fbpx
 
Primăria dă milioane pe afaceri imobiliare și le transformă în „muzee moarte”

Primăria dă milioane pe afaceri imobiliare și le transformă în „muzee moarte”


La doi ani de la finalizarea restaurării, nu există planuri clare pentru Muzeul Municipal. Cu toate acestea, Primăria a mai cumpărat o casă, s-o facă tot muzeu. Fără fond de achiziţii muzeale sau obiecte în patrimoniu pentru Muzeul Municipal, Primăria a mai dat un milion de euro pentru Casa Callimachi, destinat să devină Muzeu al Centenarului n Muzeul de Istorie Naturală stă să cadă şi se discută mutarea unor exponate la Muzeul Municipal. Renovat din fonduri europene, acesta devine, astfel, „depozit”. Este inexplicabil de ce Primăria a cheltuit 820.000 de euro pentru acest Muzeu al Centenarului în timp ce avea la dispoziţie, „gratis” şi gol, Municipalul.

Exact Casa Callimachi mai lipsea din patrimoniu, luată cu 3,7 milioane lei, fără TVA, la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care Muzeul Municipal este o clădire bântuită, iar Muzeul de Istorie Naturală stă să cadă. Au trecut doi ani de la finalizarea restaurării clădirii Muzeului Municipal şi instituţia se laudă cu 1.300 de vizitatori în 2017 şi închirierea spaţiului, la începutul acestui an, unei asociaţii care a prezentat o „expoziţie de iluzii”. Pentru Casa Callimachi planul este transformarea în Muzeu al Centenarului. Fără specialişti, fără personal calificat în schema Primăriei, fără un plan concret, ca la Muzeul Municipal şi în criză de timp. Până pe 1 decembrie mai sunt 9 luni. „Nu este neapărat să fie inaugurat cu ocazia Centenarului, poate fi muzeu şi după aceea”, transmite acum Primăria Iaşi.

Doi ani din cinci s-au dus

La bugetarea investiţiei de la Muzeul Municipal, una dintre condiţiile impuse de Uniunea Europeană a fost ca, după restaurare, clădirea să fie realmente un muzeu, urmând a fi supravegheată cinci ani. Cu raportări clare, cu număr de vizitatori şi evenimente atent monitorizate. Au trecut deja doi ani din cinci şi, pe 2017, Muzeul Municipal se laudă cu un chinuit 1.300 la numărul de vizitatori. „Au loc evenimente, nu este o clădire închisă. Acum, spre exemplu, organizăm o expoziţie a transportului public din Iaşi. Cu machete, cu lucruri puţin ştiute despre transportul public. Avem chiar şi o maşină rusească de intervenţii la fir expusă în curte. Este o piesă de muzeu perfect funcţională, folosită încă”, spune Mihai Pricop, inspector în Primăria Iaşi şi administrator al Muzeului Municipal.

Sunt singurele expoziţii pe care instituţia şi le permite, pentru că nu există bugetare pentru achiziţia de obiecte. „Nu am avut, nu avem fonduri pentru aşa ceva. De altfel, este o situaţie generalizată în România”, mai spune Pricop.

 

„Exponat” de la Muzeul Municipal: o maşină de intervenţii pentru transportul public ce poate fi văzută în mod obişnuit pe străzile oraşului. Mai rămâne să fie aduse aici mere de la piaţă şi frunze din teii pe pe Pietonal

 

Exponate de împrumut

Ca mai toate proiectele de la Primăria Iaşi, şi cele legate de Muzeul Municipal sunt la viitor. Nimic izbitor din trecut. Au trecut deja doi ani de la inuagurarea oficială, vor mai trece mulţi până când instituţia va avea un fond de arătat. „Nu putem spune că este închis, nu este uşa încuiată. Au fost evenimente acolo, sunt planuri făcute pentru viitor, funcţionează”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

Administratorul de la Municipal se laudă cu acelaşi lucru: viitorul. „Avem un parcurs programat, ştim ce avem de făcut. Spre exemplu, exponate de la Muzeul de Istorie Naturală, care probabil că va sta închis mulţi ani de acum înainte, vor fi aduse aici, vom avea expoziţie pe această temă, există un parteneriat semnat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza”, mai explică Mihai Pricop.

 

Primăria a ieşit la cumpărături

În condiţiile în care Muzeul de Istorie Naturală, preluat de Primărie în 2015, încă aşteaptă aprobări pentru o eventuală finanţare europeană ce ar putea fi însă ratată şi fără ca Muzeul Municipal să aibă o destinaţie clară, Primăria a scos de la bugetul local aproape 1 milion de euro pentru Casa Callimachi, fostul sediu al PNŢCD de pe Cuza Vodă. „Foarte bine că a cumpărat-o, este salvată astfel o casă de patrimoniu”, spune Mihai Pricop.

Intenţia, conform hotărârii de Consiliu Local prin care s-a aprobat achiziţia, este de a o transforma în Muzeul al Centenarului. Numai că de la schimbarea efectivă a proprietarului, nu s-a mişcat mai nimic. Imobilul pare părăsit. „Acesta este planul, ne vom ţine de el. Clădirea este acum în expertizare, trebuie obţinute aprobări, avize de la Ministerul Culturii pentru transformarea în muzeu, trebuie recompartimentată pentru a fi compatibilă cu acest concept. În plus, trebuie văzut dacă sunt necesare reparaţii la imobil. Din păcate, birocraţia este cea care încetineşte proiectul”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

Dorinţa de a o transforma în Muzeul Centenarului până la 1 decembrie, data când se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire, este acum misiune imposibilă. „Nu este neapărat să o facem Muzeu al Centenarului până pe 1 decembrie, o putem face şi după aceea”, afirmă Buraga. Cu alte cuvinte, nu există un concept clar, nu se ştie dacă este nevoie de renovare, oricum trebuie compartimentare, nu există exponate, Primăria nu are personal calificat în domeniu, dar va fi muzeu. „Pe viitor, chiar în acest an, va fi completată schema de personal a Primăriei şi cu angajaţi din acest domeniu”, explică Buraga. Specialiştii spun însă că este târziu şi extrem de complicat.

 

Casa Callimachi: proprietarul s-a chinuit ani buni să vândă clădirea şi a găsit izbăvirea la Chirica

 

Ce spun specialiştii

Crearea unui muzeu, organizarea unor expoziţii, crearea unui patrimoniu de exponate, organizarea unor evenimente sunt mai complexe decât par, spune Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Moldova. „Într-un muzeu, partea vizibilă sunt muzeografii. Dar acolo mai lucrează şi istorici, şi arhitecţi, şi restauratori, muncitori calificaţi în domeniul unor astfel de lucrări, IT-işti. Orice expoziţie are echipe complexe de oameni calificaţi în spate”, susţine Stratulat.

Un muzeu are fonduri pentru achiziţii muzeale şi oameni care caută obiecte, merg şi le cumpără. „Din păcate, este o situaţie generalizată în România, nu se mai alocă fonduri pentru achiziţii muzeale. Acum primim donaţii, se întâmplă destul de des. Dar, când aveam fonduri alocate de la Ministerul Culturii, mergeam şi cumpăram obiectele pe care le consideram interesante pentru patrimoniul nostru. Nu ne permiteam să mergem la case de licitaţii, acolo sunt costuri mari, dar discutam direct cu proprietarii, totul era să ajungem la timp”, mai spune Lăcrămioara Stratulat.

Directorul Complexului Muzeal Moldova a urmărit evoluţia Muzeului Municipal, dar şi anunţul referitor la Muzeul Centenarului. „Primul poate fi dezvoltat ca şi concept cu un plan consistent, deşi poziţionarea pe acea străduţă este puţin nefericită. Cât despre Muzeul Centenarului, ajutăm Primăria fără rezerve, dacă ne-o cere. Până acum nu ne-a întrebat nimeni nimic, însă, şi este foarte târziu. Avem obiecte pe care noi le ţinem în depozit şi ar putea fi expuse, este păcat să nu le vadă oamenii. Este o operaţiune legală să dăm obiecte din patrimoniul nostru în custodie, dacă Primăria ne-ar solicita sprijinul. Avem oameni calificaţi pe managementul muzeelor, avem tot ce ne trebuie, dar să ceară”, declară directorul Complexului Muzeal Moldova.

 

Muzeul de Istorie Naturală: având în vedere istoria recentă, ar fi natural ca Primăriei să nu i se aprobe finanţarea

 

Muzeul de Ştiinţe Naturale, în paragină

Închis publicului din 2013, Muzeul de Istorie Naturală, situat pe bulevardul Independenţei, se află într-o stare avansată de degradare. Clădirea a făcut obiectul unui litigiu, dar Primăria a devenit proprietar în 2015. Valoarea investiţiei în restaurare ar fi de peste 13 milioane de lei, iar durata de execuţie a lucrărilor 24 de luni. Primăria a depus o cerere de finanţare pe fonduri europene, dar există şanse minime să acceseze acei bani.

 

„Nu acumulăm patrimoniu ca să avem pe ce cheltui. Trebuie să acumu­lăm un patrimoniu pe care să-l punem în slujba comunităţii”

Mihai Chirica, primarul Iaşului, la cumpărarea Casei Callimachi

 

Muzeul Municipal, inaugurat cu întârziere

Se află pe strada Zmeu şi a fost inaugurat pe 21 mai 2016, deşi fusese finalizat şi trebuia deschis publicului în 2015. Este fosta casă Burchi-Zmeu, cu subsol, parter şi etaj. Proiectul a fost depus în 2012, lucrările au costat 12,6 milioane de lei din care 11,8 milioane au fost fonduri nerambursabile. Conform contractului de finanţare, după inaugurare trebuie constituit un patrimoniu muzeal. Primăria nu a asigurat şi nu asigură însă finanţare pentru achiziţii de obiecte pentru muzeu, iar instituţia se bazează exclusiv pe donaţii. Cea mai importantă este o colecţie de tapiserii ale artistei Gabriela Moga Lazăr, fostă profesoară din Iaşi care a locuit şi creat la Paris. Cele 44 de lucrări donate Muzeului Municipal sunt evaluate la 60.000 de euro şi nu au fost arătate până acum ieşenilor.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: