fbpx
Print this page
Fost sportiv, 6 luni de închisoare pentru că n-a plătit o amendă

Fost sportiv, 6 luni de închisoare pentru că n-a plătit o amendă


O carieră promițătoare în sport s-a terminat: de cinci ani a ajuns consumator de droguri. Judectorii de la Tribunal au decis ca Dan Valentin Dăncianu să execute 180 de zile de închisoare pentru că nu a achitat o amendă penală de 2.700 de lei. Bărbatul fusese condamnat pentru că polițiștii l-au prins cu cannabis în mașină. Dăncianu, în trecut o speranță a atletismului românesc, este în prezent bucătar în Anglia.

A neglijat să ducă la îndeplinire o formalitate și acum este pe cale să intre la pușcărie. Ieșeanul Dan Valentin Dăncianu (32 de ani) mai are însă o șansă să scape de încarcerare.

L-au informat în mod repetat

Într-un proces terminat în luna august a acestui an, judecătorii de la Tribunal au dat curs unei sesizării a Biroului de Executări Penale și au decis ca pedeapsa aplicată lui Dăncianu în ianuarie 2017 – 2.700 de lei amendă penală – să fie transformată în 180 de zile închisoare (15 lei ziua amendă).

S-a ajuns aici după ce acest Birou l-a informat la acel moment pe Dăncianu că avea obligația de a plăti banii în termen de 3 luni, dar acesta nu a făcut-o. „Cu toate acestea, condamnatul nu a făcut dovada achitării amenzii penale până la data formulării sesizării de față”, au precizat cei care au făcut sesizarea. Aceștia au adăugat că i-au trimis bărbatului aceste date pe e-mail și la domiciliul din România, procedural indicat în faza de urmărire penală, unde a fost primită de unchiul acestuia.

 

În ziua condamnării, pe 23 august, Dăncianu se afla în China și și-a făcut un selfie

Nu a mai răspuns la e-mail-uri sau la telefon

În timpul procesului de la Tribunal, judecătorul a încercat, la rândul său, să-l contacteze pe Dăncianu prin cele două modalități de mai sus, plus telefonic. Apelul la telefon probabil l-a supărat cel mai tare pe magistrat atunci când a luat sentința transformării amenzii în închisoare. Grefierul l-a sunat pe Dăncianu pe 5 iunie, acesta a răspuns, a spus că este la muncă în Marea Britanie și a promis că va trimite chitanța care va atesta că a plătit cei 2.700 de lei. Acest lucru nu s-a întâmplat, deși judecătorul a acordat două termene pentru a-i lăsa timp, pe 21 iunie și 21 august. În plus, nici nu a mai răspuns la e-mail-uri sau la telefon, nici măcar avocatului său desemnat din oficiu pentru acest proces.

Prin urmare, pe 23 august, după ce nu a venit în fața instanței și nu a făcut dovada plății, a urmat decizia condamnării motivată de magistrat prin „dezinteresul total” arătat de ieșean. Sentința nu este definitivă, așa că pârâtul nu a fost încarcerat, dar, văzând că nu-i de glumă, Dăncianu a depus apel. Dacă va achita amenda până la luarea unei decizii definitive de către Curtea de Apel Iași, va scăpa de închisoare.

„A găsit resursele financiare necesare pentru a pleca în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că tot la fel ar fi trebuit să găsească și resursele necesare pentru plata amenzii penale, măcar în tranșe. (...) nu a făcut dovada plății nici măcar a unei mici părți din amenda penală aplicată, ceea ce relevă nu doar dezinteres, ci rea-credință.”
Fragment din decizia din 23 august a Tribunalului Iași

Prins cu droguri în mașină

Dăncianu primise amenda penală după ce a recunoscut că este vinovat de infracțiunea de deținere, fără drept, de droguri de risc pentru consum propriu.

În noaptea de 7 ianuarie 2016, orele  01.30, el a fost oprit de polițiști în zona Gară, aceștia oprindu-i mașina pentru că au văzut că ocupanții aveau un comportament suspect la vederea organelor de poliție. În urma controlului corporal efectuat, asupra lui Dăncianu s-au găsit cannabis și etnobotanice. Audiat în luna mai 2016, bărbatul a recunoscut comiterea faptei, arătând că este consumator de cannabis de circa 5 ani, și a explicat modalitatea prin care și-a procurat cantitatea de 0,17 grame pe care a deținut-o pentru consumul personal.

Judecătorii au decis să-l amendeze penal și, parcă premonitoriu, i-au atras atenția ”asupra disp. art. 63 C.pen., respectiv asupra faptului că în caz de  neexecutare cu rea-credință a amenzii în tot sau în parte, numărul zilelor amendă neexecutate se înlocuiește cu un număr corespunzător de zile cu închisoarea.” Degeaba.

Dăncianu, pe vremea când reprezenta România

Selecționat în echipa națională

Dan Valentin Dăncianu a fost sportiv de performanță legitimat la CSM Bacău și CSM Giurgiu, ca alergător în cursele de 60, 200 și 400 metri participând la campionate naționale și internaționale.

Una dintre cele mai bune performanțe ale sale a fost medalia de bronz la Campionatele Naționale de seniori din 2008 atunci când a înregistrat timpul de 21,84 secunde în cursa de 200 metri. Ulterior, a fost selecționat în echipa națională, calitate în care a participat la Internaționalele României, dar și la Europenele pentru sportivii sub 23 de ani.

A terminat Liceul cu Program Sportiv din Iași, fiind apoi student  la Facultatea de Educație Fizică și Sport de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, de unde a fost însă exmatriculat în anul al II-lea.

S-a orientat apoi spre o carieră de bucătar, lucrând în prezent pentru Hotel Mandarin Oriental din Londra, un lanț de profil cu sucursale în mai multe țări. Conform contului de Facebook, Dan Valentin s-a căsătorit recent cu o filipineză și călătorește de-a lungul și de-a latul lumii. În urmă cu cîteva săptămâni, el se afla în China.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare