fbpx
 
FEUDALII: clanurile care au privatizat primăriile din județ

FEUDALII: clanurile care au privatizat primăriile din județ


Micile primării sunt sub jugul clanurilor: incompatibilitățile între soți sunt rezolvate prin artificii grosolane. Familiile conduc primării, Poliție, consilii locale și departamentele financiare. La Ţibăneşti, primarul Aurica Cobuz şi-a făcut soţul şef la Poliţia Locală, cu salariu de 1.000 de euro. Au făcut un artificiu, trecând Poliția în subordinea viceprimarului. La Mironeasa, viceprimarul şi primarul sunt soţ şi soţie. La Trifeşti, soţul este primar, soţia contabil-şef, dar spun că nu sunt incompatibili: actele le semnează altcineva. La Tătăruși, primarul a divorțat de formă de secretarul CL, iar la Grozești pe toți angajații îi cheamă Lupu.

 

Primarii comunelor fac orice le trece prin cap. La ordinea zilei este angajarea rudelor în instituţiile pe care le conduc. Cu ajutorul unor consilii locale favorabile, îşi fac membrii familiilor funcţionari, fără teamă de consecinţe şi  au mereu răspunsuri pe lângă lege la îndemână. Este exemplul câtorva primari din judeţul Iaşi care le sunt şefi partenerilor de viaţă sau rudelor apropiate.

La Ţibăneşti, soţul primăriţei tocmai a devenit şeful Poliţiei Locale, la Mironeasa soţii sunt primar/viceprimar, iar la Trifeşti soţul este primar, soţia contabil-şef. La Dumeşti, nora a devenit subordonata socrului-primar, iar la Tătăruşi funcţia bate Starea Civilă.

Ţibăneşti, feuda Cobuz

Cu o populaţie de aproape 8.000 de locuitori, comuna Ţibăneşti este una dintre cele mai mari din judeţ. Primar este Aurica Cobuz, fostă angajată la Consiliul Judeţean, unde a fost şefa Biroului de Monitorizare a Serviciilor Comunitare.

Devenită primar în 2016, tocmai şi-a făcut soţul şef al proaspăt înfiinţatei Poliţii Locale. Concursul a fost organizat în luna martie, la sediul primăriei, iar Cezar Cobuz, soţul, a fost singurul candidat. Deşi el susţine cu totul altceva. „Am fost şase candidaţi la concurs”, spune Cezar Cobuz. Când explică în detaliu, este ca în Caragiale. „Pe un post au fost patru candidaţi, pe alte două posturi câte unul. Deci şase”, mai spune Cezar Cobuz. Ce mai tura-vura: pentru postul său a candidat singur, o arată şi un document postat pe site-ul Primăriei.

 

Un posibil mesaj al lui Cezar către Aurica: „Dragă soţie, pardon, şefă, îţi mulţumesc pentru organigrama cu dedicaţie”

 

„Am auzit prin primărie de acest concurs”

Toată documentaţia legată de concurs a fost semnată de primarul Aurica Cobuz. Anunţurile, condiţiile de participare, tot. Primarul nu a făcut însă parte din comisia de selecţie a dosarelor. „Eu am auzit prin primărie de acest concurs şi m-am decis să particip. La concurs au fost teme legate de legislaţia specifică acestei activităţi”, explică Cezar Cobuz.

La selecţia dosarelor, unde în comisie au fost doi oameni din Primăria Ţibăneşti, unul din Consiliul Judeţean şi doi din Prefectură, lui Cezar Cobuz i-a fost acceptat dosarul. Singurul candidat a luat chiar notă mare la proba scrisă: punctaj de 94,80.

Organigramă pentru a ocoli incompatibilitatea

Cezar Cobuz, colonel de armată şi fost şef al Centrului Militar Zonal Iaşi, spune că Poliţia Locală Ţibăneşti nu se subordonează primarului şi, în acest fel, familia este scutită de o situaţie de incompatibilitate. „Consiliul Local a trecut o hotărâre, la înfiinţare, prin care aceasta este subordonată viceprimarului Costică Timofte”, explică un consilier local din firava opoziţie de la Ţibăneşti.

Este şi răspunsul pe care-l dă secretara Consiliului Local, Liliana Tiron: „La noi, Poliţia Locală nu se subordonează Primăriei şi primarului. A fost trecută în subordinea şi responsabilitatea viceprimarului”. O găselniţă cu ţintă clară, menită să-i facă loc lui Cezar Cobuz în Primărie prin fentarea incompatibilităţii. Decizia a fost luată pe 26 aprilie 2018.

În noua funcţie pe care o ocupă cu ajutorul soţiei-primar, Cezar Cobuz are venituri consistente, pe lângă pensia MApN. Conform grilei de salarizare semnate de soţie, salariul de bază al unui şef de birou de la Ţibăneşti este de 5.800 de lei brut. „Există, pe lângă acest salariu, şi spor pentru vechimea domnului Cobuz”, a spus un angajat de la Resurse Umane.

 

Familiile Curcudel de la Mironeasa şi Ivănucă de la Trifeşti: împreună şi în patul conjugal, şi la serviciu

 

„Spuneți-i să se ocupe și de noi”

Cum arată, de la intrare, comuna Ţibăneşti, condusă de Aurica Cobuz şi patrulată de Cezar Cobuz? Înainte de primul sat, Glodenii Gândului, şi pe tot parcursul acestuia, asfaltul este o groapă continuă care stresează la maximum calea de rulare a maşinii.

Când observă că cineva s-a oprit să fotografieze locurile, oamenii chiar despre asta se plâng: „Poate-i spuneţi primarului să se ocupe şi de acest sat. Este tot din comuna Ţibăneşti. Ar trebui asfalt, aşa cum este mai încolo, spre Ţibăneşti”.

Drumul este în stare bună după acest prim sat, până în mijlocul comunei, unde există un parc, un sediu de Poliţie, o fostă clădire a Primăriei unde s-a mutat Poliţia Locală, câteva magazine – economia locală - şi impozantul sediu nou al Primăriei.

Altă găselniţă, à la Trifeşti

La Trifeşti, comună cu aproape 4.000 de suflete, soţul Alexandru Ivănucă este primar şi soţia Lucica Elena contabilul-şef al instituţiei. Fără teamă de consecinţe, pentru că cei doi au apelat la un artificiu explicat chiar de o angajată a instituţiei. „Doamna Ivănucă nu are viză de control, aceasta este la altcineva. În această situaţie, dacă nu verifică documentele Primăriei, poate ocupa funcţia fără probleme”, spune o angajată de la Contabilitate.

Cu soţii Ivănucă a fost imposibilă o discuţie. „Sunt amândoi plecaţi de noaptea la Bucureşti, s-au dus acolo pentru un proiect al comunei noastre”, spun angajaţii Primăriei.

Soția condamnată? Soțul îi ia locul

La Mironeasa, comună situată imediat după Hadâmbu, există un alt caz celebru: soţia Elena Curcudel este primar, iar soţul Dumitru Curcudel e viceprimar. „În această situaţie nu este incompatibilitate, legea permite rudelor să ocupe funcţii la care au ajuns în alegeri”, spun reprezentanţii Prefecturii Iaşi.

Problemele juridice ale Elenei Curcudel sunt mult mai grave decât faptul că familia este la putere în sat. Ea a fost condamnată, în 2017, la închisoare cu suspendare într-un cunoscut caz de corupţie şi fraudă cu fonduri europene, dosar instrumentat de DNA. În acelaşi dosar mai apar Liviu Bulgaru şi George Pădure, de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, şi Carmen Muşat, inspector la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Judecătorii au stabilit că Primăria ar fi făcut decontări fictive pentru un drum din localitate, ce nu era finalizat şi nu a fost construit la parametrii din proiect.

 

Drum din Ţibăneştiul Auricăi Cobuz, primăriţa preocupată mai degrabă să-şi asigure confortul familiei 

 

Un caz celebru: al actualului subprefect

Valentina Iosub, subprefectul Iaşului, a divorţat de soţul ei, ce era la vremea aceea, în 2001, viceprimar, la câteva luni după apariţia Legii Administraţiei Locale. Motivul: ca să-şi păstreze funcţia de secretar al Consiliului Local Tătăruşi. Legea interzice relaţiile de rudenie de gradul 1 între ocupanţii funcţiilor de primar şi secretar al aceleiaşi localităţi.

Valentina Iosub ocupa funcţia de secretar la Tătăruşi din 1993, acolo unde soţul, Costel Iosub, este acum primarul localităţii. Cei doi au spus peste tot că nu se mai înţeleg, dar în realitate, după divorţul oficial, au trăit sub acelaşi acoperiş. „Avem la casă trei intrări şi le folosim pe toate. Sigur că ne mai întâlnim prin curte, cum şi la Primărie ne vedem zilnic, dar asta nu înseamnă nimic”, a spus Costel Iosub.

Doar că la varianta divorţului, sătenii din Tătăruşi râd de se prăpădesc: „Tot satul ştie că cei doi sunt separaţi doar în acte”.

La Grozești, pe toți din Primărie îi cheamă Lupu

În comuna Grozeşti, o comunitate de la capătul judeţului, pe malul Prutului, angajaţii Primăriei şi consilierii locali poartă acelaşi nume: Lupu. Lupu Gheorghi şi Lupu Mihai, consilieri, sunt rude cu angajaţii Primăriei Lupu Maria, Lupu Petru, Lupu Christian, Lupu Mihaela. Chiar şi numele fostului primar Costel Zota coincide cu numele a doi foşti consilieri locali din mandatul trecut: Cristian Zota şi Emanuela Zota.

REPORTER DE IAŞI a scris recent şi despre situaţia de la Dumeşti, unde nora primarului interimar a fost angajată la Primărie. Nora Oana este consilier în cadrul Registrului Agricol. Un eventual caz de incompatibilitate a fost eliminat din start: nu conduce biroul, este doar funcţionar.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: