fbpx
 
20.000 de lei pentru lentoarea Comisiei de Fond Funciar

20.000 de lei pentru lentoarea Comisiei de Fond Funciar


Decizie fără precedent a instanţei: daune pentru întârzierea punerii în posesie. Umilit timp de peste 10 ani de Primărie, Cadastru, Prefectură şi Comisia Judeţeană de Fond Funciar, un ieşean a primit despăgubiri de 20.000 de lei în instanţă. Decizia a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În luna mai, ieşeanul Iulian Popescu a câştigat la Curtea de Apel Iaşi 20.000 de lei despăgubiri pentru că instituţiile din Iaşi i-au tergiversat mai mult de 10 ani emiterea unui titlu de proprietate pentru un teren de 2,3 hectare. Avocatul său susţine că este importantă această despăgubire, pentru ca nici un alt român să nu mai fie umilit de o instituţie care refuză să-şi facă treaba.

Cereri din 1991 şi 2005

Suprafaţa totală de teren care ar fi aparţinut familiei Popescu este de 18,5 hectare, iar în cazul invocat de Iulian Popescu solicitarea a fost depusă iniţial de mama sa, în anul 1991. Ulterior, după decesul acesteia, Iulian Popescu a depus o cerere de retrocedare a 2,3 hectare de teren în zona Lacului Veneţia, aproape de Green Park şi unitatea militară din apropiere. A avut şi o sentinţă judecătorească favorabilă, dar autorităţile implicate în retrocedare au întârziat cu anii procedura, ignorând sentinţa din 2007.

„În ce privește cuantumul daunelor morale, Curtea apreciază că suma acordată de instanţa de fond este insuficientă pentru acoperirea prejudiciului moral suferit de reclamant, raportat la durata de timp pentru care s-au tergiversat procedurile şi la suferinţele psihice cauzate reclamantului.”
Fragment din sentinţa de la Curtea de Apel

În plângerea adresată instanţei, ieşeanul a precizat că instituţiile implicate – Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor, Comisia Judeţeană de Fond Funciar, Municipiul Iaşi, Oficiul Judeţean pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi Prefectura Iaşi – i-au refuzat timp de peste 10 ani emiterea titlului de proprietate, deşi avea actele necesare pentru punerea în posesie. În primă instanţă, judecătorii de la Tribunal i-au acordat despăgubiri de 10.000 de lei, dar suma a fost mărită de judecătorii de la Curtea de Apel la 20.000 de lei.

 

Terenul lui Popescu se află în apropierea Lacului Veneţia

 

Explicaţiile avocatului

Avocatul ieşeanului a menţionat, în apelul pe care l-a depus după judecata în primă instanţă, că suma este mult prea mică pentru ce a păţit clientul său şi, mai devreme, mama sa, care a depus cereri peste cereri începând cu 1991. „Suma de 10.000 de lei nu este aptă să repare tristeţea, neliniştea şi umilinţele la care a fost supus de autorităţile pârâte timp de peste 10 ani, ba din contră, le încurajează să nu-şi îndeplinească atribuţiile legale. Durata excesivă a procedurilor din partea autorităţilor, abuzul autorităţilor pârâte şi umilinţele la care a fost supus, încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la atribuţiile ce le revin, aplicarea discreţionară a autorităţilor în materia fondului funciar trebuie sancţionată de către instanţă în mod exemplar, pentru ca pe viitor să nu mai săvârşească asemenea abuzuri”, a menţionat avocatul lui Popescu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: