fbpx
 
Buiceag redevine șef la AJPIS pentru câteva minute

Buiceag redevine șef la AJPIS pentru câteva minute


Situație inedită la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială. Fostul director Buiceag și-a recâștigat postul în instanță, dar nu-l va putea ocupa. Motivul: în timpul contestației concedierii a fost trimis în judecată într-un dosar penal. Nu va redeveni șef, dar a dat lovitura din punct de vedere financiar: peste 150.000 de lei. El va primi postul și imediat va fi suspendat.

Situație încâlcită la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Iași. Andrei Leonard Buiceag, fost director, a câștigat, definitiv, un proces cu instituția. Astfel, pe 3 decembrie, judecătorii Curții de Apel au dispus reintegrarea lui Buiceag „pe postul și în activitatea de coordonare deținute”. Totodată, instanța a dispus plata către acesta „a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și recalculate și cu celelalte drepturi salariale pe care acesta era îndreptățit să le primească anterior încetării raportului de serviciu, începând cu data de 11.03.2016 și până la data efectivă a reintegrării”. De cealaltă parte, oficiali din AJPIS susțin că Buiceag nu va reveni în instituție, deoarece a fost trimis în judecată în penal și va fi, deci suspendat. „Evident că vreau să revin, pentru asta am și luptat în instanță”, a declarat Andrei Buiceag.

„Incompetență profesională”

În luna martie a anului 2016, printr-o decizie a directorului Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Buiceag a fost eliberat din funcția publică de conducere pentru „incompetență profesională prin obținerea calificativului «nesatisfăcător» la evaluarea performanțelor profesionale individuale pentru activitatea desfășurată în anul 2015”, se arată în motivarea instanței.

Din 2009 și până în 2014, Buiceag a deținut funcția de director executiv AJPIS, iar din 2014 și până în 2016, la momentul concedierii, acesta a fost director cu atribuții de coordonare a departamentului Debite. Și asta din cauză că pe numele său fusese începută urmărirea penală într-un dosar. Adică, Buiceag a rămas cu funcția de director, dar i s-au dat alte atribuții. Operațiunea șefilor Agenției a fost de mutare temporară pentru a nu fi influențată cercetarea pe perioada urmăririi penale, dispunând restrângerea atribuțiilor deținute de acesta, cu menținerea în această perioadă a funcției publice de director executiv a lui Buiceag și a drepturilor salariate aferente.

Ar putea încasa peste 30.000 euro
Buiceag a contestat în instanță decizia de concediere, considerând-o netemeinică și nelegală. Pe 6 februarie 2017, judecătorii de la Tribunalul Iași, de la secția Contencios Administrativ și Fiscal, au admis, în parte, acțiunea formulată de Andrei Buiceag. Odată cu reintegrarea și plata de despăgubiri, magistrații de la Tribunal au dispus și anularea a două rapoarte de evaluare, precum și a deciziei de concediere. Decizia pronunțată la Tribunal a fost menținută de judecătorii de la Curtea de Apel prin sentința din 3 decembrie 2018.
Oficiali din AJPIS Iași au declarat pentru REPORTER DE IAȘI că în calculul sumei pe care ar trebui să o primească Buiceag trebuie luat, în medie, un salariu net lunar de aproximativ 4.600 de lei. Astfel, un calcul aproximativ arată că fostul director executiv al AJPIS ar putea încasa aproape 152.000 de lei dacă măsura s-ar aplica imediat, adică echivalentul a 33.000 de euro, câte o mie de euro pe lună scursă de la momentul concedierii și până în zilele noastre. „Acesta era salariul meu când am plecat. Acum e posibil să fie mai mare”, a spus Buiceag.

Buiceag nu se poate așeza încă în scaun

Reintegrat și suspendat?
Despre reintegrarea pe post, oficialii AJPIS susțin că s-ar putea face, dar Buiceag ar fi imediat suspendat de drept pentru că a fost trimis în judecată pe penal. „Se va pune în aplicare hotărârea judecătorească conform legii”, a fost singura declarația a lui Costel Grojdea, actualul director executiv AJPIS, cel care i-a succedat lui Buiceag.
La rândul său, Buiceag a afirmat că instituția este obligată să respecte hotărârea. „Vă spun în premieră, dacă nu o pun în aplicare, sunt pregătit să mă adresez unui executor judecătoresc”, a declarat acesta.

În legătură cu faptul că este trimis în judecată într-o altă speță, Buiceag a precizat că după ce-și va recupera salariile din urmă, va purta o discuție cu șefii ANPIS pentru a vedea ce e de făcut pe viitor.

Una caldă, alta rece
Andrei Buiceag a mai avut un proces cu ANPIS și AJPIS, adică agenția națională și cea județeană, prin care a solicitat anularea unui alt raport de evaluare. Pe 2 mai 2017, Buiceag a primit câștig de cauză, judecătorii de la Tribunal dispunând anularea raportului de evaluare. Cele două instituții au atacat decizia, iar pe 3 decembrie 2018 s-au pronunțat magistrații de la Curtea de Apel. Soluția din primă instanță a fost infirmată, ANPIS și AJPIS fiind de această dată câștigătoare.

Trimis în judecată
Împotriva lui Andrei Buiceag a fost depusă o plângere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel în care se menţiona că, în calitate de director AJPIS, a participat, în 2012, la peste 170 de comisii de examinare organizate de furnizori de formare profesională, fiind în situaţie de incompatibilitate. În 2017, Buiceag a fost trimis în judecată fiind acuzat de comiterea a 276 de fapte de complicitate la conflict de interese, comise în perioada 2010 - 2013.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30