fbpx
 
Zeci de mii de euro pentru a vedea în dormitoarele vecinilor

Zeci de mii de euro pentru a vedea în dormitoarele vecinilor


În domeniul imobiliarelor din Iași nu mai există nici o limită. O spun arhitecții uimiți de trei clădiri din Bucium. Cartier din Bucium: distanțe minime între blocuri și întuneric garantat pentru viitorii locatari. Ce spun arhitecții? „Rețeta sigură a depresiei”. Culmea este că legislația nu impune întocmirea unui studiu de însorire, deși în cazul câtorva blocuri din Cartierul Baroque de pe strada Trei Fântâni chiar ar fi fost cazul. Dezvoltatorul ridică din umeri: „Așa am cumpărat proiectul”.

Un cartier din zona străzii Trei Fântâni din Bucium, aflat în plină construcție, pare a fi rețeta sigură a depresiei pentru viitorii locatari. „Acea oră și jumătate de soare ce trebuie s-o aibă toate camerele din apartamente, minim, în cea mai scurtă zi a anului, nu cred că se respectă acolo. Rolul acestei prevederi este pentru sănătatea psihică a locatarilor, pe termen lung, de aceea astfel de avize le dă Direcția de Sănătate Publică”, explică arhitecții care cunosc proiectul.

Blocurile de două etaje sunt atât de apropiate încât apartamentele nu pot asigura acest minim confort. Investitorul se spală pe mâini: „Acolo am cumpărat un proiect autorizat deja”.

Fără soare

Cele trei blocuri din Cartierul Baroque aparțin dezvoltatorului imobiliar Ciprian Ciubotariu. Denumite „Bloc L3”, cu scările A, B și C, imobilele sunt foarte apropiate unul de celălalt, pe latura lungă. Deși au doar parter și două etaje și o înălțime de maximum 10 metri, între ele dispare brusc toată lumina. Distanța dintre imobile este de maximum 7 metri, ceea ce înseamnă că se încadrează în limita impusă de legislație – o distanță cel puțin egală cu jumătatea înălțimii imobilelor. Numai că poziționarea blocurilor este defavorabilă în teren. „Nu îmi dau seama, acum doar mă uit să văd dacă merită investiția aici. Nu m-am gândit la cantitatea de soare și la apropierea clădirilor”, ne-a spus un posibil client al dezvoltatorului celor trei blocuri. Dezvoltatorul susține că nu are nici o contribuție la proiect. Așa l-a cumpărat și l-a pus în operă, fără modificări. „Este un proiect autorizat înainte de a-l cumpăra eu. Doar am respectat autorizațiile”, ne-a explicat dezvoltatorul Ciprian Ciubotariu de la CCI Rezidențiale.

 

Cadru de la depărtare: „cutiile de conserve” așezate „pe raft”

Explicațiile legale

În cazul în care clădirile apropiate au între ele o distanță mai mică decât jumătate din înălțimea lor, este obligatorie întocmirea unui așa numit „studiu de însorire”. „Tehnic, acest studiu arată dacă în toate camerele de locuit ale unui apartament, în cea mai defavorabilă zi din an – 21 decembrie – există cel puțin o oră și jumătate de soare. Legislația prevede acest detaliu pentru că s-a constatat că, în absența soarelui, oamenii pot dezvolta depresii. Și atunci trebuie întocmit și depus la Direcția de Sănătate Publică acest studiu, în baza căruia este emis un aviz favorabil sau defavorabil proiectului imobiliar”, a declarat arhitectul Alin Hoblea.

Reprezentanții Direcției (DSP) au explicat același lucru, spunând însă că în cazul blocurilor de pe strada Trei Fântâni nu a fost necesară avizarea unui studiu de însorire. „Mai mult ca sigur se încadrează în acea prevedere legală conform căreia dacă distanța dintre clădiri este mai mare decât jumătate din înălțime nu este necesar acest studiu”, a spus Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iași.

Cum este fentat studiul de însorire

Depunerea spre avizare a unui studiu de însorire nu înseamnă automat că acesta va avea vreo valoare. Mai mulți arhitecți au confirmat pentru REPORTER DE IAȘI că este o formalitate „fentarea” rezultatelor acestuia. “Este foarte simplu și orice absolvent de arhitectură obișnuit cu programele o poate face. Pe scurt, în program sunt introduse detalii de latitudine – longitudine, poziționarea clădirilor în teren și programul rulează automat o zi virtuală, aleasă de utilizator. În baza acestei programări prealabile a poziționării și zilei din an, face niște randări echivalente cu jumătate de oră dintr-o zi. Aceste randări sunt depuse. Dar, programul nu oferă alte detalii despre locul de pe planetă unde ar fi blocurile sau despre ora și ziua simulate. Practic, poți face orice randări vrei, iar cei de la DSP nu pot verifica”, ne-au explicat arhitecții.

 

Se pune la cale o mare familie: vecinii din blocuri diferite vor fi foarte „apropiați”

„Liniștea” unui cartier de case

Apropierea blocurilor din zona Cartierului Baroque nu este singura problemă din zonă. Pe aceeași suprafață de teren unde a fost pe vremuri poligonul auto, a fost ridicat și vândut ulterior un cartier de vile. Proprietarii lor s-au revoltat când în preajma caselor au început să apară blocuri de locuințe. Câțiva chiar l-au dat în judecată pe Constantin Rădeanu, dezvoltatorul de la care au cumpărat casele și care a început apoi să construiască blocuri lângă acestea. Câteva familii din cartierul de case au solicitat în instanță să fie demolate blocurile situate chiar lângă case, considerându-se înșelate în momentul în care au cumpărat vilele.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: