fbpx
 
ROMÂNIA MUTILATĂ: aceasta e buda a 700 de copii. Toaletele noi, încuiate de director

ROMÂNIA MUTILATĂ: aceasta e buda a 700 de copii. Toaletele noi, încuiate de director


Autoritățile anunță, cu surle și trâmbițe, că educația este prioritate națională, dar nu fac nimic pentru investiții în nevoi elementare ale unităților de învățământ de la țară. Viorel Chiriac are școală nouă, dar copiii sunt trimiși la niște latrine infecte, în care ți-e groază să intri. Toaletele din școală sunt închise cu cheia, femeia de serviciu deschizându-le doar la insistența REPORTER DE IAȘI. Directorul școlii afirmă că a fost o situație specială doar în ziua aceea, dar copiii îl contrazic: „Credeți că noi mințim? Nu avem voie să intrăm în toaletele noi”. O altă școală din sat e amenajată într-o casă bătrânească, cu camere de 9 mp, încălzite cu godine de tablă. În alt sat, o școală e în faza de proiect de 12 ani. Primarul cere bani de la Guvern: „Sunt niște etape pe care nu le putem depăși”.

La Școala Profesională din Dagâța, unde învață 335 de elevi, copiii sunt obligați să folosească pe post de toaletă un spațiu insalubru din curtea unității de învățământ, în condițiile în care în școală sunt 10 toalete în total, la parter și la etaj.

La intrarea în școală, un cadru didactic îi ajuta pe niște copii să se spele pe mâini, turnându-le apă dintr-un ibric. „Nu ne dau voie să mergem la WC în școală. Trebuie să mergem aici, în curte“, ne spune un elev, arătând cu mâna spre o construcție veche, prin care bate vântul și mai are puțin și se dărâmă.

Cele spuse de băiat au fost confirmate de ceilalți colegi, care s-au plâns că femeia de serviciu încuie toaletele din interior cu cheia.

În momentul în care REPORTER DE IAȘI a întrebat femeia de serviciu de toaletele din școală, aceasta a descuiat ușa și ne-a arătat spațiul la care teoretic ar trebui să aibă acces elevii, însă ni s-a interzis să-l fotografiem.

Scuza cu lipsa apei

Contactat telefonic, directorul școlii, Viorel Chiriac, ne-a spus că în acea zi nu a fost apă în comună și din această cauză copiii au fost obligați să meargă la toaleta din curte. „Copiii au acces la acele toalete. Întrebați copiii? Vorbiți cu mine și vă spun eu cum stau lucrurile“, ne zice directorul, care a lipsit de la școală în ziua în care am fost la Dagâța.

Și primarul comunei s-a arătat surprins de faptul că elevii nu au acces la toaleta școlii, amenajată din fondurile Primăriei. „Numai eu știu cum am dat din bugetul local 300.000 lei și am făcut școala pentru ca acei copiii să aibă parte de toate condițiile. Mă surprinde să aud că nu se întâmplă asta. Voi vorbi cu directorul chiar să dărâme acea construcție din curtea școlii“, ne-a dat asigurări primarul Mirel Damaschin.

 

Peste 500 de copii din aceste trei localități au condiții improprii pentru a învăța, apa la găleată fiind simbolul înapoierii de aici

Condiții inumane la grădiniță

La grădinița din Dagâța sunt două grupe, de 25, respectiv 18 copii. Grădinița este de fapt o fostă casă veche transformată în spații de 9 metri pătrați, în care sunt îngrămădiți micuții și câte un cadru didactic. În aceeași casă mai sunt amenajate două camere unde învață alți 30 de copii de clasa 0.

„Situația la noi este așa de mult timp. Se vorbește despre construirea unei alte grădinițe, dar cred că voi ieși eu la pensie și nu se va întâmpla asta“, ne spune un cadru didactic.

În curte sunt două toalete vechi, de cel mult 3-4 metri pătrați fiecare, una pentru educatori și alta pentru copii. „Vă dați seama că noi nu le folosim. Dacă vreun copil are cumva nevoie îl însoțim pentru că este periculos să-i lăsăm singuri“, zice un alt cadru didactic.

La grădiniță nu este nici apă potabilă, copiii fiind nevoiți să-și aducă apă de acasă. Pentru spălatul pe mâini, în interiorul așa-zisei grădinițe este pusă o căldare, un lighean, un săpun și un prosop.

Primarul susține că urmează să fie construită o grădiniță nouă: „Avem semnat contract cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pentru construirea unei grădinițe noi. Este un proiect de 900.000 lei. Pe 30 octombrie avem licitația de proiectare. În cel mult trei ani ar trebui să fie gata. Sunt niște etape peste care nu se poate trece.“

Școală într-o casă care stă să cadă

În satul Bălușești, după ce școala a fost demolată, copiii sunt nevoiți acum să se îngrămădească în două cămăruțe ale unei foste case vechi. Urmează să fie construită o școală nouă. „Școala veche a fost dărâmată pentru că nu se mai putea învăța acolo. A început deja construirea școlii noi, care va asigura toate condițiile pentru copii și cadre didactice. Noi sperăm ca la începutul noului an școlar să fie gata clădirea“, adaugă primarul.

În total, sunt 26 de copii. Se învață în două schimburi. Dimineața vin cei 13 de grădiniță și cei 7 de clasa pregătitoare și clasa I, iar după amiază, cei din clasele II–IV. „Ni s-a spus că este o situație temporară până va fi construită noua școală“, ne spune un cadru didactic.

În școala improvizată nu este apă potabilă și nici toaletă. Copiii și cadrele didactice sunt nevoite să folosească o toaletă din scânduri, aflată în fundul curții. Cât privește apa, în curte este o fântână, dar pare a nu fi folosită.

Primarul: „Dacă statul investea în școli...”

Cele două clase, nu mai mari de 8 metri pătrați, au dușumele pe jos, iar încălzirea se face cu o sobă într-o clasă și cu un calorifer mic în cealaltă. Întrebat de condițiile de la Bălușești, primarul ridică din umeri și spune că atât s-a putut face. „Astea sunt condițiile, nu avem ce face. Dacă Statul ar fi investit în construirea de școli, alta ar fi fost situația. Noi am făcut școli în alte sate ale comunei Dagâța. Nu avem un buget care să ne permită construirea mai multor școli în același timp“, se plânge primarul, care susține că a făcut școli noi la Piscul Rusului, Boatca, Poieni și 10 Prăijini.

Directorul școlii din Dagâța susține că la situația din Bălușești s-a ajuns după ce părinții au refuzat să-și trimită copiii la școala din centrul comunei. „Înainte de începerea școlii, am făcut o ședință cu părinții și le-am spus că punem un microbuz la dispoziție pentru a aduce copiii la Dagâța și au fost de acord. Ulterior, timp de trei zile, niciun părinte nu și-a lăsat copilul să vină la școala din Dagâța (distanța de la Bălușești la Dagâța este de 3 kilometri – n.r.)“, explică Viorel Chiriac.

 

Clase de la școlile din Mănăstirea (stânga) și Bălușești: se simte prin fotografie mirosul de arhaic

Elev: „Nu vedeți cum arată?”

Un alt sat al comunei Dagâța unde copiii sunt nevoiți să învețe în condiții improprii este Mănăstirea. Aici, cei aproximativ 150 de copii sunt îngrămădiți în câteva săli de clasă, atât dimineața cât și după-amiaza. În școală nu este apă potabilă, iar copiii sunt nevoiți să spele pe mâini cu apa dintr-o găleată aflată pe holul școlii.

Pentru a-și face nevoile, elevii trebuie să meargă la una dintre cele patru toalete aflate în curtea școlii, în spatele terenului de sport, de fapt un tăpșan unde cei mici bat mingea. Spațiul este insalubru și periculos, cu pereți scorojiți și uși care stau să cadă. „Nu prea merge nimeni la acele bude. Ne e și frică să intrăm acolo“, ne-a spus un băiat care învață la școala din Mănăstirea, aprobat de alți colegi: „Nu vedeți cum arată, cum să folosim așa ceva, alea sunt toalete?!“

În clase, încălzirea se va face la iarnă cu niște godine vechi, de tablă.

Din cauza spațiului redus, cadrele didactice sunt nevoite în pauze să se înghesuie într-o cămăruță de cel mult 6 metri pătrați, care ține loc de cancelarie.

Toți se tem de „dom’ director“

Toate cadrele didactice cu care am încercat să stăm de vorbă au refuzat sau au făcut-o sub protecția anonimatului, de frica directorului Viorel Chiriac.

„Nu pot să vă spun nimic pentru că dacă află dom’ director mă dă afară“, este laitmotivul fiecărui angajat din școală.

La Mănăstirea, e mai grav decât la Dagâța. Nimeni nu vrea să vorbească pentru că nu-i dă voie „dom’ director“.

Ba mai mult, un alt cadru didactic, Daniel Pașaliuc, care pare șef în școală când nu este directorul și care susține că este și consilier local, ne-a interzis, pe un ton extrem de agresiv, fotografierea toaletelor din curte și a dat reporterul afară din curtea școlii.

Atitudinea umilă a cardelor didactice pare a fi pe placul directorului: „Există un regulament și e normal să nu aibă voie să dea relații nimănui!“

După ce REPORTER DE IAȘI a fost la școlile și grădinițile din Dagâța, directorul a amenințat mai multe cadre didactice că le va da afară din învățământ pentru că „au îndrăznit“ să ne ofere informații.

De 12 ani fără școală nouă la Mănăstirea

Problemele la școala din Mănăstirea nu sunt de acum, după cum recunoaște chiar primarul. „Ne chinuim de 12 ani să facem o școală nouă. Se lucrează acum și este gata în proporție de 70%. În funcție de cum vor fi decontate sumele de către Ministerul Dezvoltării, va fi gata școala. Cu siguranță la începutul anului școlar viitor elevii vor învăța în școala nouă“, menționează primarul din Dagâța.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: