fbpx
 
Mafia imobiliară, fericită: Primăria nu adoptă noul PUG

Mafia imobiliară, fericită: Primăria nu adoptă noul PUG


Dezvoltatorii imobiliari din alte oraşe au aflat că la Iaşi se pot obţine autorizaţii avantajoase, nereglementate de PUG, şi cumpără terenuri pentru a da tunuri. E ca şi cum Poliţia dintr-un oraş nu ar avea legi care să-i pedepsească pe hoţi şi ucigaşi. Lipsa unui Plan Urbanistic General este în interesul dezvoltatorilor imobiliari, autorizaţiile dându-se pentru fiecare proiect în parte, fără a exista o perspectivă. Astfel apar blocuri între case şi se cer etaje în plus după ce a fost eliberată autorizaţia de construcţie. La Brașov și Cluj, care au PUG-uri noi, autorizațiile se dau în 20 de zile: regulile sunt clare pentru toți.

 

Faţă de alte oraşe de dimensiune asemănătoare din ţară, la Iaşi se lucrează de ani de zile fără „Biblia urbaniştilor” – Planul Urbanistic General - PUG. Cei care au de construit sunt mereu şi mereu trimişi să facă PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale), proceduri greoaie, cu durată mare şi cheltuieli suplimentare, cu avize de aşteptat de la firme şi alte instituţii. Ca de obicei, răspunsul Primăriei este că se lucrează la PUG şi că documentul va fi gata cât de curând. Cel mai recent termen avansat pentru terminarea acestui plan fusese vara anului 2017, dar termenul a trecut şi acum nu se mai ştie.

 

Vechiul PUG, făcut în mai puţin de un an

Este de neînțeles modul în care Primăria Iaşului gestionează una dintre cele mai importante teme pentru oraş. Ultimul PUG valabil a expirat în 2006. De atunci, s-a mers ori pe o prelungire, ori, de foarte mulţi ani, pe modificări aduse documentului vechi prin întocmirea de noi şi noi PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale). „Am preluat funcţia de arhitect-şef în octombrie 1994, am început în noiembrie demersurile pentru PUG, în vara lui 1995 îl aveam, în anul 1996 a început să fie efectiv aplicat. A fost primul PUG post-comunist din ţară”, explică arhitectul Ionel Oancea.

În aceeaşi perioadă, Primăria Iaşi începuse licitaţiile pentru două PUZ-uri ce urmau să fie incluse în PUG: dezvoltarea zonelor dintre Ştefan cel Mare şi Splai Bahlui, pentru prelungirea circulaţiei auto din Copou, cu ocolirea centrului, şi dezvoltarea zonelor din apropierea Miroslavei. „În ambele situaţii, s-a renunţat la contracte. Nu s-au realizat. Şi uitaţi-vă ce haos este acum, în ce fel s-a construit, cu înălţimi diferite, pe străzi înguste”, mai spune Oancea.

 

Iaşi, blocul peste casă: locul unde haosul imobiliar e tolerat de Primărie

 

Cei cu legea în mână sunt blocaţi

Primul efect şi cel mai grav este că dezvoltatorii imobiliari, în lipsa unui PUG, obţin PUZ-uri în baza cărora construiesc orice, oriunde, cu aproape orice regim de înălţime doresc. Inclusiv între case. „Lipsa unui PUG valabil are două efecte imediate. Investitorii imobiliari sunt avantajaţi, lucrând pe PUZ, şi pot face clădiri cu parametrii depăşiţi, în zone în care PUG-ul ar ridica nişte interdicţii: cu mai multe etaje, cu suprafeţe mai mari decât ar fi prevăzut în PUG, spre exemplu. Şi atunci, imobiliarul ştie că aşteaptă mai mult timp, dar sigur va construi ce-şi doreşte. În al doilea rând, ieşenii simpli, cei care doresc să-şi facă o casă sau alt gen de construcţie, trebuie să aştepte între 9 luni şi un an să le fie emisă autorizaţia de construire”, explică Ciprian Bostan, consilier local din cadrul Comisiei de Urbanism a Consiliului Local Iaşi.

 

Oancea: „Nu este interes să-l avem”

„Cum se lucrează în prezent? Ne încurcăm ficaţii cu avize, aprobări pentru PUZ-uri, când de fapt PUG-ul ar arăta într-o secundă ce am voie să fac într-o anumită zonă. Lucrăm pe PUZ-uri de lot, care durează câte un an până se aprobă. Şi pierdem imaginea de ansamblu, lucrând pe bucăţi. Apar clădiri care diformizează oraşul, apar blocuri în zone de case, case în loc de fabrici şi aşa mai departe. Ce este PUG-ul, de fapt? Este o strategie spaţială de dezvoltare a oraşului, corelată cu strategia de dezvoltare economică. Reglementează spaţiul urban aşa încât să nu avem dezordinea de acum”, mai explică Ionel Oancea.

Arhitectul spune că toată lumea vrea să construiască în Centru şi prin PUZ-uri este posibil. „Noi, în prezent, lucrăm cu un PUG vechi de 21 de ani. Evident că nu mai este de actualitate. Licitaţia pentru actualizare a fost acum aproape 10 ani. Cum să dureze atât? Aproape cât durata unui PUG. Înseamnă că nu este interes să-l avem, altă explicaţie nu am”, mai spune Ionel Oancea.

 

Primăria: „Uşurel, că se rezolvă”

Șefii Primăriei nu oferă date concrete despre acest subiect. Nici măcar nu recunoaşte că avizările durează, în prezent, cu lunile. Dar, există asigurări că se lucrează şi va fi gata. Cât de curând. Chiar dacă avizele au expirat. „Sunt avize ce trebuie luate de la Ministerul Dezvoltării, de la Mediu etc. Au fost luate în 2015, aveau valabilitate doi ani, acum sunt expirate, trebuie luate din nou”, spune Ciprian Bostan.

Viceprimarul Radu Botez spune însă că doar avizele de la SRI şi STS sunt expirate. „Sunt discuţii zilnice pe marginea PUG-ului. Faţă de alte oraşe, care au avut documentele aprobate mai demult, noi am avut şi o problemă legată de schimbarea legislaţiei şi reluarea unor proceduri. Avizele care sunt expirate nu reprezintă o problemă, acelea sunt formalităţi”, explică Radu Botez.

„PUG-ul nostru este gata, din câte ştiu. Primăria lucrează la el, mai sunt de luat nişte avize de la ministere, dar domnul Botez ştie detaliile. Nu durează atât de mult obţinerea documentelor de urbanism la Iaşi. Totul este în funcţie de complexitatea clădirii ce urmează a fi construită. Pentru o casă, procedurile sunt rapide. O dovadă este numărul mai mare de certificate de urbanism obţinute în 2017, faţă de cele din 2016”, spune Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

 

„Sunt discuţii zilnice pe marginea PUG-ului. Faţă de alte oraşe, care au avut documentele aprobate mai demult, noi am avut şi o problemă legată de schimbarea legislaţiei şi reluarea unor proceduri”, Radu Botez, viceprimar

 

Braşov şi Cluj, ani-lumină în față

Primăriile din două oraşe importante din România ne-au explicat modalitatea de lucru de la Urbanism şi viteza de reacţie. „Am avut PUG aprobat în 1999, valabil până în 2009 şi prelungit doi ani până în 2011. Acum, avem PUG valabil până în 2021, dar lucrăm deja la actualizarea lui. Din cauza lipsei de personal, certificatele de urbanism le eliberăm mai greu acum: în 10, maximum 15 zile de la depunerea actelor, şi dorim să trecem acest serviciu exclusiv în online. Am recuperat o parte din personal cu creşterile salariale, deci vom scădea timpii. Autorizaţiile de construire sunt eliberate, la fel, mai greu: se întâmplă să ajungem şi la maximum 30 de zile, dar nu este o regulă. Singurele excepţii sunt cele unde este necesar PUZ, fiind situaţii ieşite din tiparele PUG, şi acolo procedurile pot dura mai mult. Dar sunt rare cazurile, de regulă se lucrează cu prevederile din PUG”, a explicat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Biroul de presă al Primăriei Cluj Napoca a răspuns că timpul maxim de aşteptare permis în cazul certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire este de maximum 30 de zile, dar de cele mai multe ori durează mai puţin. „Trebuie menţionat că actele de urbanism se depun şi se eliberează, la Cluj-Napoca, online, nefiind necesară prezenţa la ghişeu”, a transmis Biroul de presă al Primăriei.

„Situaţia de la Cluj-Napoca o cunosc foarte bine. Ei au avut PUG mai târziu decât Iaşul, dar l-au actualizat deja de două ori. Noi, niciodată”, a spus Ionel Oancea.

 

Istoric

- Legal, după aprobarea PUG în 1996, acesta a fost valabil 10 ani

- În 2006 trebuia să fie aprobată prima actualizare, în 2016 a doua

- La Iaşi încă se lucrează cu datele din 1996, nu a avut loc nici o actualizare a PUG-ului din 1996.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: