un meci demonstrativ de rugby în sală, este un sport fain, fără contactul dur din rugby-ul de pe gazon. Au niște bucăți de pânză pe care și le smulg, acela reprezintă contactul. Îl pot juca și echipe mixte – fete și băieți”, spune Timofte.

 

Primarul Ștefan Timofte a folosit la amenajarea terenurilor chiar angajații din Primărie, ca să nu-i vadă că stau degeaba

 

La Iași se scarpină în cap

La Iași, procedurile pentru realizarea a cinci terenuri de sport, cu nocturnă, cu acces gratuit în cartiere, sunt abia demarate, deși se vorbește despre proiect de aproape doi ani. „Probabil că vor fi făcute în 2017, au fost lansate licitațiile. Teoretic, avem timp, pentru că se lucrează cu materiale sintetice, nu contează temperaturile de afară”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga.

 

Meci de baschet pe noul teren

 

Evoluția unei comune-suburbie

Cu aproape 100% procent de rețele de apă și canalizare, rețea de gaz metan, electricitate și drumuri, cu o fostă groapă de gunoi neutralizată, Primăria Tomești trece, pentru perioada de după 2020, la alt nivel: o platformă industrială.

„Asta ne dorim pentru acea zonă a fostului Comtom. Noi nu avem terenuri de vândut sau de concesionat. Singura zonă atractivă pentru investitori ar fi terenul fostului combinat. Problema este că acolo există și proprietari, incluziv pe drumuri de acces. Avem deja negocieri cu ei, să trecem drumurile în domeniul public pentru ca să le putem moderniza. Am început discuții și cu Apavital, pentru a trage canalizare în acea zonă, acum nu există. Dacă modernizăm platforma, suntem convinși că vor exista firme interesate de acel loc”, explică primarul Ștefan Timofte.

Proiectul moderrnizării platformei industriale a Tomeștiului vor proveni din fonduri europene.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30