fbpx
Print this page
O avere sub nasul Primăriei: proiectul imobiliar „MOARA DE VÂNT”

O avere sub nasul Primăriei: proiectul imobiliar „MOARA DE VÂNT”


Cum poate face rost Iașul de 200 milioane de euro din piața imobiliară. Expansiune în exterior. Primăria are 170 ha în proprietate în cea mai bună zonă de dezvoltare a Iașului. Dacă 50 ha ar fi alocate construcției de locuințe, Primăria ar deveni cel mai mare jucător imobiliar din zonă, cu 9.000 de apartamente. Blocurile ar putea fi făcute etapizat, pe măsură ce se vând celelalte n Iașul ar obține o comoară: 200 milioane de euro pentru investiții în pasaje, poduri, axe rutiere, hub-uri școlare și modernizarea spitalelor. Cel mai mare avantaj: dispar proiectele scandaloase ale samsarilor imobiliari.




Primăria, jucător pe piața apartamentelor noi. Cele 170 de hectare din Moara de Foc ar putea deveni amplasamentul unui cartier cu mii de apartamente. Planul e simplu: cu bani de la bănci, Primăria să tocmească constructori care să-i ridice blocuri.

Din vânzare se pot finanța următoarele imobile, iar din profit se pot face investiții de utilitate publică în oraș: pasaje și pasarele, stadion, terenuri de sport, școli și spitale.

Pe 50 de hectare se pot ridica 9.000 de apartamente. E un plan cu bătaie lungă, dar profitul e fabulos, 200 milioane de euro în 8-10 ani. Adică, 20 de milioane de euro în plus, anual, pentru investiții. Practic, o dublare a bugetului actual. „Juridic este posibil acest lucru, nu există niciun impediment”, a declarat Radu Botez, viceprimar.

Pe platoul central

Propunerea REPORTER DE IAȘI pleacă de la următorii parametri tehnici. Primăria deține în Moara de Vânt aproximativ 170 ha. Cea mai mare parte din această suprafață este foarte bine poziționată, în partea centrală a platoului, fiind ideală pentru construcții. Terenul este, în procent mare, intabulat. Din întreaga suprafață, 30 ha au fost rezervate pentru ridicarea Spitalului Regional de Urgențe și a Sălii Polivalente. Conex, vor apărea inițiative private în spații de cazare (locuințe și hoteluri) și alimentație publică. Se poate vorbi, așadar, de nașterea unui nou cartier.

Blocuri cu 5 etaje, parcări și spații verzi. Având terenul, Primăria poate da lovitura în Moara de Vânt

 

675.000 mp de apartamente

Din cele 170 de hectare, am extras doar 50 de hectare pe care Primăria le-ar putea folosi ca să construiască locuințe în blocuri. 50 de hectare, adică 500.000 metri pătrați, la un procent de ocupare a terenului (POT) de 27% înseamnă că blocurile ar avea, împreună, o amprentă la sol de 135.000 mp. Restul spațiului ar fi zone verzi, străzi, parcări, locuri de joacă, alte amenajări edilitare.

Pentru Spitalul Regional de Urgență, administrația locală a aprobat deja Planul Urbanistic Zonal (PUZ), clădirea urmând a avea cinci niveluri deasupra solului. Astfel că și blocurile pot fi tot P+5, iar tot ce înseamnă parter nu va avea destinație de locuit, ci de spațiu comercial. Așadar, pe cele 50 de hectare, cu un POT de 27%, s-ar putea construi 675.000 mp de apartamente.

Platoul este paralel cu centrul Iașului. Distanța până în Piața Unirii este de 10 minute. Două noi rute sunt deja proiectate: prin CA Rosetti, pentru viitorul Spital Regional, și spre Dancu, prin Inelul de Centură



400 de euro/mp profit
Primele apartamente ar putea fi realizate cu bani pe care Primăria să-i împrumute de la bănci, execuția lucrărilor urmând să fie scoasă la licitație. Așadar, la 675.000 mp, dacă admitem suprafața unui apartament mediu la 75 mp (55 mp utili + 20 mp spații comune însemnând casa scării, liftul etc.), rezultă un total de 9.000 de apartamente. Acestea se vor face etapizat, în mai mulți ani, pe măsură ce se vând primele blocuri începute.

Cheltuielile pentru construcția unui metru pătrat sunt de aproximativ 400 de euro, însă adăugăm și celelalte costuri ale spațiilor comune, parcări și ajungem la 600 de euro pe metrul pătrat util, un cost mai mult decât suficient.

Acum, pe piața imobiliară, apartamentele noi se vând cu prețuri cuprinse între 1.200 euro/mp și 1.500 euro/mp. Să spunem că Primăria ar vinde cu preț mediu de 1.000 de euro pe mp, pentru a avea și un rulaj bun, dar și pentru o componentă socială. Ar rezulta un profit de bun simț, de 400 de euro/mp.

 

Viceprimarul Radu Botez spune că proiectul e viabil, singura problemă fiind capacitatea Primăriei de a-l administra așa cum o face un privat

 

20 mil. euro/an
Adică, profitul pe fiecare apartament ar fi de 22.000 euro, ceea ar aduce un total fabulos pe cele 9.000 de unități: aproape 200 milioane de euro.

Implementat în șase ani, proiectul ar presupune o vânzare medie anuală de 1.500 de locuințe. Întins pe 10 ani, vânzarea medie ar fi de 900 de apartamente pe an. Asta ar însemna un profit anual pentru Primărie de aproape 20 de milioane de euro. Adică, an de an, bugetul de investiții s-ar dubla.

„Un proiect de mari dimensiuni în Moara de Vânt presupune foarte mult curaj. Finanțarea ar putea veni de la bănci. Într-adevăr, s-ar rezolva multe în oraș cu profiturile rezultate din acest proiect. Este nevoie de consens în Consiliul Local. Toate partidele politice ar trebui să cadă de acord asupra acestui pariu financiar derulat pe mai mulți ani”, a declarat Radu Botez, viceprimar.

Cu banii rezultați din profit s-ar rezolva marile probleme de infrastructură: construcția de pasaje și pasarele sub și supraterane, investiții în parcări, într-o sală polivalentă, în terenuri de sport în toate cartierele. Banii ar fi de-ajuns și pentru modernizarea câtorva grădinițe, școli și spitale.

 

66% dintre cumpărători își caută o locuință nouă (studiu imobiliare.ro pe 2017)

Oraș magnet în regiune

În ianuarie anul acesta, cifrele oficiale ale Institutului Național de Statistică au plasat Iașul pe locul doi în țară ca populație, cu 371.889 de persoane. Astfel, Iașul a devansat Timișoara cu peste 40.000 de locuitori. Iașul funcționează ca un oraș magnet în regiune. Atrage, deopotrivă, tineri care vin să studieze la universitățile din oraș (60.000 de persoane urmează acum cursurile de licență, master și doctorat), dar și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (atât din județ cât și din cele limitrofe). În plus, reprezintă un punct de atracție și pentru moldovenii de dincolo de Prut. Un alt argument este acela că pe o rază de 350 km (până la Cluj sau București) nu există o altă localitate mai atractivă ca Iașul.
Dezvoltarea pieței imobiliare a fost direct influențată de boom-ul industriei IT. Acum, se estimează că peste 20.000 de ieșeni lucrează în IT. Veniturile obținute de aceștia îi fac eligibili pentru achiziția de locuințe noi.

 

2.319 căsătorii au avut loc anul trecut în municipiul Iași. Cel puțin jumătate din aceste familii își caută o locuință nouă

Beneficiile unui astfel de proiect
- firmele de construcții locale ar avea de lucru
- dezvoltatorii imobiliari ar fi descurajați, natural, să mai construiască blocuri în Centru, printre case
- s-ar naște o competiție pe piața imobiliară din punct de vedere al calității proiectelor imobiliare și a prețurilor cerute

- banii din profitul realizat de Primărie ar fi investiți în pasaje rutiere și pietonale, în realizarea de terenuri de sport, în școli și spitale
- un nou cartier se va dezvolta pe un teren virgin, fiind posibilă o sistematizare pe baze moderne


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare