fbpx
Portokal
Un procuror DIICOT și-a dat „doctoratul” cu o evaziune prin 12 offshore-uri

Un procuror DIICOT și-a dat „doctoratul” cu o evaziune prin 12 offshore-uri


Pentru a-şi pierde urma foloseau firme de pe toate meridianele globului, din SUA până în Polinezia. Un „tun” de milioane de euro a dat bugetului de stat o mână de afacerişti. Folosindu-se de firme proprii, ale unor interpuşi sau de offshore-uri, ieşenii au reuşit să-şi sporească veniturile de pe urma traficului cu cereale şi cu autoturisme. În acest dosar, 15 inculpaţi au fost trimişi în judecată de DIICOT Iaşi, fiind acuzaţi de spălare de bani, evaziune fiscală, contrabandă şi fals.

 

Membrii reţelei ar fi adus în ţară, în perioada septembrie 2009-ianuarie 2011, cereale din Republica Moldova prin Vama Sculeni în cantităţi mai mari decât cele declarate în punctul vamal. Mai mult, aceştia ar fi precizat că transportă grâu zdrobit/furajer, mult mai ieftin şi fără taxe vamale, pe care ulterior l-ar fi transformat în acte în grâu de panificaţie.

Rechizitoriu de 470 de pagini

Tranzacţiile ar fi fost desfăşurate în special prin intermediul unor societăţi controlate de Mihai Lucian Dobrincu, condamnat în alt dosar la patru ani de închisoare cu suspendare pentru înşelăciune. Natura cerealelor ar fi fost disimulată pe teritoriul ţării prin facturare pe alte firme ca „grâu de panificaţie” şi ulterior livrate clienţilor sub această formă. „Grupul infracţional organizat al cărui lider era inculpatul Dobrincu Mihai Lucian a efectuat operaţiuni de import din Republica Moldova şi achiziţii interne în numele anumitor societăţi, activităţile de achiziţii, transfer, livrări ilicite având ca scop sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor, nedeclararea operaţiunilor desfăşurate, folosirea de firme tampon şi ulterior firma offshore GRENETA LIMITED Cipru, în scopul încasării şi neplata TVA-ului aferent, fiind folosite în cascadă, la anumite intervale de timp, mai multe societăţi comerciale controlate de membrii grupului infracţional organizat”, se arată în rechizitoriul de 470 de pagini.

Procurorii mai susţin că după ce se efectua un număr important de operaţiuni de import de cereale, achiziţii şi livrări interne şi se „încărca” o societatea cu impozite şi taxe, aceasta ar fi fost înstrăinată/cesionată fictiv sau abandonată prin declarararea stării de faliment, nu înainte ca activele firmei să fie transferate către alte societăţi ale membrilor grupării.

 

În mod suspect, când treceau camioanele grupului din vamă, cântarele se defectau, înregistrările cantităţilor fiind „pe propria răspundere”

 

„Fuziune” cu o altă grupare

La un moment dat, mai spun procurorii, gruparea coordonată de fraţii Lucian Mihai şi Bogdan Ionuţ Dobrincu şi Sebastian Petcu ar fi „fuzionat” cu o alta, coordonată de Vasile Grădinaru şi sora lui, Florentina, care ar fi fost axată pe traficul de autoturisme, „în scopul obţinerii unor sume importante de bani”.

Astfel, gruparea ar fi efectuat şi operaţiuni simulate ca fiind intracomunitare cu autoturisme şi cereale, „fiind folosite ca paravan al achiziţiilor şi livrărilor intracomunitare ce erau operaţiuni fictive (doar scriptic), atât firme offshore, cât şi societăţi comerciale deţinute/controlate de grupare prin utilizarea unui lanţ de comercializare de tip carusel”. De fapt, toate operaţiunile s-ar fi realizat pe teritoriul naţional, fiind create doar circuite fictive ale facturilor de livrări/achiziţii intracomunitare, scopul fiind tot sustragerea de la plata TVA-ului.

Pentru a-şi desfăţura activitatea, membrii reţelei ar fi folosit aproape 20 de firme de pe teritoriul naţional şi 12 offshore-uri din SUA, Noua Zeelandă, Cipru, Republica Dominicană, Insulele Virgine Britanice.

O parte din membrii grupării au fost acuzaţi şi de trafic de ţigări. Astfel, ţigările de contrabandă ar fi fost achiziţionate din zona Siret, transportate cu o autoutilitară proprietatea SC Bora Company SRL, firmă deţinută de fraţii Dobrincu, şi depozitate la sediul firmei. De aici, marfa ar fi fost distribuită între unii membri şi comercializată pe piaţă. La percheziţiile efectuate în cauză în 2011, au fost găsite la sediul firmei 6.041 de pachete de ţigări, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind de aproape 55.000 de lei.

Au negat acuzaţiile

Expertiza efectuată în cauză a stabilit că prin operaţiunile desfăşurate de membrii grupării bugetul statului a fost prejudiciat cu  peste 3,1 milioane de euro. În faţa anchetatorilor, fraţii Dobrincu, Sebastian Petcu, Vasile şi Florentina Grădinaru au susţinut că operaţiunile derulate prin intermediul societăţilor au fost legale.

În acest dosar, procurorii DIICOT Iaşi au trimis anul trecut în judecată o firmă şi 15 persoane fizice, printre care Bogdan şi Lucian Dobrincu şi Vasile Grădinaru, pentru diferite infracţiuni: constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă, evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată sau uz de fals. S-a dispus clasarea cauzei pentru mai multe persoane juridice pentru că acestea au fost radiate.

Tribunalul Iaşi a constatat, pe 16 martie, neregularitatea rechizitoriului DIICOT Iaşi şi nelegalitatea sesizării instanţei în ceea ce priveşte mai multe aspecte, printre care şi descrierea concretă a faptelor imputate fiecărui inculpat şi a consecinţelor materiale pentru fiecare dintre aceştia. Instanţa a dat termen anchetatorilor să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să precizeze dacă îşi menţin dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.

 

Schema realizată de procurori pentru a ilustra operaţiunile de tip „carusel” ale grupului

 

Interceptări din dosar

Discuţie între Dobrincu Ionuţ Bogdan şi Grădinaru Vasile din data de 18 octombrie 2010

GV: Am vorbit cu ăsta, îi trimit certificatul şi mă văd cu el joi! Şi vineri au programat ăştia de la Ana Oil....!

DIB: Uăi, da’i târziu, uăi omule, trebuie să ştiu uăi, că eu miercuri plec, uăi! (...)

DIB: Noi trebuie să desch... da noi trebuie să deschidem... să vorbesc, contractul se face pe Greneta, nu?

GV: Exact, contractul ...noi cumpărăm marfa pe Greneta, pe firma din Cipru, zona Europa, firma înregistrată cu număr de TVA! Eu zic că e mai bine că te duci tu prima dată! (...)

GV: Tu cu el trebuie să discuţi cadrul general: preţuri în cele două locaţii, timpi şi modalitate de plată pe Greneta pe acreditiv transferabil! Astea-s discuţiile!

DIB: Da! Bine, domnule!

Discuţie din 02.12.2010 între Grădinaru Florentina şi Tanasă Cristina

GF: Cristina, uite ţi-am trimis email nişte facturi pe patru maşini, cumpărate de la ALFA pe GRENETA, am nevoie de facturile de pe GRENETA pe First Auto Leasing!

TC: Chiar voiam să te sun, să te întreb de maşinile alea, astea- alea care le-a luat Vasea, nu?

GE: Da!

TC: Aha!

GE: Cresc preţurile cu 40%!

TC: Ia stai să deschid acuma şi eu acuma le vând cu 40% din suma asta, nu?

GF: Da!(...)


Citeste si...
Nota
(2 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Go to top