fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Enduranch: fata lui Chirilă și-a scos la vedere terenul de 1 milion de euro de la Bârnova

Enduranch: fata lui Chirilă și-a scos la vedere terenul de 1 milion de euro de la Bârnova


A lucrat la Prefectură, apoi la Aeroport, iar acum își încearcă norocul pe cont propriu. Raluca Filip este managerul celui mai cunoscut parc natural și de off-road din Moldova. Acesta este amenajat pe un teren de circa 10 hectare de la Pietrărie.

Parcul Enduranch de la Pietrărie are aproape un an de la inaugurare. Puțină lume știe că el aparține fetei vicepreședintelui Consiliului Județean, Victor Chirilă, fost primar în comuna ieșeană Bârnova. Adică exact acolo unde a apărut parcul de aventuri, pe un teren cu pășune și pădure din sat.

Raluca Filip este foarte discretă în a comunica informații despre parcul de aventuri și asociația sportivă pe care o conduce și care-l gestionează. Se declară „brand pilot” și spune că este o afacere abia la început, cu puțini clienți în primul an de activitate. Dar patrimoniul asociației – cele 10 hectare de teren la Pietrărie – valorează o avere: la un preț de măcar 8-9 euro/mp, terenul pe care se duc ATV-urile, motocicletele și bicicletele ajunge la aproape un milion de euro.

Primul an, puțini clienți

Contactată de REPORTER DE IAȘI, Raluca Filip a explicat că, de la inaugurarea din noiembrie anul trecut, parcul a avut puțini clienți. „Suntem foarte la început încă. Oricum, este o informație pe care firmele de regulă nu o dau”, ne-a spus Raluca Filip. De altfel, pe paginile de pe rețelele de socializare pe care le gestionează, managementul chiar asta precizează: „Nu vrem mulți clienți”. Amenajările parcului au început în iunie 2017, iar inaugurarea a fost pe 4 noiembrie același an, cu X-Enduro Festival 2017, un festival de motocros organizat de Clubul de Motociclism X – Enduro din Iași. “În acest an va avea loc încă o ediție a acestui festival, în același loc”, mai spune Raluca Filip, care promite și un bilanț după primul an de activitate. Parcul este administrat de Asociația Clubul Sportiv „Enduranch” Iași, al cărei unic reprezentant este Raluca Filip.

Amatorii de senzații tari au un loc propice lângă Iași


Nu a modificat peisajul

Surse din cadrul Agenției de Protecția Mediului Iași și din cadrul Gărzii de Mediu ne-au spus că, în cazul Enduranch, nu au fost necesare aprobări sau verificări suplimentare pentru că, susțin inspectorii, Asociația nu a adus modificări peisajului. „Dacă nu sunt făcute modificări, dacă nu s-au tăiat copaci, dacă nu a fost distrusă pajiștea, nu sunt necesare documente suplimentare. În Pietrărie a fost amendat un parc de aventuri, pentru intervenții aduse pădurii fără aprobare, dar în acest caz nu a fost vorba despre Enduranch”, ne-au explicat reprezentanții Agenției de Protecția Mediului Iași.

„Nu am avut nicio intervenție adusă mediului, am păstrat locul așa cum era, cu metode non-invazive. De altfel, puteți întreba chiar vecinii parcului, nimeni nu a fost deranjat de această investiție, nu a schimbat peisajul”, afirmă Raluca Filip.

Ce se oferă

- teste auto /moto /ATV /biciclete/ camioane/ orice vehicule motorizate sau nemotorizate pe trasee pre-configurate, personalizate în funcție de solicitări. Există aici singurul circuit de motocross din Moldova;

- team-building-uri;

- evenimente în aer liber - amfiteatru natural ideal pentru spectacole, festivaluri, proiecții de film drive-in, petreceri, focuri de tabără, orice alte manifestări originale;

- competiții sportive foarte diverse: auto, moto, biciclism, alergare, cosit și multe altele;

- loc de explorare, antrenament sau meditare pentru cercetași, trupe de gherilă, grupuri de yoga;

- loc de campare doar pentru corturi sau rulote.

Raluca Filip vrea să arate că nu mai este „fata lui tata” 

Fiica fostului primar

Raluca Filip, fostă Chirilă, este fiica fostului primar liberal al comunei Bârnova. Personaj controversat, Chirilă a trecut, din cauza unui proces, toată averea pe care o deținea pe numele fiicei sale. Astfel, Raluca Filip a ajuns, la acea vreme, în 2006, când era manager public la Prefectura Iași, să dețină un teren de 10.000 mp în satul Vișan, jumătate în intravilan și jumătate în extravilan. Familia Filip mai declara o casă de 177 mp în Bârnova, plus alte trei apartamente și un spațiu comercial. În 2009, când a depus ultima declarație de avere disponibilă pe portalul Agenției Naționale de Integritate, Raluca Filip nota în declarația de avere doar casa de la Bârnova de 177 mp, 3 apartamente în Iași și un autoturism Peugeot.

În 2013, Raluca Filip a plecat de la Prefectură și a devenit director de marketing al Aeroportului Iași. A fost membru al Consiliului de Administrație până în septembrie 2017, când a fost declarată respinsă la concursul organizat la Aeroport.

Tatăl și-a refăcut averea

Conform declarației de avere depuse în acest an, vicepreședintele CJ are 3.600 mp de teren în Bârnova, un hectar de teren în Tomești (cumpărat în 2007, când toată averea apărea pe numele fiicei), 4.000 mp de teren la Solești – Vaslui, 7.000 mp de teren intravilan în Bârnova. Mai deține un apartament în Iași și o casă la Solești. Vicepreședintele CJ mai menționează în declarația de avere un Opel Corsa, iar la salarii a trecut 96.313 pentru anul 2017.

Terenul pe care este realizat parcul de aventuri nu apare în nici una dintre declarațiile semnate de-a lungul vremii de către Victor Chirilă sau de fiica sa, Raluca Filip.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac