fbpx
 
Salubris a virat 131.000 de lei într-un cont greşit şi nu ştie cui

Salubris a virat 131.000 de lei într-un cont greşit şi nu ştie cui


Greşeală de zile mari într-o instituţie publică din Iaşi: au făcut un cadou nesperat unui necunoscut. Eroare incredibilă a unui funcţionar de la operatorul de salubritate din municipiul Iaşi. În martie 2017, în loc să vireze banii în contul unui furnizor, Salubris a transmis băncii date greşite, iar cei 131.702,98 lei au ajuns în contul unei persoane fizice care n-avea nici în clin, nici în mânecă cu afacerea. Aceasta a scos toţii bani cu viteza fulgerului. Salubris a dat în judecată două bănci pentru a-i restitui banii, dar a pierdut procesul. Ca plan B, societatea subordonată Primăriei a depus o plângere la Poliţie pentru a afla numele persoanei fizice şi a o acuza de înşelăciune.

 

Salubris SA Iaşi se judecă în prezent cu două bănci după ce a cerut în mod greşit plata unei facturi către un furnizor de combustibil. Peste 130.000 lei au ajuns în contul unei persoane fizice care a scos banii, iar firma de salubritate a rămas cu buza umflată. Firma se dă acum peste cap să afle la cine a ajuns suma pentru a o putea recupera.

Dau vina pe bancă

Salubris a solicitat obligarea unor instituţii bancare la restituirea sumei de 131.702,98 lei. Cei de la Salubris au precizat în faţa judecătorilor că, în urma relaţiilor contractuale pe care le avea cu un furnizor de combustibil, pe data de 1 martie 2017, a primit o notificare din partea acestuia, prin care i s-a comunicat numărul de cont în care urmau a fi efectuate plăţile începând cu acea dată. Pe 2 martie 2017, Salubris a cerut băncilor efectuarea plăţii unei facturi, în contul indicat de acea societate.

Cei de la Salubris au mai menţionat că a fost virată suma amintită în contul indicat, dar că ING Bank nu a verificat şi nu s-a sesizat cu privire la faptul că acel cont nu îi aparţine respectivei firme, ci unei persoane fizice care, ulterior, a retras suma de banii de la diferite bancomate. Pârâtă în dosar este şi altă bancă – BRD.

„În ordinul de plată de pe 2 martie 2017, noi am indicat corect denumirea şi Codul de Identificare Fiscală atât ale beneficiarului, cât şi ale plătitorului, suma ce urma a fi plătită şi ce reprezintă, contravaloarea combustibilului conform facturii de pe 1 februarie 2017. Instituţiile bancare erau obligate să parcurgă o procedură de validare, procedură ce presupunea identificarea elementelor corespunzătoare contului, însă acestea nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le reveneau, validând şi efectuând operaţiunea prin care suma a fost direcţionată către un beneficiar diferit de cel indicat de plătitor”, au menţionat în instanţă reprezentanţii SC Salubris SA.

Moment jenant pentru compania de salubritate din Iaşi 

BRD: „Întreaga responsabilitate revine clientului”

Reclamantul a mai arătat că, deşi a cerut restituirea sumei, cererea nu a primit un răspuns favorabil, iar băncile nu au întreprins demersuri pentru recuperarea sumei decontate eronat în contul altui beneficiar decât cel indicat.

BRD a formulat o întâmpinare, prin care a cerut respingerea cererii, arătând că „Nu sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale, dat fiind faptul că, potrivit dispoziţiilor contractuale şi a prevederilor legale aplicabile, banca nu are obligaţia de verificare sau de validare a plăţii, întreaga responsabilitate revenind clientului care are obligaţia de a completa ordinele de plată cu toate informaţiile corecte.”

Şi ING Bank a solicitat respingerea cererii, arătând că a realizat creditarea contului cu suma amintită în baza instrucţiunii de plată dată de ordonator, iar plata a fost procesată automat, exclusiv pe baza codului IBAN, conform obligaţiilor care îi revin potrivit legislaţiei în vigoare, nefiind necesară şi nici obligatorie verificarea altor date suplimentare, cum ar fi concordanţa cu numele sau denumirea titularului contului.

Instanţa a respins cererea formulată de Salubris SA ca neîntemeiată, dar firma a depus apel.

 

„De asemenea, instanţa apreciază că, dat fiind suma mare pe care o avea de plată, reclamanta putea să depună diligenţele necesare pentru a se asigura că numărul de cont indicat în notificarea transmisă prin fax (…) la data de 01.03.2017 este cel corect”

Fragment din sentinţa prin care Tribunalul a respins cererea Salubris de restituire a banilor de către ING şi BRD

 

„Beneficiarul“ sumei, căutat cu Poliţia

În condiţiile în care băncile nu au dezvăluit în contul cui au ajuns banii depuşi de Salubris SA, societatea s-a adresat Poliţiei. „A fost depusă o plângere la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice (…) dosarul fiind în cercetare în vederea identificării persoanei în contul căreia au intrat banii şi a persoanelor care se fac vinovate de înşelăciune“, spune Cătălin Neculau, director general al Salubris, într-o adresă către REPORTER DE IAŞI. Ulterior trimiterii acestei adrese, Neculau şi fostul director Ioan Apostol, în mandatul căruia a avut loc incidentul, nu au răspuns pentru a răspunde la întrebarea dacă vreun funcţionar din instituţie a fost sancţionat.

Reprezentanţii Poliţiei au confirmat existenţa acestui dosar, precizând că „în acest caz, cercetările sunt în desfăşurare“.

Cei 131.000 de lei reprezintă 4% din profitul net înregistrat anul trecut de către Salubris.

 

Virarea greşită a banilor: unde nu-i cap, vai de picioare

Transferuri greşite, de miliarde

Deutsche Bank a recunoscut, în urmă cu trei luni, că în 2014 a transferat din greşeală 21 miliarde de euro către firma de servicii financiare Macquarie.

Transferul a fost o eroare umană şi a fost corectat în câteva ore. În martie 2018, cei de la Deutsche Bank au recidivat şi au virat greşit 28 de miliarde de euro în contul altei firme;

În 2013, operatorul de plăţi online PayPal a transferat din greşeală peste 92 de milioane de miliarde de dolari în contul unui american. Chris Reynolds, director de PR în Pennsylvania, a declarat ulterior că a folosit o parte infimă din bani pentru a achita datoriile SUA. Eroarea a fost corectată foarte rapid de PayPal. Pentru scurt timp, americanul devenise de peste un milion de ori mai bogat decât Bill Gates;

În 2017, Banca de stat pentru dezvoltare KfW din Germania a transferat, tot din greşeală, aproape 6 miliarde de euro altor patru bănci.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: