fbpx
 
De Centenar, n-am terminat nici soclul de la statuia lui Ferdinand I, care costă cât o vilă de 400 mp

De Centenar, n-am terminat nici soclul de la statuia lui Ferdinand I, care costă cât o vilă de 400 mp


Soclul de la statuia lui Ferdinand I costă 1 milion de lei, cât o vilă de 400 mp. Deși mizele Primăriei pentru a marca 100 de ani de la Unire nu erau mari, tot nu au fost îndeplinite în întregime. Statuia de 370.000 de lei cu soclu de 830.000 de lei nu e gata. Renovarea Casei Berthelot s-a împiedicat de niște chiriași. Singura „reușită” este catargul cu preț exorbitant din Podu Roș.


Trei au fost obiectivele importante din programul Centenar al Primăriei: un catarg în Podu Roș, realizarea statuii lui Ferdinand și refacerea Casei Berthelot. Steagul a fost montat, cu costuri mărite, statuia lui Ferdinand zace pe pietonal lângă bradul de Crăciun, soclul nefiind gata, iar la Casa Berthelot chiriașii nu au fost evacuați, deci nici vorbă de reabilitare. În celălalt capăt de țară, la Oradea, primarul Ilie Bolojan a inaugurat de Centenar un pod peste Criș, făcut în 8 luni cu 3,3 milioane de euro, din care 2,6 milioane euro au fost fonduri europene nerambursabile.

Soclul: 180.000 euro
Este de neînțeles cum reprezentanții Primăriei n-au reușit să instalaze statuia regelui Ferdinand pe amplasamentul din fața Palatului Roznovanu. Acum, la fața locului, este turnată o platformă de beton cu dimensiuni aproximative de 4x4 metri pătrați, împrejmuită cu niște mesh-uri, pe care este imprimat chipul regelui. Firma Tar MV SRL, câștigătoarea licitației de execuție, contra sumei de 826.558 lei, nu a finalizat investiția până la 1 decembrie. „Lucrările la soclul statuii lui Ferdinand I au demarat în a doua jumătate a lunii octombrie. Soclul va avea o înălțime de 3,6 metri și va fi realizat din granit masiv. Pe soclu vor fi montate 4 basoreliefuri. Spațiul verde din fața Palatului Roznovanu va fi reamenajat și va fi realizată și o cale de acces către monument (alee). Funcție de condițiile meteorologice, lucrările vor fi finalizate cel târziu în primăvară anului viitor”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Două rateuri din trei obiective ale primarului Chirica

Chirica - răzgândilă

Statuia, care a costat 370.000 de lei, a fost expusă pe Pietonal încă din decembrie 2017. Deci, de-un an întreg, Primăria nu a reușit să realizeze soclul. Iată ce spunea la mijlocul lunii decembrie 2017 primarul Mihai Chirica: „Până la instalarea definitivă a soclului, ea va fi montată pe unul provizoriu, în fața Primăriei. Din cele trei propuneri care au rămas în discuție, comisia privind amplasarea statuii va alege una. Propunerile sunt: în parcul din fața Corpului B al Universității «Al.I. Cuza», în Parcul Voievozilor, vizavi de Biblioteca Centrală Universitară «Mihai Eminescu» și în parcul de vizavi de Sala Sporturilor”.

Dar situația de provizorat a durat până în zilele noastre, iar de cele trei amplasamente s-a ales praful. Într-un final, Chirica a hotărât, cu de la sine putere, ca statuia să fie pusă în fața Primăriei, lângă magnolie și fântâna arteziană. „Statuia este o compoziție, sunt mai multe lucrări care vor completa soclul. Acesta va avea o înălțime de 3,5 metri și va fi realizat din granit. Înălțimea ansamblului, cu tot cu statuie, va fi de circa 6 metri”, a afirmat primarul într-o conferință de presă din luna octombrie 2018. În varianta inițială, cea de anul trecut, soclul urma să aibă șase metri, iar împreună cu statuia, înălțimea totală să fie de 9 metri.

Ura! Catargu-i gata
Singura investiția mare prinsă în planul Centenar și finalizată este cea a catargului din Parcul Orășel de vis-a-vis de Sala Polivalentă. Aici, amenajările au demarat în luna aprilie 2018, fiind, recent, finalizate. „Ansamblul constă în realizarea unei fundații pe piloți forați și cu radier. Catargul are o înălțime de 41 de metri, cu un drapel cu dimensiuni de 9/6 metri, realizat dintr-un material special. De asemenea, ansamblul cuprinde un placaj cu granit roșu «Santiago» al soclului, pe care este gravata hartă României Mari cu contur de alamă și sunt evidențiate orașele istorice Iași, București, Albă-Iulia, Chișinău, Cernăuți, Cetatea-Albă și Balcic. Întregul ansamblu are prevăzut iluminat arhitectural. Costurile totale se ridica la 723.320 lei, din care contribuția Guvernului prin Comitetul Ministerial al Centenarului este de 540.000 lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Prin această investiție s-a marcat evenimentul în orașul de pe Cibin

Pod la Oradea: în doar 8 luni, cu bani UE

Opt luni și jumătate a durat execuția podului Centenar din centrul municipiului Oradea. Cu câte o bandă pe sens de câte 3,5 metri fiecare şi având la ambele capete câte un sens giratoriu, podul are rolul de a descongestiona traficul în zona centrală din Oradea. Are și trotuare pentru pietoni, dar și benzi destinate cicliștilor. Investiția la pod s-a cifrat la 3,3 milioane de euro. Aproximativ 80% din valoarea investiţiei în noul pod a fost finanţată din fonduri UE. „Comisia Europeană a contribuit cu 2,6 milioane euro în beneficiul orădenilor pentru construcţia acestui pod. Este un proiect emblematic şi una dintre cele mai mari investiţii din actualul ciclu bugetar. Felicit constructorii că au reuşit să îl finalizeze în timp record”, a afirmat Corina Creţu, comisar european, citată de presa locală. Construcția, fără picioare în apă, este cea mai mare structură de acest gen din țară, cu o lungime de 80 metri.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31