fbpx
Chirica doarme, orașul s-a blocat în Nicolina, Bucium, Păcurari

Chirica doarme, orașul s-a blocat în Nicolina, Bucium, Păcurari


După trei ani în funcție, primarul n-a început niciunul din planurile de decongestionare a traficului. Nu lărgește străzi, nu face pasaje, nu mișcă nici măcar un stâlp. Iașul e lăsat de izbeliște. Peri albi, întârzieri la serviciu, bani pierduți – sunt câteva dintre efectele aglomerației din traficul din aceste zile, aglomerație care pare să le întreacă pe cele din anii anteriori. Două cauze: blocurile noi din zonele metropolitane și înmatriculările masive de mașini second-hand din ultimii doi ani. În loc să ia măsuri, Primăria a stat cu gura căscată, promițând doar niște pasaje supraterane în Podu Roș, data la care se vor termina acestea fiind stabilită de un consilier de încredere al primarului Mihai Chirica: Sfântu Așteaptă. „Mulțumim” și pentru sistemul de management al traficului și semafoarele inteligente: efect zero.

Odată cu începerea anului universitar și cu terminarea concediilor, traficul de la intrările în Iași a devenit un adevărat calvar. Aglomerările urbane din zonele Bucium, CUG–Lunca Cetățuii, Miroslava și Păcurari au dus la creștere semnificativă a numărului de maşini. Blocajele în circulaţie sunt din ce în ce mai dese, iar ieșenii se plâng de faptul că distanțe de 4-8 kilometri sunt făcute în 60-100 de minute. Și reprezentanții Companiei de Transport Public acuză tergiversarea intervenției din partea municipalității pentru rezolvarea problemelor din trafic.

Cozi de kilometri în CUG

Cele mai mari probleme sunt la intrarea în Iași dinspre Lunca Cetățuii și Miroslava. Dimineața, între orele 6.30 și 9.00, și după-amiază între 16.00 și 18.30, cozile de mașini se întind de la ieșirea din Lunca Cetățuii până la capăt CUG. Pe acest tronson de drum se circulă pe un singur sens, iar șoferii sunt nevoiți să parcurgă o distanță de doar câțiva kilometri în zeci de minute. Odată cu intrarea în Iași, se circulă pe două benzi, doar că din zona Belvedere traficul este și mai aglomerat, și asta din cauza mașinilor care vin dinspre Miroslava și străzile din spatele blocurilor. Distanța de la Biserica Catolică până în Podu Roș, unde se circulă pe trei benzi, ajunge la orele de vârf să fie parcursă și în jumătate de oră. Așa se întâmplă ca la semaforul de la baza podului și la cel din Podu Roș să fie de mai multe ori verde, fără ca șoferii să poată înainta.

Cei care vin de la capăt CUG și vor să evite zona Podu Roș, fac dreapta pe podul din dreptul Bazarului, doar că și acolo cozile de mașini, pe două benzi, se întind din dreptul Sirajului și până la Pasarela Bucium.

 

Pasarela Bucium, Nicolina-CUG și Metro-Păcurari: zone de stres maxim pentru participanții la trafic

Ambuteiaje în Bucium

O altă rută intens circulată, unde șoferii sunt nevoiți să piardă zeci de minute, este din Bucium până în Podu Roș.

La orele de vârf, cozile de mașini se întind din dreptul Spitalului Socola și până la Pasarela Bucium, chiar dacă se circulă pe două benzi. Sunt zile în care coada ajunge chiar până în dreptul fostului Restaurant „Trei Sarmale“.

Odată trecuți de pasarelă, șoferii dau de un nou „dop“, la sensul giratoriu de la Dedeman, de pe Bulevardul Socola, unde se creează din nou cozi de mașini. Urmează intersecția din fața Restaurantului „Cotnari“ și pe urmă cea din Podu Roș. Traversarea acestor intersecții înseamnă alte zeci de minute pierdute.

Păcurari, principala poartă de intrare

Cei care vin dimineața dinspre Lețcani, chiar dacă circulă pe două benzi, sunt nevoiți de multe ori să stea la coadă încă din zona Metro sau Antibiotice. Până la intrarea în Iași, acestora li se adaugă alte sute de mașini venite de la Valea Lupului și Rediu, astfel că traficul în Păcurari este de multe ori paralizat, mai ales între Școala Petru Poni şi Moara 1 Mai. Şoseaua Moara de Foc, paralelă cu Păcurariul, este, de asemenea, supraaglomerată, acolo circulând și maşinile de tonaj greu.

De la intersecţia de la AMRS, cei care nu merg spre Copou sunt nevoiți să circule pe o singură bandă, traficul fiind „gâtuit“ până la Pasajul „Mihai Eminescu“.

 

„Dopurile“ din oraș

Ajunși în centrul orașului, ieșenii nu pot răsufla ușurați deoarece sunt mai multe zone unde se creează ambuteiaje. Cele mai mari probleme se înregistrează, și nu doar la orele de vârf, în zona Tudor Vladimirescu. Pe acest sector de drum, Primăria promitea, încă din 2015, că face o supralărgire în zona Facultăţii de Chimie.

Alt „dop“ apare la Gară, unde sunt cozi atât pe sensul Podul de Piatră-Gară, cât şi pe sensul strada Bacinschi-Gară.

O altă zonă unde ieșenii pierd minute în trafic este cartierul Tătăraşi. Indiferent dacă aleg varianta spre Târgu Cucu sau prin Vasile Lupu şi, ulterior, în intersecţia din Bucşinescu, circulația este la fel de îngreunată. Cozile spre Târgu Cucu, pe strada Eternitate, încep în multe dimineți încă din dreptul Pieței Chirilă.

Aproape de intersecţia din Podu de Fier, traficul este aglomerat și mai tare de mașinile care vin din zona Aroneanu–Dorobanț.

Cozi mari se creează şi în zona Anastasie Panu-str. Palat, dar și pe Calea Chişinăului, între CET şi Ţesătura.

Haos în transportul în comun

Reprezentanții Companiei de Transport Public (CTP) Iași susțin că aglomerările de la intrările în oraș fac ca orarul mijloacelor de transport în comun să fie dat total peste cap.

„Traseul 20 are 32 kilometri dus-întors și are estimat un timp de 110 minute, dar la orele de vârf șoferii ne-au spus că au făcut și 180 de minute. Traseul 43 are 24 kilometri și un timp estimat de 100 de minute, dar s-a făcut traseul și în trei ore. Tot 100 de minute sunt estimate pentru traseul 47 pentru 21,5 kilometri. Colegii mi-au spus că acest traseu a fost făcut și în 150 de minute. Cele mai mari probleme sunt la traseul 41, unde 21 de kilometri ar trebui făcuți în 80 de minute, dar șoferii ne-au spus că s-au depășit 220 de minute“, menționează Adrian Mihai, purtătorul de cuvânt al CTP Iași.

Pe Bulevardul Poitiers, în zona Siraj, stai până nu mai poți

Soluții pentru descongestionarea traficului

Pentru rezolvarea acestor ambuteiaje care pun la încercare în fiecare zi nervii șoferilor există mai multe soluții.

Prima ar fi crearea unor hub-uri urbane (campus școlar, restaurante, parc, supermarket, parc, teren de sport) în extremitățile orașului: Valea Lupului, Bucium, CUG, Moara de Vânt.

Alta este impunerea unei taxe lunare de acces cu mașina în Centru și taxe prohibitive pentru parcare.

O a treia variantă ce ar trebui luată în calcul este introducerea liniilor de trenuri ușoare pe actualele rute CFR din oraș.

„Vrem să reabilităm Stația CUG, Stația Socola o reface CFR. Luăm garnituri de tren SH, numai că problema este colaborarea cu CFR, e foarte complicat managementul acestei companii”, zice viceprimarul Radu Botez.

O altă soluție ar fi terminarea Inelului de Centură și pasarele în toate marile intersecții.

 

Propunere a unui architect: o altă „Centură“

Arhitectul Andrei Ciuhodaru propune pentru relaxarea traficului în toată zona CUG-Nicolina-Podu Roș o altă variantă a centurii Iașului, pe un alt traseu, cu câteva pasaje și străzi noi. „Ar fi o soluție de zece ori mai ieftină, pentru că se folosește de pasarelele CUG și Bucium, plus că nu trece prin oraș. Și pentru că șefii Primăriei tot vorbesc despre parc industrial la CUG, centura pe care o propun aici s-ar lega bine cu acesta”, precizează Andrei Ciuhodaru.

Varianta propusă de acesta merge paralel cu actualul drum spre Ciurea, de care este legat. Se duce însă prin apropierea liniilor de tren, prin baza dealului Cetățuia, spre Mănăstirea Frumoasa, apoi paralel cu Poitiers, spre Bucium. Merge pe sub Pasarela Bucium, spre Trei Fântâni, apoi spre Dancu cu ajutorul unor pasaje. Din Dancu, pe malul Lacului Chirița, ajunge la Aeroport.

Benzi de circulație speciale

O soluție pentru reducerea timpilor parcurși de mijloacele de transport în comun este prioritizarea în trafic a acestora. „O soluție propusă Primăriei este crearea, acolo unde este posibil, a benzilor speciale pentru mijloacele de transport în comun. Acolo unde trama stradală permite, ar trebui făcute cât mai rapid aceste benzi. Primăria nu ne-a oferit niciun termen pentru punerea în aplicare. Noi am solicitat ca măcar pe un traseu să fie introduse aceste benzi, pentru a monitoriza timpii, însă nu s-a luat încă o decizie în acest sens“, menționează purtătorul de cuvânt al CTP.

Ce soluții are Marius Bodea: două pasaje subterane și o pasarelă

Marius Bodea, deputat PNL, principalul opozant al primarului Mihai Chirica, are propriile soluții pentru fluidizarea traficului:

Trafic Bucium: prelungirea pasarelei din Bucium în sistem aerian, pe două benzi, o singură bandă spre ieşire şi una spre intrare. Accesul dinspre Poitiers spre Trei Fântâni şi retur ar urma sa se facă pe dedesubt. În felul acesta nu s-ar mai segmenta la semafor traficul dinspre Bucium.

Termen: maxim 1 an, în colaborare cu Ministerul Transporturilor.

Trafic Pacurari: pasaj subteran la Rond Păcurari pentru acces direct pentru cei care vin din capăt Păcurari.

Termen: maxim 12 luni, cu tot cu documentații și procedurile de licitație.

Trafic Nicolina: pasaj subteran din Nicolina care să subtraverseze sensul giratoriu din Podu Roș, cu dublă ieșire în străzile Palat și Sf. Lazăr. Plus parcări supraterane pentru decongestionarea benzii de lângă trotuar și realizarea Centurii Ușoare de pe Șes Bahlui până în capăt CUG.

Termen: 1 an, cu tot cu licitații.

 

Soluții generale

De asemenea, liderul municipal al PNL Iași propune și soluții generale la problemele de trafic:

- finalizarea PUG pentu a se construi armonios, în funcție de căile de acces.

- obligativitatea dezvoltatorilor din zona periurbană de a asigura căi de acces și infrastructură rutieră înainte de a se emite autorizațiile de construcții.

- dezvoltarea transportului public la nivel metropolitan, „la pachet” cu sistem de e-ticketing și benzi dedicate pentru transportul public.

- sistem park&ride la intrările în oraș. Termen: maxim 6 luni.

- identificarea de noi drumuri/căi de acces spre oraș din Zona Metropolitană.

- realizarea unei rețele de piste de biciclete coerente, care să „unească” punctele cele mai importante ale orașului și extinderea lor în periurban.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Go to top