fbpx
Print this page
Olimpicul Andrei: Spațiul, următoarea lui frontieră

Olimpicul Andrei: Spațiul, următoarea lui frontieră


Un elev ieșean de clasa a XII-a care trezește admirația tuturor prin performanțele sale. Andrei Sandu este un obișnuit al podiumului de premiere la Olimpiadele Internaționale. Recent, el a luat argintul în China, în domeniul Astronomiei și Astrofizicii. Cel mai probabil, de la anul va studia în Anglia, dar speră să se poată întoarce acasă.

Un elev al Colegiului Național din Iași a reușit, săptămâna trecută, să obțină medalia de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din Beijing, China. Andrei Sandu, elev în clasa a XII-a, este un obișnuit al olimpiadelor interne și internaționale, unde a cucerit, în ultimii ani, mai multe medalii de aur. Deși facultatea o va face la Cambridge, Andrei spune că este hotărât să revină în țară la terminarea studiilor și să ajute la dezvoltarea țării.

Explorator al spațiului

„A fost poate cea mai frumoasă olimpiadă internațională la care am participat. Îmi plac foarte mult Geografia și Științele, dar trebuie să fiu corect și să spun că domeniul favorit este Astronomia și Astrofizica. Acest rezultat reprezintă un moment important pentru educația mea. Eu văd acest domeniu ca unul de viitor. Încă de la începuturi, omul a fost pasionat de ce mistere ascunde cerul. În sfârșit, avem capacitatea tehnologică să explorăm spațiul cosmic. Mi-ar plăcea să fiu un explorator care deschide cerul pentru noile generații“, spune Andrei Sandu, care se caracterizează ca un tip „curios, modest, pasionat, prietenos și introvertit“.

Onoruri pe bandă rulantă

Tânărul este multiplu medaliat la olimpiadele internaționale, în vara acestui an luând medalie de aur la Olimpiada Internațională de Geografie care a avut loc în Canada. Anul trecut, Andrei a obținut aurul și la Olimpiada Internațională de Științele Naturii de la Nisa. Andrei are numeroase premii luate și la competiții școlare și olimpiade naționale.

Își amintește că încă de mic a fost atras de astronomie, domeniu pe care l-a transformat în pasiune cu ajutorul profesorilor: „Când eram mic, aveam multe culegeri despre spațiu și univers. În clasa a VI-a, când am început să studiez fizica, și pe urmă în clasa a VIII-a astronomia, am făcut o pasiune pentru acest domeniu.“

Andrei, fericit pentru cel mai recent succes

O experiență extraordinară

Pentru Andrei Sandu, participarea la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică din Beijing a fost o experiență interesantă, care i-a permis să descopere China. „Această participare mi-a permis să văd atmosfera din această țară. Am fost cazați într-un hotel de la poalele unui munte și peisajul era extraordinar. Am avut ocazia să văd tradițiile de acolo. A fost o experiență culinară extraordinară, cu mâncarea lor tradițională și modul în care obișnuiesc să mănânce“, adaugă tânărul ieșean.

Facultatea în Anglia

În ceea ce privește viitorul său, Andrei a depus deja un dosar de candidatură pentru un loc la o universitate din Regatul Unit. „Mi-am dorit foarte mult să-mi continui studiile în Anglia. Am aplicat la Cambridge, unde am înțeles că au un Departament de astronomie și astrofizică foarte avansat. Se studiază la un nivel înalt Fizica și Științele Naturii. Sper să obțin un rezultat bun la Bacalaureat și să studiez în străinătate. Într-o viziune idealistă, mi-ar plăcea ca la terminarea studiilor să revin în țară și să lucrez aici. În complementar, pe lângă cercetare, mi-ar plăcea să încerc și o carieră didactică“, susține Andrei, care nu ascunde faptul că ia în calcul să facă un masterat și doctoratul tot în străinătate.

Timpul liber, la calculator

Andrei Sandu acordă multe ore pentru studiu, dar asta nu-l oprește să-și aloce timp și pentru altceva. „Stau destul de mult timp la calculator. Fie mă joc, fie caut articole științifice despre Astronomie. Am un joc în care încerc să construiesc nave spațiale. Lansez racheta de pe o planetă și o duc pe alta. E un joc ce-ți prezintă basicul din construirea unei rachete și a gândi o misiune spațială. Îmi place să citesc cărți sau mai ies cu prietenii în oraș. Cel mai mult îmi place să mă uit prin telescop atunci când este cerul senin. Mi-ar plăcea să fac mai multă mișcare, dar nu prea mai am timp“, spune Andrei Sandu. El al dori să lucreze într-o echipă de cercetare sau la o agenție spațială.

Deși nu se consideră un gurmand, lui Andrei îi place să gătească atunci când are timp. „Îmi plac pastele, pe care îmi place să le fac cât mai bune. Încerc mereu idei noi de sosuri pentru paste“, adaugă Andrei.

 

Profesorul Ouatu este mândru de elevul său (Sursa foto: news.ro) 

O premieră pentru Iași

Profesorul de Fizică Andu Ouatu de la Colegiul Național, cu care se pregătește Andrei Sandu, susține că medalia obținută de elevul său este o premieră pentru învățământul ieșean. „Este o reușită a unei întregi echipe deosebite: a unui copil aparte și a Colegiului Național Iași. Pentru Iași, acest premiu internațional pe zona de Astronomie și Astrofizică este o premieră. Andrei este un elev aparte, care are alte performanțe internaționale“, declară Andu Ouatu.

Un elev de excepție

Directorul Colegiului Național, profesorul Elena Calistru, are numai cuvinte de laudă atunci când vine vorba despre Andrei. „Este elevul nostru din clasa a V-a. Ne bucură foarte mult această performanță pentru că, dincolo de participare, vorbește despre o pasiune a lui Andrei. El este un copil de excepție, cu rezultate extraordinare obținute grație coordonării primite din partea colegilor mei profesori. Un tânăr dedicat, foarte bun, cu care ne mândrim“, spune directorul Colegiului.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare