fbpx
Un geniu al Iașului a murit, la 44 de ani, în SUA: Cristian Gafton, plâns de greii industriei IT

Un geniu al Iașului a murit, la 44 de ani, în SUA: Cristian Gafton, plâns de greii industriei IT


A fost timp de un an, directorul Fedora, platforma Linux dezvoltată de Red Hat, una dintre cele mai mai mari companii de soft din lume. În ultimii ani a fost „Principal Software Ingineer” la Amazon, în sediul central din Palo Alto. Chiar în această vară a conferențiat la Iași, la invitația Univ. „Al.I. Cuza”, pe care o absolvise în 1997. În tinerețe, I se spunea „Bill Gates al românilor”. Rudele, colegii și prietenii îi plâng dispariția, dar cauza morții încă nu a fost dezvăluită.  

Un geniu al informaticii, născut și educat la Iași, a murit zilele trecute în SUA. Cristian Gafton a fost înmormântat astăzi la Cimitirul „Memorial Park“ din Alta Mesa, Palo Alto.

Bill Gates al românilor

Cristian Gafton s-a născut la Iași, pe 20 aprilie 1974, și a absolvit Facultatea de Informatică din cadrul Universității „Al. l. Cuza“ în 1997.

Pasionat de informatică încă din liceu, Gafton a intrat în contact cu Red Hat încă din timpul școlii, când folosea produsele acestei firme pentru a conecta lumea la Internet.

Cristian Gafton muncea enorm și era unul dintre programatorii de top din Sillicon Valley

După terminarea facultății, a plecat în SUA, unde a lucrat la Red Hat timp de opt ani, ajungând președintele departamentului Dezvoltare

Din 2009, a trecut la Amazon, unde a ocupat ultima dată funcția de „Principal Software Engineer“.

Într-un articol din Libertatea, din 2002, Cristian Gafton era considerat „un al doilea Bill Gates, (….) cu o avere de ordinul milioanelor de dolari, românul îi învață pe informaticienii americani cum să-și dezvolte mai ușor proiectele și afacerile. El militează, cu deosebit succes, pentru a impune conceptul de <open source>, o dezvoltare a colaborării între firme și informaticieni, concept ce se bazează pe folosirea mai rapidă a descoperirilor și inovațiilor din domeniu. Peste ocean, românul este considerat un adevărat geniu“.

Cristian era căsătorit cu iubita sa din liceu, Roxana, din 1999, și a locuit întâi în Carolina de Nord și Connecticut înainte de a se stabili în Palo Alto în 2013. Cristian avea doi copii, Andrew Cristian în vârstă de 9 ani și Emmal Noelle, în vârstă de 4 ani.

În vara acestui an, Cristian Gafton a ținut o prelegere studenților prezenți la eveniment „Evolutionary Computing in Optimization and Data Mining“, organizat de Unviersitatea „Al. I. Cuza“, alături de Dan Simionovici, director în cadrul „Department of Computer Science“, al Universității din Massachusetts, Daniela Zaharie, de la Universitatea de Vest Timișoara și Dragoș Gavriluț, director în cadrul Bitdefender Iași.

Ultima postare pe Twitter a lui Cristian Gafton, pe 21 decembrie

Împotriva politicii lui Trump

În ultima sa postare pe Twitter, Cristian Gafton critica politica lui Donald Trump privind migrația.

„Care este impactul economic al trecerii «coioților» (termen folosit pentru cei care trec granița fraudulos în SUA – n.r.) pentru a justifica cheltuirea a 25 de miliarde de dolari pentru a construi un gard care să îi împiedice să treacă granița?!“, scria Cristian Gafton pe Twitter.

În ultimii trei ani, Cristian Gafton a patentat nu mai puțin de patru invenții în domeniul softwere: „Network-Based Resource Configuration Discovery Service“, „Intelligent Configuration Discovery Techniques“, „Network based resource configuration discovery service“ și „Computer resource allocation“.

Cristian Gafton (cu ochelari, în stânga sus), a absolvit Colegiul Național din Iași, în 1992 

Apreciat de cei care l-au cunoscut

Vestea dispariției fulgerătoare a lui Cristian a întristat familia, prietenii și pe toți cei care l-au cunoscut de-a lungul timpului.

„Drum lin, Cristian, în lumea celor drepți!“, a scris pe pagina sa de Facebook Maria Gafton, o rudă a lui Cristian.

Anunțul decesului lui Cristian, făcut de fratele acestuia, Octavian Gafton, a atras un număr foarte mare de mesaje de condoleanțe pe pagina de Facebook a acestuia, atât din partea prietenilor din România, cât și din SUA.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, un fost coleg al lui Cristian, Preston Brown, îl prezintă pe Gafton în urmă 15 ani, când lucra la Red Hat.

„Iată-l pe Cristian în ultima mea zi de la Red Hat, februarie 2003. Observați că a trecut de la construirea unui munte de cutii de Coca Cola la ceva cu puțină cafeină... un Dr. Pepper în spatele său. Mi-e dor de tine Cristian. Erai un minunat coleg și prieten“, a scris Preston Brown.

Cristian Gafton: 1974-2018

O moarte instantanee

O rudă apropiată a dezvăluit pentru REPORTER DE IAȘI că moartea acestuia a fost neașteptată, când acesta era acasă, cel mai probabil din cauza unui infarct. La înmormântare, care are loc astăzi, participă fratele său. Părinții lui Cristian Gafton au rămas în Iași pentru că n-au obținut viză de intrare în Statele Unite. 


Citeste si...
Nota
(3 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Go to top