fbpx
Portokal
Vorbele și faptele lui Chirica: Smârdan – NU, Primăverii – NU, Vlaicu – NU, Blocuri ANL - NU

Vorbele și faptele lui Chirica: Smârdan – NU, Primăverii – NU, Vlaicu – NU, Blocuri ANL - NU


ANL-uri nu, străzi finalizate nu, proiectul pentru Aurel Vlaicu nu. Doar scuze şi explicaţii. La ieşirea din iarnă, Iaşul pare un oraş sub asediu: străzi sparte şi şantiere neterminate. Până şi ANL-urile bugetate anul trecut sunt în stand-by la Bucureşti, cel mai probabil din cauza relaţiei inexistente a primarului cu instituţiile centrale. 

 

În Iaşi există şantiere începute de Primărie şi neterminate cu lunile. Există proiecte anunţate de doi-trei ani şi nici măcar începute. Ieşirea din iarnă le arată în cea mai urâtă lumină posibilă. În privinţa lucrărilor din oraş, ieşenii nu pot fi foarte optimişti pentru viitor, deşi Primăria promite că vor fi de toate.

Aurel Vlaicu, ruşinea Iaşului

Străzile din Sarajevo arătau mai bine după raziile bombardierelor, în anii războiului iugoslav, decât arată acum strada Aurel Vlaicu. Drumul către cartierul Dancu sau de acolo în oraş este un coşmar. Efectiv nu mai ai pe unde merge. Şoferii care vin dinspre Dancu s-au învăţat să mai scape de cratere mergând pe malul Bahluiului, către Podul Metalurgiei, dar la întoarcere nu mai au soluţii. De la podul peste Bahlui până în cartier este prăpăd. Şi chiar trecerea către drumul neted de pe malul Bahluiului este cursă cu osbtacole în care puţine suspensii rezistă.

Primăria a anunţat acum mai bine de doi ani reabilitarea străzii, la pachet cu schimbarea liniei de tramvai. A fost făcut proiectul, a fost depus pentru finanţare europeană şi lucrurile s-au oprit aici: nu există încă o linie deschisă în acest sens. „Proiectul din Aurel Vlaicu este inclus în pachet cu linia de tramvai din Metalurgie, cu linia Tudor-CET şi cu achiziţia a aproximativ 15 tramvaie noi. În momentul în care Uniunea Europeană deschide bugetarea pe proiectele respective, dăm drumul licitaţiilor şi le facem. Nu avem nici o informaţie despre vreo dată anume”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga.

 

Dacă tot a luat cinematografele, poate că primarul Chirica îl aduce pe actorul de acţiune Jason Statham să conducă nebuneşte în scene de pe Bulevardul Primăverii (foto stânga) şi strada Aurel Vlaicu

 

Smârdan: fără trotuare şi cu cabluri pe afară

Reabilitarea străzii Smârdan, care are 630 de metri, a fost adjudecată de către asocierea Viarom Construct – Conest SA, contra sumei de 12,072 milioane de lei, fără TVA, la pachet cu lucrări la Bulevardul Primăverii (602 m), străzile Moşu (382 m), Petre Vancea (607 m), I.C. Constantinescu (700 m), Ogorului (286 m) şi Şoseaua Bârnova (2,9 km). În total, în contract erau 6,1 km de drum. În documentaţia de atribuire a contractului, semnat în august 2017, se scrie că termenul-limită al lucrărilor era de un an de la acel moment sau de la ordinul de începere al lucrărilor. Firmele câştigătoare au început şantierul abia în octombrie, iar pe Smârdan, de când au terminat de turnat covorul asfaltic, nu s-a mai întâmplat nimic. Sunt aduse pachete cu pavele pentru trotuare, dar acestea nu sunt puse decât pe o porţiune. Există zone în care pietonii merg pe stradă, pentru că nu mai există trotuar. „La trotuarele de pe Smârdan nu s-a mai putut lucra din cauza vremii, sunt nişte normative care trebuie respectate în construcţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei.

La Smârdan nu s-a mai lucrat nici când timpul o permitea. Frig şi zăpadă este la Iaşi abia după jumătatea lunii ianuarie, dar lucrarea de pe Smârdan este oprită de la jumătatea lunii noiembrie.

ANL-uri: cine ştie când?

Printre multe alte promisiuni, primarul Mihai Chirica a amintit de realizarea de locuinţe ANL (Agenţia Naţională pentru Locuinţe) pentru tinerii specialişti din sistemul de sănătate, şi asta încă de acum doi ani. Acestea ar urma să fie făcute în zona Grădinari, pe un teren al Primăriei, iar valoarea totală a lucrărilor ar fi de 6,2 milioane de lei cu TVA. Nu există nici acum un termen clar când ar urma să apară blocul ANL menţionat în proiect, mai ales că Agenţia Naţională pentru Locuinţe a primit toată documentaţia, dar a uitat să răspundă.

Ghici ce se se află sub zăpada de pe lateralele străzii Smârdan? Prieteni neînsufleţiţi ai secţiilor de Ortopedie

 

Guvernul ne-a tăiat de pe listă

„În 2016 a fost aprobată transferarea în folosinţă gratuită a terenului proprietatea Municipiului Iaşi, în 2017 s-a aprobat documentaţia pentru utilităţi, în decembrie a avut loc la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şedinţa în care au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici, apoi proiectarea şi execuţia au fost contractate de către ANL”, ne-a explicat Sebastian Buraga.

La începutul lunii martie, Primăria a solicitat informaţii referitoare la bugetul prevăzut pentru 2018 în cazul acestui proiect, dar instituţia nu a dat nici un răspuns. Nici solicitarea REPORTER DE IAŞI pe această temă nu a primit un răspuns din partea ANL. Agenţia ar urma să asigure o finanţare de 5,46 milioane de lei, cu TVA, pentru construirea blocului, iar Primăria trebuie să finanţeze de la bugetul local reţelele de utilităţi, spaţii verzi, alei şi parcări – 772.169 de lei cu TVA.

Bd. Primăverii, doar pe jumătate făcut

Bulevardul Primăverii, care este în acelaşi lot cu Smârdan şi Bârnova, a fost asfaltat doar pe jumătate: sensul de mers către Cotnari. Pentru sensul opus, constructorii au lăsat asfaltul vechi, vălurit. Ba, mai mult, există acum o diferenţă de nivel între sensurile de circulaţie de câţiva centimetri care a făcut numeroase victime printre maşinile din Iaşi. „Şi bulevardul Primăverii este în termenul convenit cu asocierea Conest-Viarom”, ne-a spus Sebastian Buraga. Acesta a adăugat că ambele lucrări vor fi finalizate până la sfârşitul lui 2018.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Go to top