fbpx
 
Caz unic: statul apără un bătrân infirm pe care rudele îl dau afară din casă

Caz unic: statul apără un bătrân infirm pe care rudele îl dau afară din casă


Anchetă la bătrânul de la Mădârjeşti: ajutor mai mare cu 1.200 de lei pe lună. Vasile Sandu (66 de ani) afirmă că este sinistrat de nepoată într-o anexă a casei care spune că este a lui.O anchetă socială nu i-a putut rezolva decât problema veniturilor: pensia de handicap de 272 de lei i-a fost transformată într-un ajutor social de 1.500 de lei. 

 

O speranţă pentru Vasile Sandu, ieşeanul cu un destin trist. În urma unui articol din REPORTER DE IAŞI, din luna martie a acestui an, s-a făcut o anchetă socială în cazul unui bărbat din Mădârjeşti-Bălţaţi şi s-a decis ca acesta să primească un ajutor social lunar de 1.500 lei.

„Mi se va acorda”

„Eu trăiesc din pensia de handicap de 272 de lei. Am primit o hârtie prin care am fost înştiinţat că mi se va acorda un ajutor social de 1.500 lei, dar deocamdată am rămas doar cu hârtie pentru că nu am văzut încă niciun ban. Ba mai mult, trăiesc cu frica să nu fiu dat afară din casă de nepoata mea sau, mai rău, să mă omoare, pentru a putea scăpa de mine“, se plânge bărbatul.

Sandu face referire la altă pacoste de pe capul său: pe lângă faptul că o duce de pe o zi pe alta, trăieşte în fiecare zi cu frica să nu fie dat afară din anexa unei case de nepoata sa, în condiţiile în care el este cel care are acte de proprietate pe imobilul de 156 metri pătraţi şi pe terenul de 1.996 metri pătraţi.

Vasile Sandu, în vârstă de 66 de ani, o acuză pe nepoata sa că a falsificat împreună cu un notar un act de vânzare-cumpărare, prin care a obligat-o pe mama sa să-i vândă o mare parte din moştenirea sa.

 

Vasile Sandu vrea să lupte pentru drepturile sale, dar nu ştie cum

 

De unde a pornit totul

După moartea tatălui său, Vasile Sandu a primit certificat de moştenitor pe 5 decembrie 1991. Potrivit actului, bărbatul moştenea trei sferturi din averea tatălui său, adică o casă şi un teren, iar mama sa, Aglaia Sandu, primea un sfert din moştenire. „Casa a fost construită de mine, din cărămizi provenite de la diverse demolări. Eu am lucrat mult în construcţii şi aşa am reuşit să strâng cărămizile cu care a fost construită casa“, explică bărbatul.

În act este precizat faptul că Ana Grădinaru, sora vitregă a bărbatului, renunţă la partea ei de moştenire în favoarea mamei ei, Aglaia Sandu.

Contract fals

În 1992, Aglaia Sandu a încheiat un act cu Danusia Grădinaru, actualmente Conache, fiica Anei Grădinaru, prin care îi dădea acesteia cinci optimi din casă şi din teren. Despre acest act, bărbatul a aflat de-abia în 1999, când, după ce a divorţat, a plecat din Iaşi şi s-a întors la casa părintească.

În urma unei discuţii purtate cu soţul surorii sale, Vasile Sandu a aflat că mama sa a înstrăinat mare parte din proprietatea pe care acesta o moştenise de la tatăl său.

Contractul, pe care bărbatul îl consideră fals, a fost întocmit de notarul Remus Daniel Cruceanu din Târgu Frumos. „A doua zi, m-am dus la mama la spital, la Iaşi, să aflu cum a putut face aşa ceva. Mama mi-a spus că nu a vrut să vândă nimic. Ulterior, am mers la notar şi mama mi-a dat o procură prin care eu puteam cere rezilierea contractului de vânzare-cumpărare cu Danusia Grădinaru, căsătorită Conache“, precizează bărbatul.

 

Citește și Cel mai chinuit om din lume: bătrânelul cu 270 de lei pensie, care își produce curent la bicicletă

 

Dat afară din casă în 2000

De la primărie, bărbatului i s-a spus că trebuie să se adreseze instanţei pentru a putea obţine anularea contractului de vânzare-cumpărare. Neavând bani să se judece cu nepoata sa, Vasile Sandu susţine că a acceptat să locuiască într-o anexă a casei moştenite de la tatăl său. Numai că nepoata a vrut să scape de tot de Sandu şi, în 2000, şi-a pus soţul să-l dea de tot afară. „Soţul Danusiei m-a bătut, mi-a rupt o mână şi câteva coaste. M-a dat afară din casă, mi-a aruncat toate hainele şi a bătut poarta în cuie. Atunci mi-a luat şi toate actele. M-am judecat cu el în instanţă şi a făcut un an de închisoare. Mai mult, instanţa a decis să-mi asigure cale de acces la anexa în care stau acum“, îşi aminteşte Vasile Sandu.

 

„Eu am contract făcut la notariat şi totul este legal. Unchiul meu nu are niciun drept asupra terenului şi a casei noastre. Noi îl lăsăm să stea în acea anexă a casei şi i-am făcut şi intrare separată pentru că aşa i-am promis bunicii înainte să moară. Dar el nu are niciun drept nici asupra acelei anexe“, Danusia Conache, fostă Grădinaru

 

„Vor să scape de mine“

După ce, în anul 2002, a suferit un accident în urma căruia şi-a pierdut un deget de la mâna dreaptă, iar cu mâna stângă, la care i-au fost secţionate tendoanele nu poate nici să ridice o cană cu apă, în 2016, din cauza unei artrite, Sandu a fost nevoit să se opereze şi să-i fie amputat piciorul drept, aproape de şold.

În aceste condiţii, nefiind în stare să mai aibă grijă de el, bărbatul susţine că nepoata sa îşi doreşte să scape de el. „În luna martie a acestui an, Danusia a mers la Primărie şi a cerut o anchetă socială pentru ca acesta să fie luat în centru şi să scape definitiv de mine“, zice bărbatul.

În aceste condiţii, Vasile Sandu a solicitat primarului din Bălţaţi să nu fie luat din acea anexă şi să anuleze titlul de proprietate al nepoatei sale.

„Primarul a luat doar o parte dintre actele pe care i le-am dat eu şi nici nu a vrut să audă de solicitarea mea. Ba mai mult, nici nu a vrut să-mi mai dea actele înapoi. Mi-a transmis că vine să stea de vorbă cu mine, dar am rămas doar cu vorba“, explică Sandu.

 

Casa şi terenul despre care Sandu afirmă că îi aparţin

 

Parte din teren a fost deja vândut

Vasile Sandu susţine că nepoata sa, Danusia Conache, a vândut încă din 2014 o parte din terenul ce de fapt îi aparţine. „A vândut 680 de metri pătraţi pentru suma de 5.000 de euro. Acolo Relu Tofan şi-a construit casă. Eu nici nu am ştiut pentru mult timp de această vânzare. Când am văzut că omul a venit să construiască, nu am avut nicio posibilitate să contest acel act. De unde bani să mă judec când eu de-abia îmi pot cumpăra pastile din pensia pe care o primesc“, menţionează Vasile Sandu.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30