fbpx
Print this page
Chirica își face propagandă  de 1,5 milioane de lei pe an DIN BANI PUBLICI

Chirica își face propagandă de 1,5 milioane de lei pe an DIN BANI PUBLICI


În această sumă intră salariile a 16 angajați și colaboratori (cu tot cu impozite), costul ziarului Curierul de Iași, filmările la conferințele de presă și ședințe CL, branduirea FIE și promovarea acestuia, plus administrarea paginii oficiale de FB a primarului. După Gabriela Firea la București, primarul Iașului are cea costisitoare mașinărie de propagandă din România. La Cluj, sunt doar 4 angajați pe Comunicare, iar la Brașov 6. Mașinăria Infinit TV-Ești din Iași Dacă... a produs 35.000 de vizualizări online săptămâna trecută. Accesul la grupurile locale pe FB înseamnă alte servicii pe care Mihai Chirica trebuie să le facă, în afară de banii publici dați direct.

Cu prezențe zilnice pe cele mai mari grupuri de FB din Iași, cu audiențe în direct la două televiziuni locale, diseminate apoi online, cu interviuri la radio, vorbind mereu fără să fie întrerupt, în lungi monologuri, Mihai Chirica, primarul Iașului, este un fenomen media fără corespondent în România, cu excepția Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei.

 

Cei 12 apostoli

Primăria Iași plătește în acest moment 12 oameni care au grijă de imaginea lui Mihai Chirica. Direct, pe statul de plată, sau prin contracte de prestări-servicii. Niciun alt primar din țară, exceptând Bucureștiul, nu are un departament de imagine atât de numeros, nici măcar la jumătate. Sponsorii acoperă costurile de imagine la două televiziuni locale (Infinit TV și Iași TV Life), salariile administratorilor grupului de pe FB sunt asigurate de alt sponsor, iar ziarul Primăriei, Curierul de Iași, mai costă anual peste 100.000 de euro. Tot în susținerea strategiei de imagine, primarul mai este consiliat și de nou-creatul Departament al Centenarului, iar PR-iștii Primăriei pe zonele culturală și economică îi sunt de asemenea dedicați zi și noapte, construindu-i profilul de lider.

 

Succes nebun

Totul se rezumă la vorbe, la vânzarea imaginii. Zilnic, în mai multe schimburi, din Primărie sau din studiouri, circa 20 de oameni lucrează pentru un singur om: Mihai Chirica.

Rezultatul este spectaculos. Primarul Iașului este cea mai populară figură publică din județ, sondajele îl creditează cu o cotă de încredere de peste 50%, iar publicul din București și din țară îl văd ca pe un politician de calitate. Nimic defavorabil nu reușește să facă masă critică, neexistând canale care să preia informația negativă, iar anchetele care reușesc totuși să fie citite de 10.000-20.000 de ieșeni nu au frecvența necesară ca să se impună în memoria colectivă.

Întrebarea este cât costă tot acest efort de imagine din bani publici.

Echipa din prima linie

Serviciul de Comunicare din Primărie este condus de fostul jurnalist Dan Postolea, dar superiorul său este purtătorul de cuvânt oficial al Primăriei, Sebastian Buraga, care a primit pe mână Serviciul de Dezvoltare a Capacității Administrative.

Buraga a fost la început ziarist, apoi consilier de imagine al lui Relu Fenechiu (PNL), schimbând tabăra odată cu primul mandat de ales al lui Gheorghe Nichita (PSD). După 11 ani în Primărie, a devenit unul dintre primii 3-4 oameni de încredere ai noului primar, Mihai Chirica.

Dan Postolea a ajuns mai târziu în echipa de comunicare a Primăriei (în ultimul mandat al lui Nichita), dar în acest moment este printre cei mai influenți oameni din administrație.

Tot la Comunicare lucrează și Lucian Șchiopu, de asemenea fost jurnalist, intrat în administrație în 2008. Participă și la editarea „oficiosului” Primăriei, Curierul de Iași.

Alt angajat la Comunicare este Virgil Leițoiu, al cărui aport, se regăsește în principal în tehnoredactarea săptămânalului Curierul de Iași.

Redactori la aceeași publicație sunt Gabriel Andronache și Marius Pârciu. Primul este consilier în Cabinetul Primarului și scrie și comunicate și discursurile lui Chirica la evenimente publice, cum făcea și pe vremea lui Gheorghe Nichita. Marius Pârciu a fost purtător de cuvânt al fostului președinte CJ Cristian Adomniței (PNL), acum continuându-și cariera la Primărie.

Oamenii de pe FB

Imaginile sunt esențiale în comunicare, iar de acestea se ocupă doi dintre cei mai buni fotografi ai Iașului. Ozolin Dușa este angajat al Primăriei, iar un alt colaborator este fotograful Andrei Cucu. Acesta nu are însă contract cu administrația locală. „Nu folosim în ziar imagini ale dlui Andrei Cucu, nu este angajatul Primăriei Iași, nu este plătit din bani publici”, explică Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt. Andrei Cucu are însă un contract privat cu Mihai Chirica.

Cel mai important rămâne canalul on-line, primarul primind undă verde pentru a se promova pe cel mai mare grup local pe Facebook din Iași, Ești din Iași dacă... (peste 200.000 de mebri). Administratorii Alexandru și Cervatiuc sunt apropiați ai lui Ghiocel Asimionesei, patronul informal al cotidianului BZI, dar al doilea lucrează aproape în exclusivitate pentru Mihai Chirica.

Rotița Infinit TV

Alin Cervatiuc a fost angajat ca muncitor la Servicii Publice și apoi transferat la Departamentul Administrativ, fiind astfel plătit din bani publici. El însă nu face decât să promoveze pagina oficială Mihai Chirica pe rețelele sociale.

Marți, 5 decembrie, emisiunea de audiențe în direct de la Infinit TV, diseminată de Cervatiuc pe grupurile de pe FB, adunase, la finalul emisiunii, 13.000 de vizualizări, atât cât face o televiziune locală într-o întreagă săptămână. Dar boom-ul a fost la ediția din 29 noiembrie: 35.000 de vizualizări. Secretul: accesul la marile grupuri de pe FB, care adună sute de mii de membri, iar permisul costă mult. Servicii oferite băieților din umbră.

 

Alte sume exorbitante

Dar pagina oficială a Primăriei Iași mai are un administrator: firma de consultanță și servicii media a lui Iulian Micu. Fost jurnalist la Tele M, Micu a fost mulți ani consilierului lui Dan Cârlan (PD apoi PSD), fiind pasat ulterior ex-primarului Gheorghe Nichita. A continuat fructuos cu Mihai Chirica, primind anul acesta 60.000 de lei pentru pagina de FB a Primăriei, bani publici, un preț considerat de toată lumea ca exagerat.

Un alt contract este de difuzare a ședințelor CL și a conferințelor de presă ale primarului, Live-stream pe FB, în condiții HD. În contract a intrat și firma videografului Marius Țintă.

Iulian Micu a mai primit 80.000 de lei pentru branduirea și promovarea Festivalului Educației în 2017, o sinecură la un preț supralicitat.

Simirad avea un singur om

În anii ’90, Constantin Simirad avea un singur consilier de imagine: purtătorul de cuvânt Andrei Trofor. „Eram singurul responsabil de relația cu mass-media, așa era atunci. Exista, firește, serviciu Cabinet Primar, dar cu rol de secretariat la acea vreme”, ne-a spus Andrei Trofor.

Constantin Simirad avea și el televiziunea lui, TELE M în perioada Frăsilă, unde ținea audiențe săptămânal, modă continuată apoi și de Gheorghe Nichita, până la preluarea stației de către Dănuț Prisecaru, care i-a fost aliat și apoi adversar. Nichita a înființat ziarul Primăriei, continuat acum de Chirica. Aparatul de propagandă s-a triplat între timp, fiind cel mai obez din țară.

 

Mihai Chirica este o industrie PR, de promovare personală și care n-aduce plusvaloare. Nu rezolvă poluarea, traficul, haosul din urbanism, nu creează locuri de muncă, nu atrage fonduri europene. În contrapondere, PNL nu are resurse, este ignorat mediatic, dar avem nevoie și de o claritate a acțiunilor politice, fiind adeptul compromisului zero cu PSD. De banii cheltuiți cu imaginea proprie, Mihai Chirica putea crea programe pentru tineri, scheme de minimis, putea face câteva parcări noi și multe altele.”

Marius Bodea, deputat PNL

Doar 4 oameni la Brașov și 6 la Cluj

La Brașov și Cluj Napoca, în total, lucrează la imaginea primarilor mai puțini oameni decât la Primăria Iași.

La Cluj Napoca sunt 6, care au grijă și de Facebook, Youtube, la Brașov sunt doar 4, care se ocupă și de petițiile și relațiile cu cetățenii, și de relații mass-media, și de canalele de comunicare. „Organizarea Primăriei Brașov este diferită față de Iași. Avem Biroul de Relații Publice și Mass Media, pe care-l conduc, unde răspundem solicitărilor presei, solicitărilor pe legea de asigurarea transparenței, pe legea informațiilor de interes public. Asigurăm și răspunsul la petiții și persoana care se ocupă de canalele de comunicare, inclusiv mailuri, Facebook, You Tube, este în cadrul acestui birou. Dacă vă uitați pe Facebook-ul nostru, vedeți că este folosit ca instrument de comunicare, nu de promovare. Suntem 4 angajați în cadrul acestui birou, dar ne-ar trebui oameni mai mulți”, exlică Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

Cât despre aparițiile la televiziuni ale primarului, acestea sunt ținute sub control. „Avem o altă filosofie: nu apare doar primarul, apar și viceprimarii. Săptămâna aceasta primarul nu a apărut nicăieri la televiziune, nici săptămâna trecută nu cred. Persoana care apare cel mai des, cu știri nu neapărat pozitive, sunt eu”, mai spune Sorin Toarcea.

16 oameni din Primăria Iași lucrează pentru imaginea lui Mihai Chirica

1. Sebastian Buraga: șef Serviciu Dezvoltarea Capacității Administrative, angajat din 2007

2. Dan Postolea: șef Comunicare: din 2015!

3. Gabriel Andronache: consilier Cabinet, angajat din 2008, scrie în Curierul de Iași

4. Ciprian Moraru: Comunicare, revista presei, petiții. Din 2015.

5. Lucian Șchiopu: consilier Dezvoltarea Capacității Administrative, venit în 2009, grafică la Curieruld e Iași

6. Virgil Leițoiu: grafică Curierul de Iași

7. Ozolin Dușa: fotograful oficial

8. Andrei Cucu: fotograf pentru Mihai Chirica

9. Marius Pârciu: Comunicare, Curierul de Iași

10. Alin Cervatiuc: oficial la Administrativ, administrator Ești din Iași Dacă.

11. Iulian Micu: contract pentru administrarea comunicării online, privat cu firma sa Global Press SRL, pentru administrarea online-ului.

12. Marius Țintă: contract prin firma sa Target Media pentru filmarea ședințelor de CL, a conferințelor de presă, întâlnirilor: 54.621 de lei/2017.

Oameni care au avut tangențe cu domeniul dar au fost dirijați spre alte departamente: Andrei Trofor (Șef Serviciu Cultură), Ioana Chirica, Doru Mocanu (relații cu mediul Economic), Dorina Țicu (sociolog, șef serviciu responsabil pe societatea civilă, proiecte cu ONG-uri, instituții de cultură).

 

Caseta: Comparație Infinit TV și Iași TV Life: diferența o face FB

Săptămânal, primarul Mihai Chirica este prezent în două studiouri tv locale, pentru celebrele audiențe în direct.

Infinit TV aparține oficial Anei Maria Scripcă, fostă colaboratoare la Tele Moldova, deținut de Petru Frăsilă. Noul post TV are deschidere însă pe marile grupuri de FB, fiind o rotiță într-un mecanism care a produs înainte de 1 decembrie 35.000 de vizualizări pe ediție, iar săptămâna aceasta 13.000 de vizualizări. Infinit TV are doar doi pereți goi, o canapea cenușie, două scaune și o masă.

Comparativ, audiențele ținute de Mihai Chirica și la Iași TV Life adună doar 1.100 de vizualizări, pentru că nu sunt distribuite pe rețelele de Facebook și nici pe pagina oficială a primarului.

 

Curierul de Iași consumă 100.000 de euro pe an

Curierul de Iași are un tiraj declarat de 24.000 exemplare/săptămână. Apare joia, nu există retur, este gratuit, se distribuie în supermarket-uri și la centrele de cartier ale Primăriei. Are 8 pagini, din care 4 cu policromie. Costurile lunare, incluzând salariile, sunt de 35.000 de lei, adică în jur de 100.000 de euro pe an. Curierul de Iași, plătit de la bugetul local, promovează realizările primarului.


Citeste si...
Nota
(5 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare