fbpx
 
Andrei Năstase: „Uzurpatorul Plahotniuc și-a scos masca. E mafiot și antidemocratic”

Andrei Năstase: „Uzurpatorul Plahotniuc și-a scos masca. E mafiot și antidemocratic”


Liderul care a câștigat alegerile nevalidate de la Chișinău susține că revizionismul din Republica Moldova e din același film cu ce se întâmplă în România și în tot Estul Europei: „E timpul să ieșim din această minciună”. Mișcarea de Rezistență Națională, creată în urma nevalidării alegerilor pentru Primăria Chișinău, e pregătită să câștige alegerile parlamentare. Parlamentul European a blocat ajutorul financiar care echilibra bugetul Republicii Moldova. Liderul basarabean spune că nici măcar „unioniștii sinceri” nu-l mai suportă pe Plahotniuc și că poporul este unit pentru a scăpa de o dictatură de tip mafiot.

 

- Dle Năstase, ultimele proteste de amploare au demonstrat că cetățenii din Republica Moldova nu cedează în fața provocărilor politice. Din contra, forțele anti-oligarhice sunt susținute în continuare, iar starea de spirit a protestatarilor este departe de a se stinge. Cum explicați acest fapt?

- Mișcarea de protest nu va dispărea atâta timp cât țara noastră continua să fie condusă de către un regim mafiot și uzurpator alimentat de Plahotniuc, susținut de un președinte de nimic, Dodon. Există o puternică stare de spirit, susținută nu doar de cetățenii din țară, dar și de cei din diaspora, care, deși au plecat, continuă să spere că se vor putea întoarce acasă pentru un trai decent alături de familiile lor. Acum trăim momente cruciale, când acest spirit protestatar se poate transforma într-o puternică revoltă socială, căci acțiunile antipopulare ale guvernării au întrecut orice limită, au sfidat  legislația, Constituția într-un mod incalificabil și au umilit sute de mii de cetățeni, nesocotindu-le voința electorală.

Pentru a consolida spiritul protestatar al societății am creat de curând o amplă Mișcare de Rezistență Națională. Lucrurile evoluează constant și răbdarea oamenilor atinge cote maxime. S-ar putea ca dincolo de protestele pașnice, să se recurgă la acțiuni ferme de nesupunere civică în fața dictaturii. Spun acest lucru cu îngrijorare, dar nu avem cum să ignorăm faptul că oamenii au ajuns deja la limita răbdării.

Protestele se vor înteți

- S-a întrecut orice limită, spuneți dv. Despre ce? Mai exact, vorbiți, despre invalidarea alegerilor locale pentru funcția de primar general de Chișinău?
- Da, invalidarea unui scrutin electoral desfășurat legal, este o premieră nefastă, șocantă chiar, pentru Europa. Așa ceva nu și-a permis nici Lucașenco, nici Erdogan! Dar starea de spirit despre care vorbim se explică și prin faptul că regimul le-a aplicat o lovitură tuturor celor care au crezut în apropierea reală a Republicii Moldova de UE, celor care au sperat că aceste relații vor contribui la modernizarea și democratizarea Republicii Moldova.
Nici în cel mai urât vis cetățenii noștri nu și-au imaginat că, din cauza unor derapaje de-a dreptul criante, țara noastră va intra într-o situație de izolare internațională, iar asistența macro-financiară și bugetară din partea Uniunii Europene va fi sistată. Este elocvent și regretabil faptul că dezbaterile privind situația creată după invalidarea ilegală a scrutinului local în Republica Moldova au fost puse pe ordinea de zi a Parlamentului UE de rând cu cele privind situația din Somalia și Burundi, țări în care democrația este o abstracție.
Acum, deși suntem semnatari ai Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, am fost sancționați pentru încălcarea abuzivă a unor principii fundamentale de funcționare a unui stat democratic, încălcări comise doar de către regimuri dictatoriale total ostile oricărei libertăți civice. Din aceste considerente, mișcarea protestatară va fi doar în creștere atâta timp cât Republica Moldova va fi condusă de un individ care controlează toate instituțiile statului și a ajuns să desconsidere drepturile fundamentale ale omului. Sfârșitul acestui regim va veni, căci dictaturile nu rezistă prea mult în timp. Acum ieșim să protestăm în stradă și trebuie să fim din ce în ce mai mulți. Altă soluție, cel puțin momentan, nu există. 

 

Andrei Năstase, votat de marea majoritate a tinerilor din Chișinău

 

UE a tăiat sprijinul financiar

 - Cum comentați rezoluția Parlamentului European din 5 iulie?
- Rezoluția dură adoptată de Parlamentul European nu este un act circumstanțial, ci vine după un lung proces de documentare cu privire la realitățile din Moldova, referindu-se la mai multe aspecte care trezesc suspiciuni apropos de intenția reală a guvernării de la Chișinău. Această Rezoluție condamnă și invalidarea rezultatului alegerilor de către justiția moldovenească și reiterează faptul că mesajele de chemare la vot pe care guvernarea și instanțele de judecată din Chișinău le consideră frauduloase, sunt o practică obișnuită în Moldova și nu au constituit niciodată un motiv de invalidare a alegerilor. Printr-un document și gest fără precedent, practic, Parlamentul European își exprimă solidaritatea cu cei care protestează la Chișinău, cu cetățenii care cer autorităților să le respecte votul.
Practicile nedemocratice ale regimului au condus la solicitarea de către Parlamentul European de a îngheța orice sprijin financiar pentru țara noastră. Parlamentul a propus Comisiei să formuleze un set de condiții pe care autoritățile de la Chișinău vor trebui să le îndeplinească pentru a fi reluat sprijinul financiar. Printre acestea se află validarea alegerilor locale din Chișinău, renunțarea la sistemul mixt de vot, investigarea transparentă a furtului miliardului din bănci, precum și recuperarea prejudiciului și trimiterea în judecată a celor care au comis această infracțiune.

 

Andrei Năstase și Maia Sandu, binomul care se pregătește să câștige alegerile parlamentare

 

Vom opri derapajele antidemocratice

- Cel din urmă punct este întrucâtva o noutate, căci nu a mai constituit până acum o condiționalitate expresă a instituțiilor europene... Să înțelegem că europarlamentarii au pierdut una după alta orice iluzie cu privire la buna intenție a actualei guvernări de la Chișinău?
- Probabil se poate interpreta și așa. Pot doar să spun că pe parcursul ultimilor ani o prioritate permanentă a comunicării  noastre cu instituțiile europene a fost subiectul necesității stringente a investigării transparente a „furtului secolului", a recuperării prejudiciului și trimiterea în judecată a celor vinovați. Și de curând, la Strasbourg, am avut multiple întrevederi de informare reciprocă cu europarlamentari din toate grupurile politice pe acest subiect inclusiv. Am avut prilejul unic să comunicăm cu Donald Tusk, Președintele Consiliului European, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Apărare, Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Thorbjorn Jangland, Secretarul General al Consiliului Europei. Le-am transmis oficialilor europeni și Rezoluția votată de zeci de mii de cetățeni nemulțumiți de tentativa de instaurare în țara noastră a unui stat polițienesc, prezenți în Piața Marii Adunări Naționale în cadrul protestelor organizate de opoziția pro-europeană și anti-oligarhică.
Prin invalidarea alegerilor, prin desconsiderarea votului popular, guvernarea oligarhică de la Chișinău s-a discreditat iremediabil, după ce anterior fusese implicată în ilegalități de ordin pecuniar. Pot afirma cu certitudine că de acum încolo apucăturile dictatoriale ale lui Plahotniuc și minciunile lui tirajate în capitalele europene nu vor mai fi tolerate. Dimpotrivă, orice deviere de la normele democratice va fi taxată cu toată determinarea. Oficialii europeni de primă mărime ne-au asigurat că sunt hotărâți să întreprindă toate măsurile ce se impun pentru a opri derapajele antidemocratice ale regimului de la Chișinău.

 

Năstase, la Parlamentul European. E un meci istoric între UE și Putin

 

Poporul, mințit de holdingul media al lui Plahotniuc

- Cum comentați reacția guvernării referitor la Rezoluția adoptată cu o largă majoritate de către Parlamentul European?
- O consider dezastruoasă, lașă, total deplasată. Regimul s-a deconspirat totalmente, și-a scos masca pro-europeană și și-a arătat chipul adevărat – mafiot, antidemocratic, populist și autoritar. Candu, Filip, Gămurari și Plahotniuc însuși au manipulat, au mințit cu nerușinare, au atacat mojicește și au învinuit de eșecul așa-ziselor reforme, în special din justiție, instituțiile Uniunii Europene. Aberațiile de genul că Rezoluția a fost votată doar de reprezentanții Partidului Popular European provoacă nedumerire, întrucât se știe că cinci din cele șapte grupuri parlamentare au susținut și votat consensual Rezoluția în chestiune, după ce fiecare grup depusese propriul text de Rezoluție. Pentru a dezorienta opinia publică intoxicate la maxim de presa aservită guvernării, s-a mers chiar pe fabulații total inacceptabile pentru un prim-ministru de țară. Filip s-a plâns public precum că banii europeni  sistați ar fi fost direcționați către alimentația copiilor! Afirmația este mai mult decât ipocrită, căci se știe că mijloacele financiare erau destinate pentru suplinirea bugetului în general, nu pentru niște plăți direcționate. Este clar că acest lucru a fost declarat și tirajat de holdingul uzurpatorului, pentru a provoca resentimente în rândul oamenilor neinformați, care nu au acces la presa liberă și independentă.

 

„În fața revizionismului estic și a războiului cultural care macină elitele occidentale, Republica Moldova și România trebuie să-și regăsească o agendă comună. Sunt aici pentru a o configura, împreună cu forțele lucide de la București. Ipocrizia și ilegalitățile nu ajută această agendă. E momentul critic în care soarta ambelor state depinde de asumarea unor valori comune. Nu e vorba numai de comunitatea lingvistică și nici măcar de istoria regională, ci de principiul libertății ca fundament al democrației. Invit autoritățile de la București să reflecteze la urgența unui nou program de cooperare. Și le cer să sprijine forțele cu adevărat pro-europene din RM, fără sloganuri generoase, dar neurmate de acțiune.”

 

„Plahotniuc vrea să fim Somalia”

- Plahotniuc a afirmat că, în ce privește acordurile internaționale, guvernarea din Republica Moldova va avea propriile priorități. Ce semnificație ar putea avea această declarație publică?

- Cred că a fost cea mai mare inepție pe care putea s-o emită dictatorul. De fapt, această declarație este încă un element constitutiv al infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. Spun asta pentru că respectarea acordurilor internaționale ține de competența instituțiilor statului, nu de voința unui individ fără nicio funcție oficială în acest stat. Ca să fiu mai direct, voi spune că, prin aceste acțiuni lipsite de orice logică, Plahotniuc provoacă izolarea totală a Moldovei pe plan internațional, somalizarea ei. Să știți că aceste declarații dezechilibrate pun în pericol  și regimul liberalizat de vize, libera călătorie a cetățenilor moldoveni în țările Uniunii Europene.  Iar cel mai grav lucru e că uzurpatorul comite un atac fără precedent asupra Acordului de Asociere, pe care practic îl denunță! Răspunsul nostru ferm la aceste aberații și spirite revanșarde ale oligarhului debusolat e că nu vom permite aceste derapaje, că vom apăra libertatea și viitorul poporului nostru!

Marele protest, pe 26 august
- La modul real, ce acțiuni puteți întreprinde pentru a redresa aceată situație de-a dreptul complicată?
-
În primul rând proteste consolidate ale cetățenilor cu conștiința deșteptată. Am mai spus că protestele reprezintă cea mai de temut armă a democrației, o formă de exprimare plenară a voinței cetățenilor, un drept constituțional pe care avem nu doar dreptul ci și obligația să-l folosim. Efectele protestelor vor depinde însă și de prezența masivă a celor care manifestă împotriva regimului. În acest context, mizăm foarte mult pe o prezență exemplară, pe data de 26 august 2018 la Adunarea Generală a Cetățenilor, atât a celor  din țară, cât și a celor din diaspora. Această zi ar putea fi una de cotitură în istoria Republicii Moldova.  
În ceea ce privește efectele mișcării de stradă. Unul din rezultate este și istorica „Rezoluție a Parlamentului European referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău", care a fost adoptată pe 5 iulie 2018. Anume protestul masiv al cetățenilor față de abuzurile justiției lui Plahotniuc, care a fost exprimat prin ample acțiuni de stradă, a determinat Parlamentul European să se solidarizeze cu poporul Republicii Moldova.
În același context, este elocvent  faptul că majoritatea absolută a reprezentanților instituțiilor europene și a statelor membre s-au solidarizat cu Republica Moldova și ne-au asigurat de sprijinul lor plenar în lupta noastră pentru democrație și statul de drept. De asemenea, majoritatea partenerilor europeni au ajuns și ei la concluzia că invalidarea alegerilor denotă obsesia unui individ obscur, cu apucături de dictator, de a-și păstra toată puterea prin orice metode.  Această atitudine primitivă denotă frica lui Plahotniuc, a anturajului său mafiot, a partenerilor săi interni și externi în fața unor lideri justițiari, care cred cu adevărat în valorile civilizației europene, în schimbare și reforme profunde și care ar da libertatea procuraturii și justiției în general să  investigheze plenar, obiectiv, pe bune, spălătoria de miliarde de dolari ale mafiei rusești și furtul miliardelor din vistieria statului, precum și modul de gestionare a fondurilor europene și creditelor obținute de la FMI și Banca Mondială, ce urmează a fi restituite de cetățeni, și nu de Plahotniuc și mafia sa națională și regională. 

 

„Nu contează cine l-a sprijinit pe oligarhul Plahotniuc. Esențial e ca el să nu mai fie sprijinit în programul de distrugere a RM. Un stat eșuat nu e atractiv nici măcar pentru unioniștii sinceri. Să ieșim din această eră a minciunilor pioase, pline de otravă.”

 

Dodon și Plahotniuc își vor contabiliza „faptele eroice” la pușcărie

- Deci, nu renunțați la proteste stradale. Altceva? Care e agenda pentru perioada imediat următoare a Comitetului de Rezistență Națională „ACUM"?
- În contextul actualei Rezoluții adoptate de Parlamentul European, vom face presiunile ce se impun ca litera și spiritul acesteia să fie implementate de către instituțiile statului. De asemenea, vom face demersurile necesare pentru a cere urmărirea penală și declararea lui Plahotniuc persona non-grata în statele UE. Vom analiza și posibilitatea solicitării de aplicare a sancțiunilor internaționale cu caracter individualizat pentru Plahotniuc și anturajul său, dar și pentru judecătorii care au contribuit la uzurparea puterii de stat.
În ceea ce privește strategia noastră, ea este reflectată și în Rezoluția protestului organizat de Mișcarea de Rezistență la 1 iulie și constă în crearea unor comitete de rezistență în localitățile țării, precum și în diaspora cu întreprinderea unor  acțiuni pașnice de nesupunere civică împotriva dictaturii, acțiuni care decurg din preambulul Declarației Universale a Drepturilor Omului, cum ar fi greve colective și individuale, proteste permanente în fața Parlamentului și Guvernului, blocarea tuturor instituțiilor capturate de nivel central și local, a căilor de acces către acestea, blocarea periodică a străzilor pentru a transmite semnale tuturor cetățenilor despre necesitatea solidarizării, precum și alte acțiuni determinate. Ceea ce, cu siguranță, nu a luat în calcul clica mafiotă este faptul că deciziile abuzive ale justiției lui Plahotniuc au consolidat și mai puternic electoratul pro-european în jurul forțelor politice emergente. Pe de altă parte, prin abuzurile lui Plahotniuc, prin complicitatea la acestea a lui Dodon și a socialiștilor, o bună parte a electoratului de stânga arată tot mai multe semne de susținere a partidelor cu adevărat antioligarhice.
De altfel, sistemul mixt de vot, adoptat în pofida recomandărilor explicite ale Comisiei de la Veneția, a fost conceput ca un colac de salvare de la puşcărie de către Plahotniuc și anturajul său. Așa-zisa reformă electorală a fost convenită și promovată şi de Dodon, în perspectiva unei alianţe de stânga, care se va developa cât de curând. Chiar şi prin simbolul comun utilizat de PSRM şi fondul Edelweiss gestionat de Plahotniuc - steaua cu 5 colţuri -  sunt ca doi siamezi. Dodon, ca și Plahotniuc, ştie bine ce i se va întâmpla când Platforma DA va accede la putere - împreună îşi vor contabiliza „faptele eroice" la puşcărie.

Poporul vrea să fie liber la el acasă

- Se apropie alegerile parlamentare. Credeți că acest context va modifica anvergura spiritului protestatar?

- După cum v-am spus și anterior, spiritul protestatar doar va crește. Acest lucru este inevitabil. Avem obligația, în calitate de cetățeni, să ne apărăm democrația și suveranitatea poporului nu doar la urnele de vot ci și în stradă. În acest context, alegerile parlamentare vor fi un catalizator pentru consolidarea potențialului protestatar în societatea noastră. Trebuie să înțelegem că atunci când o formă de guvernământ devine nocivă, ostilă poporului, acesta are tot dreptul să o reclame, să o schimbe şi să instituie o nouă guvernare. Dar când abuzurile şi deposedarea frauduloasă de drepturi a cetățenilor  dovedeşte intenţia de a instaura un regim despotic, autoritar, este dreptul și chiar datoria lor civică să respingă un astfel de guvern şi să-l înlocuiască. Aceasta este filozofia unor oameni liberi, care nu admit să li se încalce drepturile și interesele lor fundamentale.

Totul depinde de determinarea noastră, atât a partidelor pro-europene cât și a tuturor cetățenilor. În fața instaurării dictaturii de tip mafiot avem nevoie de unitate. În ceea ce privește strategia pentru alegerile parlamentare, în viitorul cel mai apropiat vom anunța decizii importante la acest subiect. Până atunci, însă, vom continua lupta și vom apăra cu toată determinarea democrația și dreptul nostru de a fi liberi la noi acasă. 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30