fbpx
Print this page
Grotesc: vicele CJ Chirilă l-a pus pe șeful Pazei să scrie că renunță la post pentru o pilă din ALDE

Grotesc: vicele CJ Chirilă l-a pus pe șeful Pazei să scrie că renunță la post pentru o pilă din ALDE


Chirilă, trimis în judecată de DNA, schimbă organigramele ca să-și pună prietenii pe posture. Sinecura „şef la Serviciul de Pază” din Consiliul Judeţean naşte din nou orgolii. Vicepreşedintele Victor Chirilă (ALDE) vrea acest post pentru un coleg de partid care a mai ocupat funcţia. Ca să fie sigur, Chirlă l-a pus pe interimarul Podea să semneze o hârtie că nu va participa la concurs.

 

Serviciul Public Judeţean de Pază şi Protecţie Iaşi, din subordinea Consiliului Judeţean Iaşi, a fost transformat în Direcţie Judeţeană de Pază şi Protecţie Iaşi. Odată cu această modificare, apare în organigramă postul de director.

Interimar pe acest post este fostul şef de serviciu, Dănuţ Podea, care, potrivit noii organigrame, va ocupa postul de şef serviciu, grad II, în cadrul Serviciului Operativ şi Dispecerat. Cu alte cuvinte, Podea nu va mai fi şef, urmând să se ocupe doar de un serviciu din cadrul Direcţiei. Pe postul de director urmează să fie adus, susţin consilierii judeţeni liberali, un apropiat al vicepreşedintelui Victor Chirilă, Benone Tofan.

Chirilă, iniţiatorul proiectului

Consilierii judeţeni liberali susţin că schimbarea lui Podea a fost făcută la ordinul vicepreşedintelui Victor Chirilă, acesta fiind de altfel iniţiatorul proiectului. „Expunerea de motive este scrisă de Victor Chirilă. Organigrama depusă şi statul de funcţii propus în proiect  sunt semnate tot de Chirilă“, spune consilierul judeţean Romeo Vatră.

Mai mult, liberalii consideră că toate aceste demersuri făcute de Chirilă au avut scopul de a fi adus înapoi la şefie unul dintre oamenii săi de încredere, Benone Tofan. „Din câte am înţeles, pentru postul de director va candida un fost şef al Serviciului de Pază, Benone Tofan. Acesta a fost, la un moment dat, liberal, dar întotdeauna a fost omul lui Chirilă“, susţin cei din PNL Iaşi.

Podea, pus să semneze că nu mai vrea să fie şef

Pentru a fi convins că nu vor fi probleme, înainte de a depune proiectul, liberalii susţin că Victor Chirilă l-a pus pe Podea să semneze o hârtie prin care îşi dă acordul ca în noua structură să ocupe doar un post de şef serviciu.

„Chirilă l-a chemat la el în birou şi l-a pus să semneze. Podea are şi el o vârstă şi pentru a nu-şi pierde serviciul a semnat că este de acord să nu mai fie şef“, zic liberalii.

Hârtia a fost ataşată de Chirilă la expunerea de motive în proiect. Sesizând ridicolul situaţiei, consilierul judeţean din partea PSD Mihaela Ivancia a solicitat expres scoaterea acelei hârtii din proiect.

 

Benone Tofan (stânga) şi Victor Chirilă sunt amici de interes

 

Plângere la prefect: „Hotărârea e ilegală!“

După ce hotărârea a fost trecută prin plenul Consiliului Judeţean, fără votul liberalilor, aceştia au acuzat modul în care a fost făcută reorganizarea Serviciului de Pază, sesizând instituţia prefectului. „Hotărârea privind reorganizarea Serviciului Public Judeţean de Pază şi Protecţie Iaşi, cu modificarea denumirii în Direcţia Judeţeană de Pază şi Protecţie Iaşi, aprobarea organigramei şi statului de funcţii şi exercitarea cu caracter temporar a funcţiei de director sunt netemeinice, nelegale şi au fost aprobate cu desconsiderarea interesului colectivităţii locale pentru că proiectul de modificare a organigramei a fost iniţiat şi întocmit de vicepreşedintele Victor Chirilă, cu încălcarea atribuţiilor prevăzute de Legea Administraţiei Publice Locale nr. 21 din 2001“, se arată în petiţia semnată de liderul consilierilor judeţeni liberali, Romeo Vatră.

Potrivit liberalilor, singurul care are atribuţia de a întocmi organigrama instituţiilor din subordinea CJ-ului este preşedintele, Maricel Popa.

„Preşedintele Consiliului Judeţean poate delega vicepreşedinţilor doar atribuţiile care vizează doar executarea unor activităţi, coordonarea unor departamente. Atribuţiile de întocmire a organigramei nu puteau fi delegate lui Victor Chirilă“, susţine Vatră.

Şerbescu: „Propunerea e legală“

Ca răspuns la petiţia depusă de Vatră, prefectul Marian Şerbescu a considerat că modul în care a fost depus proiectul de către Chirilă a fost legal, astfel că nu se justifică anularea hotărârii prin care s-au produs schimbările la Serviciul de Pază. „Proiectele de hotărâri pot fi propuse de consilierii judeţeni, de preşedintele Consiliului Judeţean, de vicepreşedinti sau de cetăţeni. Hotărârile se semnează de preşedinte sau, în lipsa acestuia, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi se contrasemnează de secretarul judeţului. În absenţa preşedintelui, atribuţiile sale sunt exercitate de unul dintre vicepreşedinţi“, susţine Marian Şerbescu.

Liberali susţin însă continuare că Victor Chirilă nu avea dreptul să întocmească organigrama de la Direcţia de Pază.

 

Dănuţ Podea s-a luat la harţă cu Tofan în 2014

 

Războaie interminabile la Serviciul de Pază

Din mai 2014, după ce şeful Serviciului de Pază, Mihai Lucaci şi-a înaintat demisia din motive personale, a început un adevărat război pentru şefia acestui serviciu. Eroii principali au fost tocmai Dănuţ Podea, cel pus de Chirilă să semneze că este de acord să renunţe la şefie şi Benone Tofan, numele vehiculat acum de liberali că va fi noul şef.

După ce interimatul a fost asigurat de Tofan, Podea a dat concurs pentru postul de director, însă Chirilă spunea la vremea respectivă că acesta a fost trucat. Între Podea şi Tofan conflictul a escaladat şi s-a ajuns chiar la violenţe fizice în septembrie 2014. După aproape un an de certuri şi procese, în septembrie 2015, Podea a fost pus de Consiliul Judeţean director la Serviciul de Pază.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare