fbpx
 
Patronul Total Gaz nu vrea 8 blocuri în coasta fabricii

Patronul Total Gaz nu vrea 8 blocuri în coasta fabricii


Proces împotriva a două PUZ-uri aprobate de Consiliul Local: aglomerație în capăt Păcurari. Ioan Pârău solicită anularea proiectelor imobiliare aparținând firmelor Ferocris și Cărăbuș. Firma cu afaceri de zeci de milioane de euro spune că rețelele de apă și energie nu fac față la sute de noi locuințe, afectându-i procesul de producție. În plus, traficul va deveni infernal, toată afluirea făcându-se acum pe sensul giratoriu de la ERA.


Compania ieșeană Total Gaz contestă în instanță edificarea a două mari proiecte imobiliare în Păcurari, lângă sediul firmei. Astfel, societatea Cărăbuș Grup Construct are în plan construcția a patru blocuri turn, unul cu demisol, parter și 10 etaje și alte trei cu demisol, parter și câte 6 etaje. Totodată, Ferocris, o altă companie, are planificată ridicarea a patru imobile, fiecare cu demisol, parter și cinci etaje. Pratic, de-o parte și de alta a clădirilor Total Gaz vor fi realizate aceste două proiecte imobiliare.


Patru turnuri la Cărăbuș
În cazul investiției Cărăbuș Grup Construct, a lui Ioan Cărăbuș, Consiliul Local a aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pe 29 noiembrie 2017. Documentul prevede că suprafața de teren avută la dispoziție pentru acest proiect imobiliar este de 4.455 metri pătrați. Aici vor fi realizate patru blocuri, unul D+P+10E și alte trei D+P+6E. În aceste imobile vor fi locuințe colective și spații comerciale. Procentul de ocupare a terenului va fi de maxim 40%, iar coeficientul de utilizare de 2,5 (11.137 mp construiți pe verticală). Unul dintre blocurile de șase etaje, cel din spate, se învecinează cu o hală a Total Gaz.

Fabrica Total Gaz va fi înconjurată de blocuri, fapt ce îl nemulțumește pe industriașul Ioan Pârău


Alte patru blocuri
Și cel de-al doilea proiect, cel al Ferocris, are PUZ-ul aprobat în cadrul aceleiași ședințe a Consiliului Local din 29 noiembrie 2017. În acest caz, suprafața de teren este de 3.843 metri pătrați, procentul de ocupare a terenului de 45%, iar coeficientul de utilizare de 2,5 (9.607 mp construiți). Planurile sunt pentru patru blocuri a câte cinci etaje fiecare. În proiect sunt prevăzute și 88 de locuri de parcare dintre care 74 să fie la demisol și subsol.

Ce invocă Total Gaz
Din documentele depuse în instanță, reprezentanții Total Gaz aduc mai multe argumente prin care contestă legalitatea celor două PUZ-uri votate în Consiliul Local. În primul rând, este vorba despre intimitate. Locatarii blocurilor vor avea geamuri și balcoane înspre proprietatea Total Gaz. Zona din imediata vecinătate nu ar avea funcțiunea de rezidențial, pentru construirea de locuințe colective.

Capăt de rețele
În al doilea rând, reprezentanții Total Gaz invocă faptul că respectiva zonă este capăt de rețea în ceea ce privește infrastructura de utilități, în special a celei de apă potabilă și canalizare, dar și a celei de energie electrică. Există temerea că prin apariția unui număr atât de mare de noi consumatori, adică opt blocuri cu sute de apartamente, rețelele nu vor face față.

Deja, susțin locatari din zonă, sunt momente în care rețeaua de energie electrică își dovedește limitele în condițiile unui consum crescut.

Ioan Pârău reclamă că un bloc va fi aproape lipit de una din halele Total Gaz, nefiind condiții poprice pentru proiecte rezidențiale


Trafic auto infernal
Un alt punct important de pe lista cu contestații se referă la traficul auto în această zonă. Oricum, la orele de vârf, sensurile de intrare și ieșire dinspre capăt Păcurari sunt extrem de aglomerate. Mai mult, din sectorul Total Gaz nu se poate intra direct înspre oraș, ci traficul este dirijat spre sensul giratoriu de la Era și abia apoi mașinile revin către oraș. Alte câteva sute de mașini ar complica și mai mult ecuația traficului auto din acest cartier.

În al patrulea rând, se vorbește și despre calitatea solului. Acesta, argilos fiind, presupune investiții masive în operațiunile de stabilizare. Or, reprezentanții companiei se tem ca nu cumva noile construcții să antreneze mișcări ale solului din partea înaltă a zonei.

Totul e bine în viziunea investitorului
Deși atât aceste două proiecte cât și altele situate în vecinătate au făcut obiectul unor contestații venite din partea vecinilor, cei din Primărie nu le-au luat în calcul.

Dimpotrivă, în documentele de la firma Cărăbuș se sugerează că locuitorii zonei sunt de acord cu investiția. „Opțiunea populației care locuiește în zona limitrofă amplasamentului este favorabilă dezvoltării urbanistice prin realizarea de locuințe sau alte funcțiuni compatibile, motivată de faptul că se vor moderniza căile de comunicație (străzi, trotuare) și de îmbunătățirea echipării edilitare”, se arată în argumentația investitorului.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30