fbpx
 
Miza Parcului Industrial: impozitele pe salarii cresc bugetul Miroslavei cu 2 milioane de lei pe an

Miza Parcului Industrial: impozitele pe salarii cresc bugetul Miroslavei cu 2 milioane de lei pe an


2.000 de angajați își mută cărțile de muncă și impozitele de la Iași în comuna învecinată. Investiţia Primăriei Miroslava într-un parc industrial a ajuns deja la grad de ocupare de 100%. Sunt firme din Iaşi care îşi relochează activitatea în hale noi pe care le vor construi acolo. Preţul chiriei este considerat mic: Miroslava vânează, de fapt, pe termen lung, impozitele pe salarii şi dezvoltarea zonei. Se vorbeşte de amenajarea a încă două parcuri în următorii ani.

 

Mihai Chirica și Maricel Popa pot lua lecţii de la un primar de lângă Iaşi despre cum se aduc bani la buget. Edilul din Mirsolava, Dan Niţă, tocmai „i-a tras preşul de sub picioare”, scoţând din bugetul Iaşului între 1 şi 2 milioane de lei anual, dintr-o singură mişcare: parcul industrial de 46 de hectare care înconjoară Delphi.

„Cu această investiţie va fi dublat efectul Delphi asupra bugetului comunei Miroslava”, spun reprezentanţii Primăriei. Numeroase firme care au sediul în Iaşi şi-l mută la Miroslava, odată cu halele şi sute de angajaţi. Printre ele, nume grele: Electra, Gemini CAD Systems, Panoterm, Knuth, Viarom, Deme Macarale. Firme cu sute de angajaţi, ale căror impozite pe salarii vor merge spre bugetul comunei.

46 de hectare cu hale

Investiţia de aproximativ două milioane de euro a fost începută de către comuna Miroslava în urmă cu doi ani şi va fi amortizată în următorii trei ani. A presupus transformarea unui câmp din zona Delphi într-un spaţiu cu infrastructură şi utilităţi: drumuri, reţea de curent, apă, gaz metan.

Firmele care concesionează terenurile aici, pe 49 de ani, plătesc o chirie considerată modestă: 0,9 euro/mp/an, la care se adaugă 0,5 euro/mp/an taxa de administrare (pază, intervenţii la reţele, deszăpezire). În total, preţul pe mp este de 1,4 euro. O firmă cu 22.000 mp de teren concesionat pentru hale, cum este Electra, va plăti anual o chirie de 30.800 de euro -  144.760 de lei. În total, pentru toată suprafaţa, chiria percepută anual chiriaşilor va fi de aproximativ 644.000 de euro – 3 milioane de lei.

Firma care administrează farmaciile Catena a notificat deja că are un depozit în acest parc, investiţia fiind de 2,5 milioane de euro

 

Calculul „Efectului Delphi”

Cât revine comunei Miroslava din tot ceea ce plătesc la stat angajaţii de la compania americană? „Trebuie să calculăm impozitul cuvenit la fiecare salariu minim, este cel mai sigur aşa. Din acest impozit, o cotă de 43% revine în fiecare lună comunei Miroslava, direct”, spune primarul Dan Niţă.

Concret, la un salariu minim brut de 1.900 de lei, impozitul este de 73 de lei. Din această sumă, 31,39 de lei vine lunar în bugetul comunei. Într-un an, fiecare angajat plătit cu salariul minim la Delphi trimite spre Primăria Miroslava 376 de lei. Delphi are în prezent aproximativ 1.800 de salariaţi, deci suma pe care o obţine comuna anual este de 678.024 de lei.

Numai că nu toţi salariaţii de la Delphi sunt plătiţi cu salariul minim. Sunt angajaţi cu 1.700 sau 2.000 de lei net, deci „bruturi” de 2.800 – 3.500 de lei, pentru care impozitul este de 160–250 de lei, din care acelaşi procent de 43% revine comunei. La această sumă se adaugă impozitul local direct pe clădiri, astfel că suma vehiculată neoficial ca impozite pentru afacerea Delphi este cuprinsă între 1,5 şi 2 milioane de lei anual. „Nu am calculat niciodată exact cât ne revine din afacerea Delphi de la noi, sunt doar estimări făcute”, ne-a mai spus Dan Niţă.

 

Primarul Dan Niţă s-a lăudat recent că localitatea pe care o conduce a depăşit Paşcaniul ca număr de locuitori

 

Al doilea este în lucru

Parcul Industrial va avea peste doi ani, în sarcină maximă, un număr estimat de cel puţin 2.500 de salariaţi, iar mulţi dintre ei vor avea salarii de top.  „Sunt firme care poate îşi vor plăti angajaţii cu o sumă apropiată de salariul minim, dar avem, pe de altă parte, firme care vor plăti sume mult mai mari, deci cota cuvenită bugetului local Miroslava va fi şi ea mult mai mare. O firmă cum este Gemini CAD Systems are salarii nete de mii de lei, prin umare, impozitele pe ele vor fi mult mai mari. Numărul de angajaţi a fost criteriu de departajare la licitaţiile pentru contracte. Un număr mai mare de angajaţi oferea un punctaj mai bun”, explică Dorel Codină, directorul Parcului Industrial Miroslava.

Şi clienţi au fost. Sunt 56 de firme în total, cu mult peste jumătate relocate din Iaşi, ceea ce înseamnă că cele 43 de procente din impozitele pe salarii care reveneau Iaşului vor intra, în viitor, în conturile comunei Miroslava.

Calculând doar la salariul minim, suma ce „migrează” direct de la Iaşi către Miroslava este de 1 milion de lei pe an. Cu cele 3 milioane de lei din chirie, suma anuală totală care intră la bugetul Miroslavei va fi de cel puţin 4 milioane de lei.

Primăria Miroslava nu se limitează la un singur parc industrial. Lucrează la al doilea, în spate la Antibiotice, ba în nişte interviuri recente edilul şi directorul Codină l-au invocat şi pe al treilea. „Va fi un parc de 25 de hectare. Avem mai multă experienţă acum, după ce l-am făcut pe primul”, ne-a spus primarul Dan Niţă.

 

42,1 milioane lei a estimat Primăria Miroslava ca venituri totale la bugetul local în 2018. Cele 4 milioane de lei de la Parcul Industrial îi vor aduce o creştere de 10%. 

 

Parcul Industrial al Iaşului - vorbe goale

Primăria Iaşi a anunţat de nenumărate ori că va fi realizat un parc industrial pe platforma fostului Combinat de Utilaj Greu. Chiar şi primarul Mihai Chirica a susţinut că vor fi făcute demersuri pentru transformarea platformei fostului combinat, dar nu s-a mişcat nimic în acea direcţie.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31