fbpx
Șoseaua Bârnova, ca în Evul Mediu: circulați pe drumul făcut de Chirica doar din vorbe

Șoseaua Bârnova, ca în Evul Mediu: circulați pe drumul făcut de Chirica doar din vorbe


Baza pe primar: niciun metru de drum făcut deși promitea marea cu sarea în 2017. Viteza melcului: 50% din cei 2,9 km trebuiau asfaltați anul trecut. Primarul promitea o soluție tehnică de mare excepție. Nu s-a făcut niciun metru măcar. Explicația, după 8 luni: utilitățile trebuie relocate. Gropile îi înnebunesc pe oameni, care sunt în pragul revoltei. Din planul anunțat anul trecut nu s-a făcut mai nimic prin oraș.

 

„Șoseaua Bârnova va fi modernizată doar în proporţie de 50%, având în vedere şi faptul că tronsonul are 2,9 km. Elementul de noutate este faptul că, pentru şos. Bâr­nova, am reintrodus o tehnologie care a fost uitată de mult timp, dar care s-a dovedit, de multe ori, mai eficientă decât ceea ce s-a practicat în ultimii 27 de ani: străzi urbane din beton.”

Este declarația primarului Mihai Chirica, din august 2017, care spunea că nu mai este timp până la finalul anului decât pentru modernizarea a jumătate din Șoseaua Bârnova. Realitatea de la finalul lunii martie este cu totul alta. Nu a fost modernizat nici măcar un metru de drum, iar locuitorii zonei, sătui să-și rupă mașinile, sunt la un pas de revoltă.

Realitatea: nu s-a mișcat nimic

Dinspre comuna Bârnova spre Iași sau de la Trei Sarmale spre Bârnova, drumul este distrus. Șantierul canalizării Apavital, terminat cu greu și cu ani de întârziere, dar și ultima iarnă au făcut șoseaua țăndări. Fostele denivelări din asfalt s-au transformat acum în cratere de 5-10 cm adâncime, care distrug orice mașină, oricât de rezistentă ar fi. Unele sunt chiar mașini scumpe, proprietarii ar urma să plătească sume importante ca să repare ravagiile făcute de drum.

Șoseaua este, de fapt, drum din Iași și trebuia ca, acum, să fie făcută în proporție de 50%. În realitate, nu s-a mișcat nimic acolo, iar oamenii sunt disperați. Mai ales că nu au încotro, trebuie să meargă acasă. Sunt chiar șoferi care au casele mai aproape de Bârnova și preferă să se ducă spre casă urcând tot Buciumul, coborând apoi în comună și mergând înapoi spre oraș o porțiune pe drumul desfundat.

 

Ferea! A luat-o din plin, bucșele s-au făcut țăndări

 

Revolta oamenilor: „Bătaie de joc”

George Macovei deține o casă pe drumul către comuna Bârnova, într-o zonă în care șoseaua este praf. Are chiar în dreptul porții 3 cratere mari și spune că, din ce a văzut, mai ales când este apă multă pe stradă, aproape nimeni nu le ratează. „Se aude fierul izbit de asfalt. Am discutat și cu vecini de-ai mei, nu mai rezistăm psihic la ce avem de străbătut. Și noi suntem cazuri fericite, avem 500 de metri până la ieșirea pe drumul național de la Trei Sarmale. Dar sunt cei care vin de mai departe, din apropiere de Bârnova, care au de trecut prin sute de gropi până aici”, ne-a explicat George.

Angajatul unui magazin de materiale de construcții are parte, zilnic, de un adevărat spectacol. „Îi văd venind, eu știu că este groapă acoperită cu apă, dar degeaba le fac semn, tot o iau în plin. Și îi văd cum își pun mâinile în cap. Am mai discutat cu oameni de aici, părerea tuturor este că Primăria Iași își bate joc, pur și simplu. Dar oamenii s-au obișnuit să meargă pe drumul ăsta fără să ceară Primăriei nimic”, ne-a spus vânzătorul.

 

Drum de secolul XXI într-o suburbie cu dichis a Iașului. Șoseaua e făcută gata, doar din vorbe

 

Promisiuni deșarte

În august 2017, Mihai Chirica promitea că șoseaua Bârnova va fi reabilitată pe jumătate până la finalul anului. Drumul are 2,9 km, nu ar fi fost timp pentru a fi făcută toată. În martie 2018, nu mai poate fi vorba despre 1.450 de metri, pentru că nici măcar unul nu este făcut. Primăria nu dă explicații multe, reprezentanții săi susțin că sunt în termenul de finalizare - decembrie 2018. Licitația ar fi fost organizată târziu, adjudecarea a fost la finalul lui august, nu a fost mult timp la dispoziție. Dar afirmațiile lui Mihai Chirica sunt de la semnarea contractului – 27 august. Drumul ar trebui reabilitat de către asocierea Viarom-Conest, care a câștigat o licitație pentru 6,1 km de drum, cu 12,072 milioane de lei fără TVA.

În pachetul de drumuri sunt Smârdan (630 m), bulevardul Primăverii (602 m), strada Moșu (382 m), Petre Vancea (607 m), I.C. Constantinescu (700 m), Ogorului (286 m) și Șoseaua Bârnova (2,9 km). „Lucrarea de pe șoseaua Bârnova nu aparține Conest. Este o lucrare a Viarom, firmă inclusă în această asociere”, ne-a explicat Viorel Cozma de la Conest.

În lipsa unui punct de vedere de la Viarom, tot proprietarul Conest a explicat care este motivul pentru care nu a fost început șantierul: „Din câte am înțeles de la parteneri, acolo trebuie organizată relocarea unor rețele de utilități”.

 

Mihai Chirica e plin de realizări în conferințele de presă

 

Smârdan și Primăverii, pe jumătate

Două alte drumuri importante prinse în același pachet nu au fost finalizate până la sfârșitul anului, deși primarul Chirica asta promitea, tot în august 2017. Pe Smârdan s-a turnat asfaltul proaspăt, dar nu sunt gata trotuarele, pe bulevardul Primăverii s-a asfaltat doar un sens de mers, cel dinspre Tudor Vladimirescu către Cotnari.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Go to top