fbpx
 
Construcții pe Moara de Vânt, oprite la plângerea vecinilor

Construcții pe Moara de Vânt, oprite la plângerea vecinilor


Proiecte blocate pentru versanți și monumente. În ambele cazuri sunt blocuri printre case. Loviturile nu au venit de la Urbanismul Primăriei, ci de la alte două instituții: Agenția pentru Protecția Mediului și Direcția pentru Cultură. Proprietarul lanțului de farmacii Dona voia să construiască bloc la Iași, dar mai așteaptă. A uitat să-și ia și avizul de la Comisia de Monumente. Un bloc de pe Răchiți a fost înghețat până la întocmirea unui alt studiu de versanți după reclamația unui vecin.

 

Două proiecte imobiliare au fost înghețate după ce Direcția pentru Cultură și Agenția de Mediu au sesizat probleme în privința documentației. Unul dintre proiecte aparține firmei unui român din Top 300 Capital, Eugen Banciu, care este proprietarul Grupului Dona. Celălalt, un bloc situat între case, pe strada Răchiți, a fost oprit până la realizarea unui nou studiu de versanți. Totul a pornit de la reclamația unui vecin.

Proiect înghețat la Monumente

Logoteti Imobiliare, firmă din București, a obținut un PUZ pentru ridicarea unui bloc pe strada Eternitate 39, în apropierea Școlii Bogdan Petriceicu Hașdeu. La un centimetru de a obține autorizația de construire, Agenția de Protecția Mediului Iași, instituție implicată în obținerea avizelor, a sesizat Direcția pentru Cultură  de faptul că lipsește avizul Comisiei de Monumente.

„Acest aviz este obligatoriu datorită apropierii de Școala Bogdan Petriceicu Hașdeu, care este monument istoric. Dacă nu ar fi fost atât de aproape, nu ar fi avut nevoie de avizul nostru. Inexplicabil, Primăria eliberase PUZ în absența acestui aviz de la noi. Primăria este instituția care trebuia să-i pună în vedere celui care solicita PUZ acest lucru. Acum, toată documentația trebuie refăcută, pentru a intra în discuție la comisia noastră”, explică Virgil Băbâi, directorul Direcției pentru Cultură Iași.

 

Deocamdată, blocul construit de Juz în Moara de Vânt s-a oprit. N-avea studiu de versant

 

Cine este investitorul

Logoteti Imobiliare, firmă din București, aparține lui Eugen Banciu, proprietarul Grupului Dona, care deține și farmaciile cu același nume. Pentru 2017, grupul de firme al românului a avut o cifră de afaceri de 230 de milioane de euro. Are în portofoliu 327 de farmacii, dintre care 16 sunt în franciză.

Eugen Banciu a mai intrat în afaceri imobiliare și, mai nou, investește în agricultură. Este pe locul 41 în Top 300 Capital, cu afaceri estimate la 100-110 milioane de euro. Este medic de profesie și a intrat în afaceri în 1996, cu Farmexpert, firmă din care s-a retras de mai mulți ani.

 

Eugen Banciu, patronul Farmaciilor Dona, investește în imobiliare la Iași, unde construcțiile sunt la liber

 

Imobil blocat de vecini

Un alt imobil blocat până la apariția unei noi autorizații de construire este situat pe strada Răchiți nr. 4, la câteva sute de metri de proiectul Logoteti Imobiliare. Aici, vecinii au făcut scandal și reclamații după ce au observat că între case va răsări un imobil mare.

„Inițial, a ras o casă, apoi imediat s-a apucat de construit. Noi am bănuit că nu are autorizație, pe gard era trecută o autorizație de demolare. Dar un alt vecin a făcut reclamație pentru că există probleme cu versantul, alunecă”, ne-a explicat locuitorul unei case din zonă.

Actele sunt scoase pe numele soților Alexandru și Valentina Zamosteanu, care dețin terenul și PUZ-ul. Restul investiției este, însă, al firmei Juz Concrete. „Noi construim acolo, avem mare parte din proiect, noi facem și vânzările. Într-adevăr, am oprit lucrările până când vor ieși noile acte. Un vecin a făcut reclamație, am făcut un perete de consolidare în plus față de proiectul inițial și am scos un nou studiu de versanți. Documentația este la aprobare, așteptăm actele”, ne-au explicat reprezentanții firmei Juz Concrete.

 

Site-ul proiectului Sticknet arată o stradă asfaltată de Primărie ca și cum ar fi investiția lor

 

Slovacii de la Nicolina au început cu o minciună

Un grup de investiții slovac Sticknet Investement SRL, a anunțat că intenționează să ridice la Iași cel mai mare cartier de blocuri de după 1990. Acesta ar urma să fie amplasat pe terenul fostei fabrici Nicolina, care are 24 de hectare. Terenul a fost cumpărat între 2009 și 2011 și pe el ar urma să răsară 45 de blocuri cu 4.000 de locuințe, locuri de parcare și un spațiu comercial.

Una dintre condițiile impuse de Primărie a fost un studiu de trafic, pentru că impactul asupra orașului va fi puternic. Pe site-ul proiectului, deținătorii se laudă cu investiția, dar introduc abil și o minciună pentru ochii celor ce le dau bani. Anunță, în iulie 2015, că „astăzi am început construirea unui nou drum ca să îmbunătățim accesul la proprietate”. Și pun fotografii în care se vede clar că se laudă, de fapt, cu muncitorii Conest, care lucrează la strada Duca Vodă, din zona Pieței Nicolina. Problema este că strada nu reprezintă investiția Sticknet, ci a Primăriei Iași, fiind plătită de la bugetul local.

În noiembrie 2015, continuă minciuna: „Drumul de acces este aproape de finalizare”, prezentând, în imagini, aceeași stradă asfaltată de Primărie.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: