fbpx
Print this page
CJ și-a tras ansamblu folcloric electoral: țopăială bugetară de 500.000 de euro/an

CJ și-a tras ansamblu folcloric electoral: țopăială bugetară de 500.000 de euro/an


La ce sunt buni banii publici: angajaţii ansamblului pot cânta la nunţi cu instrumentele plătite din bugetul Consiliului Judeţean. Fără tradiție, Iașului numai tichia aceasta de mărgăritar îi lipsea. Consiliul Judeţean şi-a înfiinţat ansamblu folcloric, o entitate distinctă cu 43 de angajaţi şi un buget de aproape 200.000 de lei pe lună şi salarii de lux. Şeful va încasa aproape 9.000 de lei brut, iar contabilul-şef 6.500 lei. Chemat să pună pe picioare instituţia a fost adus Cătălin Bordeianu, un personaj care n-are nici în clin, nici în mânecă cu folclorul. Are, însă, o calitate vitală: este membru ALDE, susţinut pentru această poziţie de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Victor Chirilă, şi el în ALDE, partid „la Putere”. Putere care, în campanile electorale, poate folosi ansamblul ca o redutabilă armă electorală după principiul „dansezi şi pe noi ne votezi”.

După aproape 15 ani de discuţii şi mai multe tentative de înfiinţare a unui Ansamblu Folcloric, Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi a reuşit anul acesta să demareze acest proiect. Privit ca un lucru benefic de către toţi consilierii judeţeni, punerea în fapt a proiectului ridică mai multe semne de întrebare. Astfel, manager interimar al Ansamblului folcloric a fost numit Cătălin Bordeianu, membru ALDE, şi un apropiat al vicepreşedintelui CJ, Victor Chirilă. Acesta din urmă a fost, de altfel, a fost cel mai puternic susţinător al înfiinţării ansamblului. Iniţial, în noiembrie, 2017, la numirea prin detaşare de la o firmă de pază din Vaslui, Bordeianu avea o remuneraţie de 6.409 lei brut plus sporuri. Între timp, suma a urcat la aproape 8.400 plus sporuri.

Regulament permisiv

La finele lui 2017, Consiliul Judeţean a aprobat înfiinţarea ansamblului folcloric şi numirea unui manager interimar. După numire, Cătălin Bordeianu avea obligaţia să prezinte o organigramă şi un regulament de organizare, după care să se ocupe de angajări.

La sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, Bordeianu a prezentat consilierilor judeţeni un regulament extrem de permisiv, care le dădea voie artiştilor să folosească instrumentele şi în timpul lor liber, având posibilitatea să meargă să cânte la nunţi sau la alte petreceri. „A fost o fiţuică aruncată în ochii consilierilor. Vorbim de ansamblul CJ-ului, iar asta presupune să ai anumite standarde şi să participi doar la activităţile organizate cu girul CJ-ului“, susţin consilierii judeţeni liberali.

Mai mult, organigrama era extrem de stufoasă, cuprinzând 52 de posturi, dintre care cinci persoane la compartimentul financiar-contabil şi juridic plus un contabil şef. Ultimul urma să ia un salariu brut de 6.403 lei, iar cercetătorul ştiinţific, 5.738 de lei. Dirijorul şi cel mai bun solist vocal urmau să fie remuneraţi cu aproape 5.000 de lei. Dintre ceilalţi membri ai ansamblului, cel mai bun artist instrumentist urma să ia peste 4.000 de lei.

Proiectul nu a fost acceptat nici de consilierii PSD, astfel că Bordeianu a fost pus să refacă tot.

 

Bordeianu (primul din stânga), la o şedinţă ALDE Iaşi, „şef de lucrări” fiind colegul de partid Victor Chirilă, cel care l-a impus la sinecura de la ansamblul folcloric  

 

Organigramă acceptată în februarie

Bordeianu, cu sprijinul lui Victor Chirilă, a revenit în februarie în faţa consilierilor cu un alt proiect, în care a făcut mici modificări şi cu care a reuşit să convingă. Astfel, în urma modificărilor, Bordeianu şi-a păstrat acelaşi salariu brut de 8.398 lei plus sporuri. În acelaşi fel a procedat şi în cazul salariilor celorlalte persoane ce urmează a fi angajate pe posturi ce nu au efectiv legătură cu activitatea artistică. Organigrama a fost redusă la 43 de persoane, dintre care 10 sunt personal TESA.

Interesant este faptul că în nota de fundamentare s-a stipulat faptul că membrii ansamblului care nu sunt din Iaşi şi nu au locuinţă de serviciu vor primi pe lângă salariu o indemnizaţie lunară egală cu jumătate din salariul mediu net pe economie. Cheltuielile lunare de de funcţionare a ansamblului vor fi de peste 188.000 de lei lunar.

Proiectul lui Marinică Botea

Dirijorul unuia dintre cele mai cunoscute aansambluri folclorice din România „Doina Carpaţilor“, Marinică Botea, susţine că proiectul înfiinţării unui astfel de ansamblu îi aparţine. „Încă din 2004, eu am propus înfiinţarea unui astfel de ansamblu. Propunerea am făcut-o atât Prefecturii, cât şi Consiliului Judeţean. E bine că, după atâţia ani, în sfârşit, este demarat acest proiect“, zice Botea.

Dirijorul consideră, în schimb, că modul în care se face acest lucru este de fapt o sinecură politică. „Din ce am înţeles eu, totul este un aranjament politic. Mi-ar fi plăcut, recunosc, să fiu contactat şi întrebat măcar cum aş vedea eu lucrurile, nu neapărat să fiu eu dirijorul acestui ansamblu. După 44 de ani la «Doina Carpaţilor», cred că aş fi avut experienţa necesară să pot ajuta la formarea acestui ansamblu. Din păcate, interesele sunt altele“, spune Botea.

Cu instrumentele de acasă

Proiectul propus de Bordeianu este total diferit faţă de ceea ce se întâmplă la alte ansambluri folclorice care aparţin de consilii judeţene. La Suceava, spre exemplu, la Ansamblul de Cântece şi Dansuri Ciprian Porumbescu, ce se află sub conducerea Centrului Cultural Suceava, instrumentiştii vin cu instrumentele personale. „Cu excepţia basului şi a ţambalului, în rest instrumentiştii vin cu propriile lor instrumente. Ar fi culmea să le dăm noi instrumente şi ei pe urmă să le folosească pe la nunţi“, spune şeful Centrului Cultural Moldova, Sorin Filip.

Ansamblul are 86 de persoane, dintre care 52 de dansatori, o orchestră de 25 de persoane plus dirijor, plus solişti vocali. Directorul Centrului, nu doar al ansamblului folcloric, are un salariu net de puţin peste 4.000 lei.

Modelul, luat de la Botoşani

Organigrama gândită de Bordeianu se apropie foarte mult de cea existentă la Ansamblul folcloric „Rapsozii Botoşanilor“. Acolo, în organigramă sunt 42 de persoane, dintre care 6 sunt personal TESA, după cum spune directorul Dan Doboş. „Bugetul nostru lunat pentru salarii este de aproximativ 170.000 lei. Eu, în calitate de director al ansamblului, am un salariu net de puţin peste 5.000 lei, după ultimele modificări salariale. Un instrumentist are 2.500 lei, iar un solist între 3.000 şi 3.500 lei“, menţionează directorul Ansamblului „Rapsozii Botoşanilor“.

Ansamblurile Consiliilor Judeţene din Botoşani şi Suceava. Şi Neamţul are unul, şi Bacăul, şi Vasluiul. Cântăm şi dansăm până ne împiedicăm în gropile din drumurile judeţene

 

Bordeianu, şef de secţie la Scânteia Tineretului

Potrivit CV-ului depus de către Cătălin Bordeianu, acesta a ocupat anterior funcţia de asistent manager în cadrul firmei de pază SC Romold SRL Vaslui.

„Din prezentarea făcută de domnul Bordeianu în faţa CJ-ului, a reieşit că singura legătură cu folclorul şi tot ceea ce înseamnă cultură este organizarea unor concerte înainte de Revoluţie“, spune consilierul judeţean PNL Romeo Vatră.

Cătălin Bordeianu a absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Istorie şi Filosofie. În perioada 1980-1989 a fost şef secţie la ziarul de propagandă „Scânteia Tineretului”, între 1992 şi 1994 şef de cabinet în Guvernul României, după care din 1995 până în 2008, profesor al Universităţii „Petre Andrei”. A fost directorul Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iaşi în perioada 2008-2013. În această perioadă, Bordeianu s-a confruntat cu mai multe scandaluri, fiind acuzat că şi-a angajat soţia în cadrul instituţiei şi a avut mai multe conflicte cu angajaţii.

După ce a fost dat afară de la Biblioteca Judeţeană, Bordeianu a fost pus director al Institutului Cultural Român de la Belgrad. De la începutul lunii mai, Bordeianu va fi directorul adjunct al Institutului Cultural Român de la Chişinău.

 

Bordeianu: „Nu am vrut decât să ajut!“

Cătălin Bordeianu susţine că în cel mult o lună se va organiza concurs pentru postul de manager al ansamblului şi atunci activitatea sa se va încheia. „În câteva zile se va anunţa concursul pentru postul de manager. Concursul va avea loc într-o lună. Eu am avut sarcina să creez instituţional acest ansamblu. Deocamdată nu este nimeni angajat, urmând ca managerul care va lua concursul să facă angajările, pe baza organigramei. Nu am vrut şi nu vreau să candidez pentru acest post. Nu am vrut decât să ajut! Eu de la 1 mai voi fi director adjunct al Institutului Cultural Român de la Chişinău“, afirmă Bordeianu.

Legat de modificarea organigramei, managerul ansamblului s-a pierdut în explicaţii, susţinând că aceasta a rămas la fel, deşi au fost scoase nouă posturi: „Consilierii judeţeni nu au înţeles organigrama. S-au făcut modificări, dar organigrama a rămas aceeaşi, în linii mari. S-au scos doar două posturi!“ Acuzat că nu are nicio legătură cu tot ceea ce înseamnă cultură, Bordeianu a precizat că activitatea sa din ultimii ani l-a recomandat pentru acest post. „Am avut o activitate de manager cultural timp de cinci ani. Am condus un ziar. Cred că astea certifică anumite competenţe“, conchide Bordeianu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare