fbpx
 
Consiliul Județean: scandal pe statuia de 1 milion de lei

Consiliul Județean: scandal pe statuia de 1 milion de lei


Un artist anunță: monument de peste 3 metri, din bronz și cupru, într-o manieră proprie de prelucrare. În urma unui concurs s-a decis ca un monument cu tematica „Iaşi, capitala celor trei uniri” să fie realizat de sculptorul Dan Covătaru. Contracandidatul acestuia contestă modalitatea de evaluare a proiectelor. Culmea, la fel face și câștigătorul.

Consiliul Judeţean (CJ) Iași a finalizat recent o licitaţie pentru realizarea monumentului de for public cu tematica „Iaşi, capitala celor trei uniri”. Bugetul pentru realizarea acestui monument este cel mai mare acordat pentru așa ceva în ultimii ani: peste 200.000 de euro, după cum susțin cei branșă. Licitația s-a lăsat cu scandal după ce locul al doilea nu a fost acordat pe motiv că nu a întrunit numărul de puncte, iar din comisia de jurizare au făcut parte trei personae, colegi cu unul dintre participanți.

Ce a cerut Consiliul Județean

Monumentul cu tematica „Iaşi, capitala celor trei uniri” va fi amplasat în faţa Casei Pătrate, peste drum de Muzeul „Sf. Mitropolit Dosoftei” (aflat acum în proces de restaurare).

În solicitarea CJ Iași nu se fac prea multe precizări legat de felul în care trebuie să arate monumental, ci doar se spune că ar trebui să facă referire la evenimentele istorice din anii 1600, 1859 şi 1918.

Pentru întregul proiect, consilierii judeţeni au aprobat în luna iulie un buget de un milion de lei. Din această sumă, 980.000 de lei reprezintă costul realizării efective a monumentului, iar 20.000 de lei sunt premiile concursului de soluţii.

 

Neacșu contra Covătaru sau lupta pentru aproape 1 milion de lei

Zece criterii de evaluare

Numărul minim de participanţi trebuia să fie trei, dar CJ Iași anunța că va putea să continue procedura de atribuire dacă numărul va fi mai mic, în cazul în care ofertele respectă cerinţele impuse.

Termenul de depunere a proiectelor a fost 28 septembrie, iar durata estimată de realizare, indicată de autoritatea contractantă, este de 60 zile de la data înscrisă în ordinul de începere.

Desemnarea câştigătorului nu s-a făcut pe baza preţului cel mai mic – cum se obişnuieşte –, ci pe respectarea a zece criterii de evaluare. Acestea urmăreau integrarea monumentului în zona propusă şi armonizarea elementelor sale (inclusiv soclul) cu clădirile şi cu celelalte monumente din apropiere, originalitatea, exprimarea valorilor istorice şi culturale locale în raport cu cele naţionale şi europene. Premiile pentru primii trei clasaţi erau de 9.000, 6.000, respectiv 5.000 de lei.

Covătaru - câștigător, locul doi nu s-a acordat

La concurs au fost depuse doar două proiecte, unul al sculptorului Dan Covătaru și altul făcut de arhitectul Mădălin Văleanu și sculptorul Alin Neacșu.

Câștigător a fost declarat, cu 70 de puncte, proiectul lui Dan Covătaru.

Deși, inițial, s-a stipulat și premierea locului al doilea, în condițiile în care au fost doar doi participanți, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Motivul invocat de membrii comisie de jurizare a fost acela că această ofertă nu a acumulat măcar 50 de puncte. „Proiectul nostru a primit doar 17 puncte, din care 10 erau oricum din oficiu. Cu alte cuvinte noi am primit doar 7 puncte din 90. Este incredibil să iei atât, în condițiile în care am prezentat și o machetă video, cu planșe realizate 3D de niște graficieni foarte buni. Proiectul meu era gândit în trei culori: granit roșu, o friză galbenă și un capac albastru din sticlă de Murano. Problema noastră nu sunt banii în sine, ci modul în care s-a făcut jurizarea“, spune Alin Neacșu.

Amplasamentul viitoarei statui, între Prefectură și parcarea din fața Palatului Culturii

Membri din comisie, colegi cu câștigătorul

Din juriul care a decis câștigătorul au făcut parte zece persoane. Este vorba de istoricul Gheorghe Iacob, prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, arhitectul Daniel Vişan de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”, Constantin Tofan de la Universitatea de Arte „G. Enescu”, pictorul Bogdan Bârleanu de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, artistul plastic Simion Cristea de la Uniunea Artiştilor Plastici din România - Filiala Iaşi, arhitectul Mihai Drişcu din cadrul Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Iaşi, arhitectul şef al CJ Iaşi, Ana-Maria Târziu, Bobi Apăvăloaei de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, arhitectul Tudor Grădinaru din Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Iaşi și arhitectul Corneliu Ciobănaşu de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”.

Dintre aceștia, Constantin Tofan, Bogdan Bârleanu și Simion Cristea ar fi cadre didactice la Universitatea de Arte cu Dan Covătaru, fapt ce duce la o incompatibilitate a acestora. În plus, cei patru ar fi și prieteni apropiați.

„Noi am solicitat oficial componența juriului, pentru că ni se pare normal ca toată lumea să beneficieze de aceleași șanse. În funcție de răspunsul primit, vom vedea dacă vom contesta modul în care s-a făcut jurizarea“, precizează Neacșu.

 „Cel mai important monument făcut după Revoluție în Iași“

Câștigătorul concursului, Dan Covătaru, susține că lucrarea sa va fi cel mai important monument realizat după Revoluție în Iași și costurile sunt pe măsură. „Am interpretat tema în maniera în care eu am gândit în spațiu ideea care s-a potrivit subiectului. Va fi cel mai important monument realizat în Iași după Revoluție. Iașul va câștiga un monument de artă modernă. Până acum s-au făcut doar niște «cadavre»! A se vedea monumentul din fața UMF Iași, cel de pe strada Lăpușneanu sau statuia lui Titu Maiorescu. Și nu vreau să mai vorbesc despre altele. Eu voi realiza un monument de peste 3 metri, din bronz și cupru, într-o manieră proprie de prelucrare“, menționează Covătaru.

Referitor la componența comisiei, Covătaru a evitat să răspundă la întrebarea dacă a fost favorizat, ba și-a exprimat nemulțumirea: „Au fost oameni de specialitate, dar am constatat cu surprindere că am primit un punctaj mai mic din partea unor arhitecți. Culmea e că unii dintre ei mi-au fost elevi. I-am învățat studiul formelor, dar se pare că nu au înțeles nimic!“


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30