fbpx
 
UPDATE. Pensionară păcălită de Credius: a luat 1.650 de lei și a returnat 9.100 de lei

UPDATE. Pensionară păcălită de Credius: a luat 1.650 de lei și a returnat 9.100 de lei


Cei mai expuși IFN-urilor, cu un DAE ascuns, de 177%: bătrânii, sărmanii, cei fără educație. Un sistem cinic de înşelat persoane cu educaţie redusă, care nu citesc contractele. Le împrumuţi repede sume mici, debitorii urmând să ramburseze, în rate, de cinci ori mai mult. La asta se pretează o firmă controlată prin mai multe suveici de unul dintre investitorii „onorabili” din România: New Century Holdings, americani ce se laudă că au investit miliarde în 300 de firme locale.   

 

O pensionară din Iaşi trăieşte de doi ani un adevărat calvar, blestemându-şi zilele pentru că a făcut greşeala de a împrumuta nişte bani de la Credius IFN. Pentru un credit de 2.000 lei, din care a primit doar 1.650 lei, Elena Hristache, în vârstă de 79 de ani, are de restituit, în cinci ani, suma de 9.182,89 lei, adică mai mult de 4 ori şi jumătate suma împrumutată.

Atrasă de rapiditate

La sfârşitul lunii octombrie 2016, la câteva zile după ce ieşise din spital, Elena Hristache a găsit în cutia de poştă o reclamă la Credius, care îi promitea un împrumut rapid, pentru nevoi personale. „Era trecut un număr de telefon pe acea reclamă. Am sunat şi a venit o doamnă, care mi-a spus că pot lua foarte uşor bani, chiar dacă eu sunt pensionară şi nu am o pensie mare. I-am zis că mă mai gândesc. Timp de câteva zile, m-a tot căutat să mă întrebe dacă nu vreau banii. Aveam vreo 700 lei pensie şi i-am tot spus că nu ştiu dacă îmi permit. Ea mi-a zis că voi plăti puţin pe lună, fără să-mi spună cât trebuie să dau în total“, spune Elena Hristache.

Aproape 20%, comision

În cele din urmă, bătrâna a cedat insistenţelor reprezentantei Credius, Anca Balaban, şi a semnat. Marea greşeală pe care a făcut-o femeia a fost că a semnat fără să citească toate clauzele contractului, crezând-o pe reprezentanta Credius. „Când m-am dus la CEC să iau banii, am văzut că sunt doar 1.650 lei. Am sunat-o şi mi-a zis că din 2.000 lei, eu iau doar 1.650 lei pentru că 350 lei este comisionul ei (n.r. – comision de analiză dosar, cum este trecut în contract). Ce mai puteam să fac?!“ explică femeia.

 

Elena Hristache a rămas siderată când a văzut datele din contract 

 

A aflat după un an şi jumătate cât are de plătit

Din noiembrie 2016, Elena Hristache a început să plătească lunar o rată lunară de 147,21 lei, fără să ştie cât are de dat în total. Asta până în luna mai a acestui an, când a întârziat cu plata ratei. „În luna aprilie, înainte de Paşti, am fost internată în spital şi nu am avut cum să plătesc rata. După ce m-am externat, n-am mai avut bani. M-au sunat şi mi-au spus să plătesc. Le-am explicat că, până nu primesc pensia, nu am cum să plătesc. Când m-am dus la CEC să plătesc două rate odată, deja îmi puseseră penalizări“, precizează Elena Hristache.

De aproape cinci ori mai mult

Când s-a întors acasă de la CEC, femeia a citit contractul şi s-a crucit când a văzut cât are de plătit. „Am început să plâng când am văzut că pentru 1.650 lei eu trebuie să dau peste 9.000 lei înapoi. De-atunci nu mai pot dormi noaptea. Nu-i posibil aşa ceva! Înţeleg să ia înapoi 3.000 lei sau 4.000 lei, dar peste 9.000 lei?! Ăştia sunt mai răi decât cămătarii!“, se plânge femeia.

După ce a văzut cât are de plată, Elena Hristache a încercat să o contacteze pe Anca Balaban, cea cu care semnase contractul, însă aceasta nu i-a mai răspuns la telefon. „M-am decis să mă duc la sediu să o caut. Mi-au zis că nu mai lucrează la ei şi că nu au ce să facă. Am sunat şi la Bucureşti şi mi-au zis că «Ţi-au trebuit banii de la noi, acum dă înapoi cât scrie în contract!» şi mi-a închis. Ce pot să fac eu acum?! Bani de avocat să-i dau în judecată nu am...“, zice femeia, cu ochii în lacrimi.

Cămătărie pe faţă

Diferenţa mare dintre suma împrumutată şi suma ce trebuie rambursată este dată de dobânda lunară de 7%, la care se adaugă comisionul lunar de administrare cont de 6,667% şi DAE (dobânda anuală efectivă) de 177,18%.

Toate aceste instituţii financiare nebancare, ce au ajuns la peste 100 în momentul de faţă în România, operează pe sistemul cămătarilor, doar că dobânzile sunt mult mai mari. IFN-urile operează însă legal, şi sub promisiunea acordării unor împrumuturi rapide, în condiţii minime de eligibilitate, „doar cu buletinul“ sau cu talonul de pensie şi pentru o dobândă fixă de sub 10%, fără să mai vorbească despre celelalte dobânzi.

Clienţii, în principal pensionari sau persoane cu grad de educaţie redus, sunt atraşi de faptul că pot primi credit rapid şi că vor plăti o sumă rezonabilă lunar, însă pe o perioadă lungă de timp. Când trag linie, cei care împrumută realizează că, de fapt, au de dat înapoi sume şi de 10 ori mai mari.

Contractele sunt inatacabile în instanţă, deoarece au fost semnate de bună voie.

 

Reclamele firmei promit marea cu sarea

Reclama, datoria poştaşilor

În baza unui contract încheiat între Credius IFN şi Poşta Română, factorii poştali sunt obligaţi să distribuie materialele publicitare ale firmei.

Poştaşii nu fac altceva decât ce le cere conducerea şi nici măcar Poşta Română nu poate fi acuzată de ceva ilegal, în condiţiile în care există un contract între părţi. Singura problemă care se pune este cea a moralităţii acestei publicităţi făcute de persoanele care aduc pensia şi în care oamenii au mare încredere.

Credius este controlată de un fond de investiţii american, New Century Holdings. Conform datelor oficiale, în 2017 a avut o cifră de afaceri de 85 de milioane de lei, cu 67% mai mult decât în 2016. De asemenea, profitul a urcat de la 3,9 milioane lei în 2016 la 8.9 milioane lei anul trecut.

Sumă şi mai mare acum

REPORTER DE IAŞI a făcut o simulare de împrumut pentru nevoi personale pentru suma de 2.000 lei. Potrivit calculatorului de pe site-ul Credius, pentru această sumă, returnabilă în cinci ani, suma lunară ce ar trebui plătită este de 163 lunar. Cu alte cuvinte, pentru 1.650 lei, atât cât primeşti în mână, urmează să achiţi 9.780 lei.

Potrivit site-ul Provident, un alt mare IFN, pentru un împrumut de 6.000 lei (suma minimă acordată), rambursabilă în 18 luni, rata săptămânală este de 500,63 lei, adică peste 2.000 lunar. Rezultă o sumă totală de 36.000 lei. Din cei 6.000 lei primeşti doar 5.880 lei pentru că 120 lei este comisionul de analiză a dosarului.

La Ferratum, pentru un împrumut maxim de 1.900 lei, ai la dispoziţie 62 de zile să restitui aceiaşi sumă. Dacă ai depăşit termenul, DAE este de 7715%!

UPDATE

Punct de vedere Provident Financial România

Ca urmare a menţiunii despre Provident în articolul ,,Pensionară păcălită de Credius: a luat 1.650 de lei și a returnat 9.100 de lei’’, dorim să facem câteva precizări.

În primul rând, apreciem interesul dvs. pentru protejarea intereselor consumatorilor de servicii financiare. Credem că este important ca fiecare consumator să beneficieze de un tratament corect şi un contract transparent, echilibrat şi în acord cu principiile de creditare responsabilă.

În ceea ce priveşte menţiunea companiei noastre şi prezentarea ofertei comerciale, au existat câteva erori în calculele prezentate de dvs. dar şi în informaţiile referitoare la modalitatea de percepere a comisioanelor. Astfel, pentru un împrumut de 6.000 de lei, prin transfer bancar, acordat pentru o perioadă de 18 luni, rata lunară, nu săptămânalăeste de 480.63 de lei. Valoarea totală plătibilită, pentru acest tip de împrumut este de 8651,28 lei. Pentru clienţii care aleg serviciul opţional de creditare la domiciliu, pentru acelaşi împrumut de 6.000 de lei, pe o perioadă de 18 luni, rata lunară este de 500,63 lei iar valoarea totală plătibilă este de 9.011,28 lei. Informaţiile despre împrumutul prezentat ca exemplu sunt disponibile aici: https://www.provident.ro/credite-rapide/credit-nevoi-personale. Totodată, comisionul de analiză nu este reţinut din suma împrumutată de clienţi, aşa cum este specificat în articolul menţionat mai sus.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31