Familia din garaj: patru copilași nu cred că Moșu’ va veni

Familia din garaj: patru copilași nu cred că Moșu’ va veni


„Diplomația” primarului: la disperarea unei mame a răspuns trimițându-i pe cap Protecția Copilului. Fără casă, o femeie și copiii ei trăiesc, de pe-o zi pe alta, într-un garaj din Nicolina pus la dispoziție de un ieșean milos. „La școală, colegii nu știu unde stăm. Niciun coleg nu vorbește cu mine, nu mă bagă în seamă”, povestește unul dintre copii. Au ajuns aici după un șir de ghinioane și o soartă crudă, inclusiv un soț violent și pușcăriaș.

Cinci suflete stau într-un garaj, la parterul unui bloc. Alexandra Rozmalin și cei patru copii ai săi locuiesc, se spală și își fac nevoile în aproape 20 de metri pătrați. Povestea femeiii pare desprinsă dintr-un film: a fost dată afară din casa unde locuia, imobilul urmând a fi demolat. Soțul, care o bătea, a fost arestat pentru tâlhărie. A divorțat anul acesta. Unui ieșean i s-a făcut milă de ea și a lăsat-o să locuiască în garajul pe care îl deține la parterul blocului. A fost în audiență la primarul Mihai Chirica, însă acesta i-a spus că nu-i poate da o locuință socială.

La scară mică, ca într-o casă mare

Alexandra Rozmalin are 30 de ani și, de mai mult două luni, locuiește într-un garaj, la parterul unui bloc din cartierul Nicolina. Împreună cu cei patru copii ai săi: Ioana (6 ani), Petrișor (7 ani), Alexandra Petronela (8 ani) și Elena (10 ani).

În spațiul de aproape 20 de metri pătrați, Alexandra și-a făcut o mică bucătărie, o toaletă, chiuvetă și o mică debara, unde își țin hainele.

Au tras curent electric și plătesc aproximativ 150 lei la o factură.

Femeia doarme împreună cu fetele pe canapea, iar Petrișor pe o saltea pe care o pun pe jos noaptea. Se încălzesc cu o aerotermă primită de la bărbatul care și-a făcut milă de ei, iar de spălat - într-o cădiță cu apa încălzită pe aragaz.

Inocența unor sufelte nevinovate: copiii zâmbesc, deși se află într-o situație în care adulții ar plânge amar

A stat și pe stradă

„Un om cu suflet mare și-a făcut milă de noi și ne-a lăsat să stăm aici. Canapeaua, salteaua, aragazul... toate sunt ale lui. Noi am venit doar cu hainele noastre. Nu știu ce-aș fi făcut iarna aceasta dacă nu era acest om. Nu sunt condiții extraordinare, dar măcar copiii au un acoperiș deasupra capului“, ne spune tânăra.

Înainte, Alexandra a locuit împreună cu fostul soț și cu copiii într-o casă care a fost dărâmată în primavară.

Pe toată perioada verii, Alexandra a stat împreună cu copii pe unde a apucat.

„Am stat la niște bătrâni, în Tătărași, dar au apărut discuții și atunci am preferat să plec. Am stat și pe stradă când nu am avut unde“, își amintește Alexandra.

Din alocații și ajutorul social

Alexandra se chinuie să le ofere copiilor ei tot ce poate mai bun, chiar dacă veniturile îi sunt mici. Cele cinci suflete trăiesc din ajutorul social de 500 lei, un venit complementar de 400 lei și alocațiile copiilor. Cu acești bani îi ține la școală, îi hrănește și are grijă de ei.

„Mai merg la o bătrână de aici din bloc și o mai ajut la treburile din casă și ea mă mai ajută cu ce poate. E foarte greu, dar trebuie să am grijă de copii“, zice Alexandra în timp ce le dă celor mici să mănânce.

Toți cei patru copii sunt elevi la Școala „Alecu Russo“, iar după-amiaza merg la Biserica Catolică din Nicolina, unde primesc o masă caldă și își fac temele.

„La școală, colegii nu știu unde stăm. Eu mă așez în ultima bancă și nu prea vorbesc cu ceilalți. Niciun coleg nu vorbește cu mine, nu mă bagă în seamă“, ne explică Alexandra Petronela.

Sătulă de bătăi, a divorțat

În 2007, Alexandra s-a căsătorit și nici nu-și imagina că va ajunge în situația de acum. A născut patru copii, dar soțul a început să se poarte urât cu ea, să o bată. Totul a culminat în 2015 cu arestarea acestuia pentru comiterea unei tâlhării. „Din cauza anturajului a ajuns să facă acea faptă. A fost eliberat condiționat în luna februarie a acestui an. Eu am fost dispusă să continuăm relația, dar, pur și simplu, nu se mai putea. Am divorțat la notariat în vară. Copiii au rămas la mine, cu dreptul lui de a-i vizita. Mai vine să-i vadă, dar nu mai știu unde stă, ce face. Mulți mi-au spus că nu aș fi ajuns în situația aceasta dacă aș fi divorțat mai demult“, afirmă femeia.

Intrarea în „casă”

„Am scris niște scrisori…“

Deși sunt mici, copiii Alexandrei înțeleg foarte bine care este situația lor și nu au prea mari așteptări. Despre ce-și doresc de la Moș Crăciun, nici nu se pune problema. „Vin Sărbătorile, dar nu și la noi! Nu cred că vine Moș Crăciun, pentru că suntem săraci! Poate vine la biserică și primim de acolo cadou. Am scris niște scrisori la biserică...“, spune, cu speranță în glas, Elena.

Bradul de Crăciun îl au deja, e din plastic, are vreo 25 de centimetri și stă înghesuit pe biroul micuț din garaj. „Și ăsta l-am primit de la o femeie de aici din bloc...“, zice, cu lacrimi în ochi, Alexandra.

Chirica nu o poate ajuta

Din dorința de a le asigura copiilor condiții umane de locuit, Alexandra Rozmalin a fost în audiență la primarul Iașului, Mihai Chirica, însă acesta i-a spus că nu îi poate pune la dispoziție o locuință socială. „Am sperat că domnul primar mă poate ajuta, dar m-am înțelat. Mi-a zis că nu sunt locuri, dar că pot sta într-un cămin al Primăriei. Acolo sunt mulți țigani și mi-a fost frică să mă duc eu, femeie singură, cu patru copii. În disperare de cauză, i-am spus primarului că aduc copiii și îi las în fața Primăriei să aibă grijă el de ei. Ce a făcut? Mi-a trimis Protecția Copilului să-mi ia copiii! Nici nu am vrut să aud de așa ceva. Au venit aici, au făcut anchetă socială și au plecat... N-am primit vreun ajutor nici din partea lor“, declară, supărată, femeia.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Go to top