fbpx
 
Proces unic: tata a obținut ordin de restricție împotriva fiului, iar mama împotriva soțului

Proces unic: tata a obținut ordin de restricție împotriva fiului, iar mama împotriva soțului


Sfârșitul anului trecut a adus în fața judecătorilor ieșeni un caz fără precedent. Povestea unei familii de intelectuali, cu trei copii, a scos la iveală un șir de detalii tulburătoare: fiul cel mare și-a bătut tatăl, tatăl și-a agresat soția și copiii, femeia a fost amendată de Poliție pentru scandal.

Soția le-ar fi spus copiilor că tatăl lor este impotent, acesta susține că soția s-a apucat de băut. La un moment dat, în timpul procesului, soția s-a arătat îngrijorată de faptul că soțul, ofițer la Unitatea Specială de Aviație din Iași, are o armă de serviciu pe care ar putea-o folosi. Telenovela încă nu s-a terminat și este împănată cu mulți martori și un stick „incriminator” prezentat de bărbat pentru a fi vizionat de magistrat.

Agresat cu o rozetă

După 20 de ani de mariaj, Constantin și Elena Nicoleta C. par să fi pornit pe o cale fără întoarcere. Cei doi au trei băieți, iar femeia, angajată la Antibiotice SA, a depus divorț. Până la pronunțare însă, în familie există o stare de război total, urmare a unor conflicte mai vechi. Drept urmare, în noiembrie-decembrie anul trecut, cele două tabere, pe de o parte soțul, pe de alta soția și băiatul cel mare, s-au dat în judecată unii pe ceilalți cerând ordine de protecție unii împotriva altora. Dosarele au fost conexate în unul singur.

Au fost audiați mai mulți martori, precum și doi dintre băieți, Matei și Andrei.

În cazul ultimului, care este major, Constantin a cerut să părăsească timp de șase luni locuința familiei deoarece, cu câteva săptămâni mai devreme, l-ar fi bătut după ce și-a pus pe mână o rozetă, instigat fiind de mama lui. Constantin a susținut în fața judecătorilor că ”(…) nu ar fi plecat din domiciliu dacă nu ar fi fost realmente  îngrozit de amenințările cu moartea, cu înjunghierea și sub o groază de lovituri aplicate” de fiul său.

Pe de altă parte, bărbatul a adăugat că ”a rămas singur în susținerea educației copiilor deoarece reclamanta a început să-și facă copiii confesori și să se plângă de problemele personale, intime, sexuale, care au tulburat foarte tare pe copii. Acesta a fost și motivul pentru care Andrei s-a îndreptat cu atâta înverșunare către tatăl  său și i-a cerut să plece pe motiv «că și așa nu este bărbat».”

El a dat vina pe soția sa pentru tot scandalul: ”(…) între părți a existat o relație de familie frumoasă însă după nașterea celui de-al treilea copil al părților, reclamanta (soția sa n.r.) a început să consume, moderat la început, băuturi alcoolice aspect care a făcut-o să își schimbe concepția despre viață.”

Fiu: „Grele corecții din partea tatălui”

În replică, cealaltă parte a înșirat o serie de acuze la adresa ofițerului: este violent, și-a bătut soția (”în noaptea de 08-09.12.2018, pe fondul unei discuții contradictorii legate de cheia de la mașină, reclamantul a sărit la bătaie, (…) a strâns-o de mână și a izbit-o de ușă”) și copiii. Referitor la incidentul invocat de tatăl său, Andrei a povestit că ”de mic copil a beneficiat împreună cu fratele său de 17 ani grele corecții din partea tatălui reclamant. Cu toate acestea, ei au înțeles să își respecte tatăl și nu a cauzat probleme familiei. Pârâtul a mai subliniat faptul că s-a angajat cu normă întreagă la o societate producătoare de încălțăminte și este și student în anul I la Facultatea de Mecanică. Referitor la incidentul din data de 08.12.2018, pârâtul a arătat că tatăl său a provocat scandal după ce a primit actele de divorț. Cu această ocazie, reclamantul a lovit-o pe soția sa, l-a strâns pe fratele său, Matei de gât, astfel încât, el și mama sa au fost nevoiți să formuleze plângere penală împotriva acestuia. Pârâtul a subliniat faptul că și scandalul din data de 10.12.2018 a fost inițiat tot de tatăl său pentru că mama sa i-ar fi cerut să părăsească locuința.”  

În final, Elena Nicoleta a spus că „atât ea cât și copiii lor sunt supuși unui stres constant din partea pârâtului de o anumită perioadă de timp, fiind certați, urmăriți, chiar și în casă, înregistrați și jigniți, copiii fiind de mai multe ori supuși violențelor fizice iar de curând în special celor psihologice.”

Adună arme albe

„În familia părților este o situație extrem de tensionată”, au stabilit judecătorii. Cea mai elocventă este situația copiilor: ”Din declarația minorului C. Matei rezultă că în familia părților există o atmosferă foarte tensionată. Pe de o parte fiii cei mai mari ai pârâtului îi reproșează tatălui lor faptul că s-a purtat foarte rigid cu aceștia, mai mult decât atât, Matei a precizat faptul că în decursul timpului, acesta l-a agresat fizic și l-a umilit. Minorul Matei a mai arătat faptul că, deși nu l-au agresat fizic pe tatăl lor, el și fratele său mai mare îi adresează acestuia, în replică, injurii. Matei a mai subliniat faptul că nu îi este frică de tatăl său dar că îi este frică pentru fratele său mai mic. (…). Se constată totodată faptul că atât Matei cât și Andrei, fiii reclamantului-pârât, care sunt foarte uniți, sunt preocupați în procurarea și posedarea unor obiecte (rozetă metalică, cuțit) prin care pot să aducă atingere la sănătății, integrității corporale și chiar vieții tatălui lor în contextul în care, așa cum chiar ei au arătat, păstrează grave resentimente față de acesta pentru agresiunile la care au fost supuși în copilărie.”

Teoretic, urmează patru luni de pace

În final, magistratul a decis ca, timp de 4 luni, fiul agresor să nu se apropie la o distanță mai mică de 100 de metri de tatăl lui și interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod cu acesta. Băiatul trebuie să predea la polițe rozeta și un cuțit fotografiate de tatăl său, poza fiind depusă la dosar.  

Tatăl a fost evacuat însă din apartamentul familiei și are și el interdicție, tot timp de patru luni, de a se apropia de imobil, de soție și minori, de locul de muncă al soției și de școlile unde învață copiii. Aceștia vor rămâne cu mama lor. Constantin trebuie, de asemenea, să meargă la psiholog.

În câteva ore de la pronunțare, sentința a fost comunicată Poliției care urmărește respectarea ei. Singurul care a depus apel a fost Andrei, instanța urmând a analiza motivele zilele următoare.  


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: