fbpx
 
MALPRAXIS: i-au dat doza de 6 ori mai mare  de erau s-o omoare

MALPRAXIS: i-au dat doza de 6 ori mai mare de erau s-o omoare


Acuzaţii grave la adresa a doi medici de familie din Iaşi. Aceştia i-ar fi prescris unei pensionare un medicament într-o doză de şase ori mai mare decât cea recomandată de un specialist. Rezultatul: după cinci zile de tratament, femeia a fost dusă cu ambulanţa la spital. Aceasta i-a dat în judecată pe cei doi doctori şi solicită despăgubiri pentru că i-a fost pusă viaţa în pericol.

Proces care se anunţă foarte lung la Iaşi, aşa cum sunt, de altfel, toate dosarele în care pacienţi acuză neglijenţa sau greşeli comise de cadrele medicale.

 

Jonglerie cu parafe

Valeria C. s-a prezentat, pe 17 decembrie 2014, la Clinica de Reumatologie II a Spitalului de Recuperare din Iaşi pentru un consult de specialitate şi a primit tratament pentru un an, se arată în plângerea adresată instanţei. Pentru a i se elibera reţeta, pensionara a mers apoi la medicul de familie Armand Daneliuc, care ar fi consultat-o şi i-ar fi prescris medicamente. Însă, pe reţetă, apare parafa şi semnătura soţiei doctorului, Liliana Daneliuc, şi ea medic de familie, a mai explicat Valeria C. judecătorilor. Cei doi medici împart acelaşi cabinet, pe strada Muşatini numărul 59.

 

Două erori

Astfel, pensionarei i s-ar fi prescris Methotrexate PCH, un medicament utilizat şi în cazul poliartritei reumatoide sau a psoriazis-ului, într-o doză de şase ori mai mare decât cea recomandată de specialistul de la Spitalul de Recuperare. „Reclamanta susţine că medicul i-a prescris medicamentul Metrotrexat PCH 10 mg (Methotrexate PCH) de două ori pe zi şi nu de două ori pe săptămână, potrivit recomandării specialistului şi fără acid folic, deşi îi fusese recomandat”, se menţionează într-un document obţinut de REPORTER DE IAŞI.

 

A ajuns la spital

Valeria C. a urmat timp de cinci zile tratamentul, timp în care s-a simţit din ce în ce mai rău. Astfel, în a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie 2014, a chemat ambulanţa şi a ajuns la spital. „Reclamanta arată că a stat internată în spital 14 zile, iar la externare, pe biletul de ieşire din spital s-a menţionat că afecţiunea constituia efect secundar urmare a administrării de Metotrexat”, se mai precizează în acelaşi document.

Împotriva medicilor de familie Armand şi Liliana Daneliuc, pensionara a depus o plângere la Colegiul Judeţean al Medicilor Iaşi, care a decis sancţionarea acestora cu mustrare. De asemenea, a fost depusă şi o plângere penală împotriva doctorilor, dosarul nefiind încă soluţionat de anchetatori.

 

I-a dat în judecată

Valeria C. i-a dat în judecată, anul trecut, la Tribunalul Iaşi, pe cei doi medici de familie şi le-a cerut daune morale şi materiale. „Consideră reclamanta că reţeta prescrisă de pârâţi a fost greşită, iar ca urmare a administrării tratamentului viaţa i-a fost pusă în pericol, a stat mult timp la pat fără a putea desfăşura vreo activitate şi a suportat mari cheltuieli cu medicamentele”, se mai arată în document.

Armand şi Liliana Daneliuc au solicitat chemarea în garanţie a SC Asigurare Reasigurare Astra SA prin Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Medicii su solicitat, în întâmpinare, să se aprecieze că acţiunea pacientei este întemeiată în parte, iar firma de asigurări trebuie obligată la plata despăgubirilor. Tribunalul a constatat că nu este competent să judece dosarul şi l-a declinat la Judecătoria Iaşi, unde procesul va începe de abia în 22 februarie.

Contactata de REPORTER DE IAŞI, Valeria C. a precizat că momentan nu doreşte să discute despre acest caz, iar avocata Ioana Macovei, care o reprezintă, nu a oferit un punct de vedere până la închiderea ediţiei.

 

Medic: „Nu mă interesează”

Nici nu mă interesează. Am lăsat totul pe seama avocatului”, a declarat medicul Armand Daneliuc, care, întrebat de acuzaţiile pe care i le aduce pacienta, a adăugat: „Astea sunt poveşti”.

Adrian Fetcu, avocatul care îi reprezintă pe medicii Liliana şi Armand Daneliuc, a susţinut că a fost „un concurs de împrejurări”, iar pacientei nu i-a fost pusă viaţa în pericol. „Aşteptăm concluzia instanţei şi avem încredere în justiţie”, a precizat avocatul celor doi medici de familie.

O controversă legată medicul Daneliuc

În 1998, actuala publicaţie Ziarul de Iaşi, pe atunci Monitorul, scria sub titlul „Un medic îşi şantajează pacienţii” că „Tratamentul medicamentos al unei fetiţe, în vârstă de 11 ani, din Iaşi, a fost întrerupt, deoarece medicul de circă, dr. Armand Daneliuc, a refuzat să-i elibereze medicamentele, după cum ne-a declarat mama acesteia. Maria Gheorghică susţine că medicul i-a condiţionat acordarea medicamentelor gratuit de alegerea acestuia ca medic de familie.”

Conform celei mai recente situaţii a Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi, pe luna decembrie 2017, soţii Daneliuc se află aproape de limita superioară a decontărilor lunare pentru serviciile prestate, încasând împreună circa 25.000 de lei.

 

Emoţii pentru medicul ginecolog Mircea Onofriescu

Alt dosar: ce cer daune de 500.000 de euro

Suma de 500.000 de euro o solicită o fostă pacientă de la medicul Mircea Onofriescu, unul din cei mai cunoscuţi ginecologi din Moldova. Parte în dosar mai este şi Spitalul „Cuza Vodă”. Andreea T. susţine că în, octombrie 2015, în timpul unei intervenţii pentru extirparea uni chist, doctorul i-a perforat colonul, ceea ce ar fi dus, ulterior, la apariţia unei peritonite generalizate. Operată de urgenţă la Spitalul „Sf. Spiridon”, tinerei i-a fost ataşată o pungă de colostomie şi i-au fost extirpate trompa uterină şi ovarul din partea stângă. După patru luni, a fost supusă unei alte intervenţii pentru refacerea continuităţii tractului digestiv. Următorul termen al procesului este în 22 martie, la Judecătoria Iaşi, când la dosar ar trebui depus un raport de expertiză medico- legală.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: