REPORTER a găsit un urmărit general în doi timpi și trei mișcări

REPORTER a găsit un urmărit general în doi timpi și trei mișcări


Rudele îi răspund „urmăritului” pe Facebook: „Stai acolo că abia te așteaptă ăia…” Lucian Brînzilă, condamnat la 2 ani cu executare, e foarte activ pe Facebook și chiar transmite mesaje Poliției și rudelor. Cei de la Biroul Urmăriri i-au pus, pe site-ul Poliției Române, o poză de când avea 14 ani, deși acum e trecut de 30. În jumătate de oră poate fi identificat și prins, pentru că omul spune unde stă: într-un sat lângă Roma.

 

De-a v-ați ascunselea pe Facebook. Infractori ieșeni, condamnați la închisoare cu executare în România, au fugit din țară, trăiesc și muncesc în străinătate, chipurile ascunzându-se. Dar, totuși, sunt și la vedere: au pagini personale de Facebook, țin legătura cu neamurile rămase în țară sau chiar transmit mesaje cifrate oamenilor legii.

Un astfel de exemplu este cel al lui Marian Lucian Brînzilă. Condamnat la doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, ieșeanul e în Italia. Și-a făcut două-trei pagini de Facebook. „Eu tot leam zis aveti rabdare ca ho sa ajung aspetta non vena date!!!”, a scris Brînzilă într-o româno-italiană aproximativă.

Sub protecția anonimatului, lucrători din cadrul Poliției Iași, Biroul Urmăriri susțin că supraveghează fenomenul, dar că unele dintre pagini sunt „fake-uri” pentru a-i induce în eroare.

„Abia te așteaptă ăia”
Pe una dintre paginile sale, Lucian Brînzilă (33 de ani), spune că ar fi studiat în Palombara Sabina, o mică localitate de nici 13.000 locuitori, situată la nord-est de Roma. Tot acolo, Brînzilă și-a trecut ca domiciliu orașul capitală al Italiei.

Sugestive sunt imaginea și dialogul purtat cu o rudă acum un an, la câteva zile de la condamnarea la închisoare. Astfel, Brînzilă apare într-o imagine având în spate un perete nefinisat pe care apare o formă ce-aduce cu harta României. „Fie pâinea cât de rea, tot mai bine e în țara mea!”, a scris ieșeanul în comentariul ce însoțește această fotografie. Nicoleta, probabil o rudă, i-a răspuns cu subînțeles: „vai în țara ta...că abia te așteaptă ăia...știi tu de cine vorbesc”.

 

Lucian Brînzilă își postează poze pe Facebook, dar nu-l caută nimeni

 

Pedeapsa cea mai grea

În martie 2017, Marian Lucian Brînzilă a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare. De fapt, la doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă și la un an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere. Judecătorii au decis să-i dea pedeapsa cea mai grea, de doi ani închisoare, ce urma a fi executată în regim de detenţie.

Aflat la volanul unei autoutilitare, Brînzilă a produs un accident de circulație în București, în septembrie 2009. În mașină se mai aflau două persoane. Brînzilă ar fi executat, brusc, o manevră. „Autoutilitara a acroșat capătul refugiului (de tramvai – n.r.) cu roata stânga spate și a intrat într-o mișcare necontrolată pe spațiul dintre refugiu și trotuarul din dreapta. Pe parcursul acestei mișcări necontrolate, vehiculul condus de inculpat s-a rostogolit și a lovit un copac de pe marginea drumului și partea din spate a autobuzului”, se arată în motivarea sentinței.

 

„Termenul de prescripție a executării acestor pedepse este de 5 ani la care se adaugă durata pedepsei.”

Liviu Filip, avocat

N-a fost nici la proces
La fața locului, imediat după producerea accidentului, Brînzilă a spus că el are permis categoria B, obținut în Palombara în 2008. Autoritățile române au luat legătura cu cele italiene, iar concluzia a fost că Brînzilă n-avea permis de conducere în niciuna din cele două țări.

Pasagerul din mijloc a suferit serioase traumatisme pentru a căror vindecare au fost necesare 150-200 de zile de îngrijiri medicale. „De asemenea, leziunile constituie infirmitate fizică permanentă și invaliditate”, se mai arată în sentință. Cel grav lovit a primit despăgubiri din partea asiguratorului, ca daune morale și materiale, de aproximativ 500.000 de euro.

Însă, Brînzilă n-a venit deloc la proces. „Instanța, tot la individualizarea pedepsei ce s-a aplicat inculpatului, a ținut cont și de împrejurarea că acesta s-a sustras, atât de la urmărirea penală cât și de la judecata cauzei, potrivit probelor din dosar, astfel cum au fost indicate mai sus, inculpatul, după producerea accidentului, plecând în Italia unde deține un domiciliu de reședință pe care însă nu l-a indicat în mod corect, astfel încât să poată fi contactat”, se precizează în sentință.

Pe site-ul Poliției Române, Brînzilă figurează cu o fotografie de imberb, luată probabil la 14 ani. Mai actuale sunt fotografiile de pe conturile sale de Facebook.

 

Pe site-ul Poliției Române, pagina urmăriților general, este pusă o poză de când Brînzilă era copil (stânga). În realitate, e adult și are pagina de FB chiar cu numele lui și cu fotografii

 

„Metodele specifice”

Într-o situație similară se află un alt ieșean, Lucian Vasile Jitariu (37 de ani), originar din comuna Holboca. Acesta a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu executare pentru furt calificat. Pe numele său a fost emis un mandat european de arestare. Și acesta s-ar afla tot în Italia.
Fără a-și asuma oficial, polițiștii ieșeni susțin că folosesc și ei tehnica modernă, supraveghind inclusiv rețelele de socializare. În limbaj de lemn asta înseamnă: „Pentru depistarea celor urmăriți național și internațional, Poliția folosește toate căile legale și metodele specifice”, după cum a precizat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Aceasta a precizat că în 2017 au fost date în urmărire națională 94 de persoane din Iași care fuseseră condamnate la închisoare, 88 fiind găsite. Tot anul trecut, în urmărire internațională au fost date 69 de persoane condamnate, 63 fiind găsite și încarcerate.


Vizită la Brînzilă sau călătorie de plăcere?
La sfârșitul anului trecut, Călina Elena Şerban (din județul Neamț), cu care Brînzilă are o fată, s-a adresat instanței. Concret, femeia a cerut încuviințarea judecătorilor pentru eliberarea unui pașaport pe numele fetei de 10 ani a celor doi, dar și pentru efectuarea unei deplasări în Italia și retur. Astfel, pentru a o putea scoate din țară pe fetiță, Călina Elena Şerban avea nevoie și de acordul lui Lucian Brînzilă. Cum acesta se ascunde în Italia, femeia s-a adresat instanței care a fost de acord cu acest demers.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Go to top