fbpx
 
Primăria autorizează în 5 luni un bloc ilegal și demolează casa unei bătrâne

Primăria autorizează în 5 luni un bloc ilegal și demolează casa unei bătrâne


Poliția Locală pierde procesele cu marii dezvoltatori imobiliari care construiesc ilegal, dar se apără cu îndârjire și merge până în pânzele albe ca să demoleze casele unor amărâți. Firma Lady Roxy, a soților Duma, construiseră subsoluri la două vile și un bloc fără autorizație. Poliția Locală i-a amendat în octombrie 2017, dar i-a reautorizat în februarie 2018. În zeci de alte cazuri, Poliția Locală a cerut desființarea lucrărilor și nu reintrarea în legalitate. Avocata Anca Preda sesisează ÎCCJ în legătură cu practica neunitară: dosare identice, soluții total opuse.  

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Așa funcționează Poliția Locală Iași în ceea ce privește disciplina în construcții. Concret, polițiștii închid ochii la marile tunuri imobiliare, vile și blocuri construite fără autorizație sau fără respectarea parametrilor, însă sunt „călare” pe amărăștenii care-și fac o cașcarabetă din lemn în curte.

Două vile și un bloc făcute fără acte în regulă pe dealul Galata, alte cinci construite în Bucium fără a fi autorizate. În cazul ambelor proiecte s-au dat două amenzi și s-a intrat în legalitate. În schimb, o bătrână și-a ridicat pe terenul moștenit de la părinți doi pereți de BCA ca să-și facă o mică locuință. Poliția Locală a amendat-o și o târăște prin instanțe ca s-o oblige să dărâme cărămizile. Similar, un cetățean a fost obligat de instanță, sesizată de Poliția Locală, „să desfiinţeze lucrările realizate fără a deţine autorizaţia de construire (...) respectiv compartimentarea podului existent al locuinţei şi extinderea magaziei în suprafaţă de aprox. 5 mp”.

Lucrări fără autorizație

Pe un teren aflat pe dealul Galata, la intersecția străzilor Văleni cu Viorelelor sunt acum construite patru case (duplex) și un bloc cu cinci apartamente. Dezvoltator a fost firma Lady Roxy al cărei unic acționar este Roxana Duma. De afacere se ocupă și soțul acesteia, Dan Duma. În luna octombrie a anului trecut, firma a fost amendată cu 110.000 lei de Poliția Locală. Motivul: la două dintre duplexuri au fost amenajate subsoluri, elemente care nu erau prevăzute în autorizația de construire, iar la a cincea clădire, blocul, lucrările începuseră deși nu exista o autorizație pentru acel imobil. „Am contestat amenda, avem termen în iunie”, a spus Dan Duma.
Întrebarea care se pune este: a fost suficientă amenda de 110.000 de lei, una record, și solicitarea de intrarea în legalitate sau Poliția trebuia să ceară și desființarea lucrărilor făcute fără autorizație?

Complexul de vile și blocul familiei Duma a fost reautorizat. Investitorii refuză să plătească amenda



„A intrat în legalitate”
Dan Duma pune întreg conflictul pe seama inspectorilor din Primărie. Acesta a afirmat că, la recomandarea geotehnistului care i-a cerut să sape și să toarne beton la adâncimi de doi-trei metri, a decis la vilele 3 și 4 să facă un subsol tehnic. „Dacă tot am băgat atâta betoane, am zis să le las viitorilor proprietari și un subsol tehnic, unde să-și țină cauciurile mașinilor, murăturile. Să fie un spațiu suplimentar de depozitare. Cei de la Primărie mi-au zis să mă reautorizez. În februarie 2017, am depus actele pentru subsolurile celor două vile, dar și pentru construcția unui bloc”, a declarat Duma. Din februarie și până în septembrie, acesta susține că inspectorii Primăriei i-au mai solicitat câte un act la dosar. „În septembrie aveam tot”, a spus el.
În paralel, a continuat lucrările la casele 3 și 4 și a început și blocul. În octombrie 2017, au venit cei de la Poliție și l-au amendat cu 110.000 lei pentru că nu avea autorizație pe cele două subsoluri și pe bloc. „Primăria a întârziat autorizarea. Dacă pierd procesul cu Poliția Locală mă îndrept împotriva Primăriei”, a spus Duma care între timp „a intrat în legalitate”. Vilele și blocul au fost autorizate de Primărie în februarie 2018. Ba chiar au fost finalizate și vândute. Pentru Duma, miza acum e să nu plătească amenda de aproape 24.000 de euro.

 

Anica Bîrcău începuse construcția unei case, dar Poliția Locală a obținut în instanță desființarea lucrărilor

 

Amendă și proces pentru demolare

Într-un alt caz, cel al Anicăi Bîrcău, Poliția Locală a cerut instanței, în 2016, să dispună ca femeia să desființeze construcțiile realizate nelegal - „constând în fundație și pereți parțial construiți din zidărie BCA pe spațiul unui imobil ce s-a autodemolat”.

De fapt, totul a început în 2014. Pe 5 mai, femeii i-a fost emis un certificat de urbanism pentru consolidare locuință și împrejmuire teren pe stradela Nicoriță nr. 12, pasul premergător autorizării. Ulterior, un vecin a reclamat-o la Poliție.
Pe 13 noiembrie 2014, agentul care a venit în control a amendat-o cu 1.000 de lei dispunându-i și obținerea autorizației de construire, dacă condițiile urbanistice o permiteau. „Din precizările formulate de către pârâtă în ședința publică, rezultă că aceasta a înregistrat documentația necesară în vederea obținerii autorizației, însă până în prezent o astfel de autorizație nu a fost eliberată. Astfel, instanța constată că pârâta nu s-a conformat măsurilor dispuse prin procesul-verbal de contravenție, motiv pentru care va admite acțiunea formulată și va dispune desființarea construcțiilor edificate de către pârâtă fără a deține autorizație de construire, lucrări individualizate prin procesul-verbal de constatare”, a fost decizia judecătorilor din noiembrie 2017.

Soții Duma au construit fără autorizație. Când au intrat în legalitate, apartamentele erau deja vândute



A făcut apel
Cazul Anicăi Bîrcău poate fi simplu rezumat: a început construcția fără autorizație și a fost amendată. A depus acte pentru intrarea în legalitate, încă n-a fost autorizată, dar Poliția a chemat-o în judecată și a primit câștig de cauză, instanța obligând-o pe Bîrcău să dărâme cărămizile puse. Femeia a făcut apel, procesul cu Poliția Locală continuă.

Ceață totală în procesele Poliției Locale: pierzi sau câștigi ca la loterie

Ca la ruletă. Cam așa se stabilește soarta dosarelor în care Poliția Locală, din Iași sau din alte localități din țară, cere desființarea (demolarea) unor construcții pe care le consideră ilegale. În multe cazuri nu se ajunge la discuția pe fond, deoarece procesul se poate opri din cauza faptului că unii judecători consideră că polițiile locale nu au calitate procesuală activă.

 

Sesizare pe „practică neunitară”

Anca Preda, avocat în Baroul Iași, a analizat fenomenul și a înaintat o sesizare de „practică neunitară” către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ministrul Justiției, colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție, Avocatul Poporului și către mai multe curți de apel din țară.

„Din analizarea portalului instanțelor de judecată s-a constatat că acestea analizează diferit excepția lipsei calității procesuale active a Poliției Locale. Astfel, există instanțe de judecată care admit excepția și resping acțiunea, instanțe care resping excepția și admit în contradictoriu cu Poliția Locală acțiunea de desființare lucrări sau instanțe care admit acțiunea formulată de către Poliția Locală, dar autorizează Primarul unității administrativ-teritoriale să procedeze la desființarea construcției”, a spus Preda.

Aceasta a declarat că se impune un recurs în interesul legii, adică acea situație în care Înalta Curte se pronunță asupra chestiunilor de drept soluționate diferit de instanțe. Deciziile Înaltei Curți devin ulterior obligatorii.

 

Avocata Anca Preda a sesizat practica neunitară în zeci de procese. Poți pierde o avere sau o poți câștiga printr-o simplă chichiță juridică

 

Se bat cap în cap

Discuția care se poartă este dacă Poliția Locală are sau nu calitatea de a cere în instanță demolarea unei construcții ilegală sau ridicată fără respectarea parametrilor din autorizație. „E o chestiune importantă pentru că dacă se ajunge la desființare vorbim despre pierderea definitivă a unui drept de proprietate”, a declarat Anca Preda. Concret, se poate ajunge la demolarea unei construcții de zeci sau sute de mii de euro fără a fi clar dacă Poliția Locală avea sau nu dreptul de a o cere.  

Avocata Preda a afirmat că au existat cazuri în care la Judecătorie acțiunea Poliției a fost admisă, dar judecătorii de la Tribunal au mers pe excepția lipsei calității procesuale. Sau invers. „Admite excepţia lipsei calităţii procesual active a reclamantei, excepţie invocată de instanţă din oficiu. Respinge acţiunea având ca obiect autorizare desfiinţare lucrări formulată de reclamanta Poliția Locală Iași în contradictoriu cu pârâtul A. V. ca fiind introdusă de o persoană lipsită de calitate procesual activă”, sună o sentință a Judecătoriei Iași din 2016.

Alt proces, Poliția Locală câștigă

Dimpotrivă, iată și un exemplu de la Tribunalul Iași: „Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei Poliţia Locală Iaşi. Admite acţiunea. Obligă pârâtul să desfiinţeze lucrările realizate fără a deţine autorizaţia de construire (...) respectiv compartimentarea podului existent al locuinţei şi extinderea magaziei în suprafaţă de aprox. 5 mp, constatate a fi realizate nelegale conform procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor (...), în termen de treizeci de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri; în caz contrar, măsura desfiinţării se va aduce la îndeplinire prin grija Primarului Mun Iaşi pe cheltuiala pârâtului. Definitivă”.

Neconcordanțe similare au fost identificare și la instanțele din Mureș, Dolj, Galați, Constanța.

Principalele abateri de urbanism:

- ridicarea de imobile (case și apartamente) fără autorizație de construire
- nerespectarea parametrilor din autorizația de construire: regimul de înălțime, procentul de ocupare a terenului
- schimbarea destinației: de exemplul subsolul sau demisolul din parcare în spații de locuit


„Vremea în care proiectele imobiliare se făceau pe șpagă, dată unuia sau altuia din Primărie sau din alte instituții publice, a trecut în totalitate, a fost ștearsă și nu se va mai întoarce niciodată. Cine va încălca regulile va răspunde în fața legii și a mea”, Mihai Chirica, într-o bombastică declarație de presă la finalul unei dezbateri publice despre viitorul parcului de la intersecția străzilor A. Panu cu Elena Doamna

 

Încălcări grosolane ale legii, Poliția în offside

1) Iulie 2015: Poliția Locală a amendat cu 1.000 de lei un dezvoltator pentru că efectuase lucrări fără autorizație în Tătărași. Ulterior, Poliția a cerut judecătorilor să fie de acord cu demolarea celor trei blocuri. În august 2016, Poliția a pierdut în primă instanță dintr-un motiv stupefiant: lipsa calității procesuale.
2) Un alt dezvoltator imobiliar a construit un bloc în Oancea fără a respecta autorizația. Concret, subsolul, care în schițe era parcare, a fost transformat în apartamente. Nicio consecință pentru investitor.
3) Pe Smârdan, Laurențiu Timofte a fost obligat de inspectorii Poliției Locale să dărâme tot ce construise în plus la blocul de la numerele 53-55. „A desființat câteva balcoane și niște închideri cu cărămidă care însemnau, de fapt, câteva camere în plus”, a afirmat un vecin. Proiectul imobiliar merge mai departe.
4) Cazul Prunstal: deşi au construit, fără autorizaţie, cinci vile în Bucium, șefii Prunstal au reuşit să obţină din partea Primăriei intrarea în legalitate. Le construiseră începând cu toamna lui 2017, autorizarea fiind primită în aprilie 2018.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: